De EU en het Russische gijzelingsdrama by Astrid Essed Sunday, Sep. 05, 2004 at 2:27 PM |
Het is tekekend voor het EU beleid tav Rusland zich weliswaar kritisch uit te laten tav de afwikkeling van het Russische gijzelingsdrama, maar zich te onthouden van fundamentele kritiek tav het Russische politiek-militair optreden in deelrepublieken zoals Tsjetjenie.
Ingezonden stuk
Geachte Redactie,
Ik heb met verbazing kennisgenomen van de door de Russische regering tentoongespreide verontwaardiging tav de inmiddels uit de EU-verklaring verwijderde zinsnede met de vraag om uitleg betreffende de Russische militaire actie ter beeindiging van het gijzelingsdrama in de school in Beslan waarbij meer dan 300 mensen om het leven zijn gekomen.
Niet alleen is de Russische regering zowel internationaalrechtelijk als moreel verplicht tot het instellen van een onafhankelijk onderzoek naar de eventuele verantwoordelijkheid van de Russische veiligheidstroepen, een en ander is met name van belang vanwege het feit, dat Russische veiligheidstroepen zich bij de beeindiging van eerdere gijzelingsacties zowel schuldig gemaakt hebben aan onverantwoorde risico's met de veiligheid van de gijzelaars als aan buitengerechtelijke executies van de gijzelnemers.
Overigens is het kenmerkend voor het EU-beleid tot het weliswaar ventileren van terechte kritiek tav bovengenoemde ernstige incidenten, maar zich te onthouden van fundamentele kritiek op het Russische politiek-militaire optreden in deelrepublieken zoals Tjsetjenie, dat vanwege de aldaar gepleegde ernstige mensenrechtenschendingen cq oorlogsmisdaden o.a. heeft geleid tot zeer verwerpelijke terroristische acties als het recentelijk gepleegde gijzelingsdrama in Beslan.
Het is dan ook van het grootste belang, dat de EU wezenlijke politieke pressie uitoefent op de Russische regering tot het naleven van internationale mensenrechtenregels in dezen.
Astrid Essed
Amsterdam