arch/ive/ief (2000 - 2005)

Jef Michielsen (ACOD): "Postdirectie riskeert hete nazomer in Antwerpen"
by christophe callewaert Monday, Sep. 06, 2004 at 3:49 PM
christophe@indymedia.be

Twee weken na de staking in Gent leggen ook de Antwerse postbodes het werk neer. Het Georoute-systeem waarbij de computer de snelste postrondes berekent, blijft overal waar het wordt ingevoerd voor grote onrust zorgen. Jef Michielsen van de socialistische bond ACOD waarschuwt voor hardere acties als de directie niet met oplossingen over de brug komt.


Jef Michielsen (ACOD): “Plannen De Post zijn fysiek onmogelijk” (foto han soete)

Vorige week kregen de werknemers van het postkantoor op de Groenplaats in Antwerpen te horen dat er bij hen een kwart van de 250 banen verloren zullen gaan. Aanleiding is de invoering van het Georoutes-systeem dat het werk een stuk efficiënter zou moeten laten verlopen. Maar volgens de gewestelijke secretaris van het ACOD Jef Michielsen is er nu al vaak te weinig personeel om het werk naar behoren uit te voeren. Daarom organiseerden de bonden maandag een eerste waarschuwingsactie.

Wat zijn jullie vorige week precies te weten gekomen?

Jef Michielsen: “Er worden 51 diensten geschrapt: 13 sorteerders, een pak facteurs en 7 chauffeurs. Wij beseffen dat we het in de toekomst met minder volk zullen moeten stellen. Maar als we horen dat de er van de 46 nachtsorteerders nog maar 33 zullen overblijven, dan kunnen we nu al voorspellen dat dat niet zal lukken. Als er vandaag vijf of zes sorteerders om de één of andere reden afwezig zijn, krijgt de nachtploeg het werk niet gedaan.”

U zegt dus dat wat hier wordt voorgesteld fysiek onmogelijk is.

Jef Michielsen: “Het is fysiek onmogelijk. De bezuiniging is er één op papier. Men wil graag bij mijnheer Thys (de baas van De Post, cc) en minister Vande Lanotte uitpakken met straffe cijfers over de geleverde inspanningen. Maar wij kunnen nu al voorspellen dat er krachten uit de pool van de versterkingsuren zullen moeten bijspringen om de boel draaiende te houden. Onze mensen zullen dus binnen een paar weken vaststellen dat hun eerder geschrapte taken nu worden uitgevoerd in het kader van de versterkingsuren (een systeem van invallers die bijspringen waar er veel werk is, cc).”

Gaan er in Antwerpen ook echt jobs verloren?

Jef Michielsen: “De mensen zullen hun job niet verliezen. Wel zal er geschoven worden met functies binnen het kantoor of de zone en misschien zelfs binnen de provincie Antwerpen. Ze zullen dus allemaal hun job behouden, maar hier gaan toch in totaal 68 arbeidsplaatsen verloren gaan.”

In Gent was er heel wat te doen over postbodes die plots verplicht werden om met de fiets door te drukke winkelstraten te slalommen. Hebt u al weet van dergelijke plannen in Antwerpen?

Jef Michielsen: “Wij hebben in het begin van de onderhandeling duidelijk gesteld dat wij geen fietsen zouden tolereren. De Post is ons daarin gevolgd. Maar wat er verder nog te gebeuren staat, moeten we afwachten.”

Werknemers en bonden durven wel eens te klagen over het gebrek aan communicatie binnen De Post?

Jef Michielsen: “Communicatie is zeker niet het sterkste punt van De Post-directie. Hoewel het personeel pas deze week zou ingelicht worden over de reorganisatie, wisten verschillende werknemers al vorige week hoe hun nieuwe dienst er uit zag.”

Daarnet vertelde een werknemer ons dat een dergelijke reorganisatie misschien wel kan in een privé-bedrijf, maar dat in een overheidsbedrijf toch andere normen gelden. De Post heeft bijvoorbeeld ook een belangrijke sociale rol te spelen.

Jef Michielsen: “Ik denk dat wij als overheidsbedrijf gerust even productief zijn als een privé-bedrijf. Ik kan mij bovendien niet voorstellen dat ze in een privé-bedrijf de zaken zolang zouden laten aanslepen of dat ze niets zouden doen om problemen op te vangen die ze nochtans lang op voorhand zien aankomen. Het is dus bij de leiding van dit autonoom overheidsbedrijf dat het schoentje een beetje wringt.”

Maar u klaagt toch aan dat deze reorganisatie de sociale dienstverlening in het gedrang brengt?

Jef Michielsen: “Dat zijn de eerste zaken die wegvallen bij besparingen. De postbode zal zich uitsluitend moeten concentreren op de taken die hem worden opgedragen. Het 'extra' dat hij nu doet, valt weg. Om de weg te tonen aan een verloren gereden automobilist zal er geen tijd meer zijn.”

Wat is uw standpunt daar over. Moet dat soort dienstverlening blijven bestaan?

Jef Michielsen: “Dat is een Europese materie. Het wordt dringend tijd dat men op dat niveau eens heel duidelijk bepaalt wat men precies verstaat onder 'universele dienstverlening'. Persoonlijk vind ik dat aan een aantal zaken niet mag worden geraakt: het briefgeheim, de dienstverlening in een postkantoor met mensen die weten waar ze over spreken en niet in een supermarkt of bij de bakker om de hoek. Ook voor de sociale rol van de postbode moet er plaats blijven.”

Hoe ziet de toekomst van Antwerpen X er uit?

Jef Michielsen: “Ik wacht af wat het overleg van de namiddag oplevert. Wanneer dat niks opbrengt, zullen er hardere acties volgen. Wellicht nog niet meteen morgen, maar in de nabije toekomst zit een bezetting van het sorteercentrum er dan wel in. Maar ik blijf hopen dat we de directie tot inkeer kunnen brengen. Zo niet dreigt hier een heel hete nazomer.”