arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische C-130's naar Bagdad
by Christian Dick Saturday, Sep. 04, 2004 at 1:09 PM

België heeft van de EU-partners de vraag gekregen om het logistiek transport te verzekeren voor de beschermingsmacht die zal instaan voor de veiligheid van de VN-missie die binnenkort naar Irak gaat. De EU levert daarvoor de troepen. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht antwoordt niet meteen neen, maar wacht een discussie af in de regering.

De Gucht bevestigde vrijdag op de informele bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU dat België de vraag heeft gekregen. Vanuit de Jordaanse hoofdstad Aman moet de logistiek worden verzorgd voor de beschermingsmacht in Bagdad die, op vraag van VN-secretaris-generaal Anan, door de EU wordt geleverd.

In principe staan de meeste lidstaten positief tegenover de vraag om beschermingsmacht. Maar er zijn nog een pak problemen. Wie krijgt het commando? Gaat het om een strikt militaire actie? Vooral dat laatste heeft belang omdat het huidige EU-verdrag niet toelaat dat dergelijke ,,militaire'' operaties vanuit de EU-begroting gefinancierd worden. Beleidsuitgaven die voortvloeien uit operaties die gevolgen hebben op militair of defensiegebied moeten door de lidstaten betaald worden, zegt het verdrag.

Commissaris Chris Patten van Externe Betrekkingen verwees gisteren naar de VN-resolutie waarin groen licht wordt gegeven voor een VN-missie in Bagdad. Daarin is sprake van een ,,sterke militaire bescherming'' als voorwaarde. Een aantal EU-landen wil verder later uitzoeken of de beschermingsmacht eventueel een ,,civiel'' etiket kan krijgen. Dan zou EU-financiering wel mogelijk zijn. EU-voorzitter Nederland gaat ervan uit dat de lidstaten bilaterale bijdragen leveren om de operatie te financieren.

Vrijdagavond preciseerde Karel de Gucht dat het niet betekent dat er ,,Belgische troepen'' zouden opereren in Irak indien België ingaat op de Europese vraag. Met name gaat het om een EU-operatie onder VN-vlag. De Belgische C-130's zouden in dat geval volledig overschilderd worden in VN-kleuren. Eerder deze week sloot premier Guy Verhofstadt op de diplomatieke dagen nog uit dat er ,,Belgische troepen'' in actie zouden komen in Irak.