arch/ive/ief (2000 - 2005)

Witte Woede: een offensieve strategie
by Ace Friday, Sep. 03, 2004 at 5:10 PM

Vandaag, vrijdag 3 september 2004 kwamen 400 militanten van de Non-Profit in Staten-Generaal bij mekaar om een stand van zaken op te maken mbt hun eisenpakket waarvoor in de maanden februari-juni reeds drie Nationale Betogingen werden gehouden.

De militanten stellen vast dat het VBO en de politieke wereld een offensief hebben ingezet om de werkende en werkzoekende bevolking in de geesten voor te bereiden op het Interprofessioneel Overleg. Er moet langer gewerkt worden, het brugpensioen is een blok aan het been, er is een tekort in de Sociale Zekerheid, de activiteitsgraad in België ligt achterop met de buurlanden, de loonkost ligt te hoog alweer in vergelijking met de buurlanden …

De Staten-Generaal van de Non-Profit feliciteert langs deze weg Voorzitter Luc CORTEBEECK met zijn krachtdadige tussenkomst in het debat. Deze tussenkomst is een riem onder het hart van de Non-Profitwerkers, bedienden, arbeiders en kaders in alle sectoren en de werkzoekenden. Politici, werkgevers en politieke commentatoren moeten beseffen dat het ongenoegen onder de werknemers in de instellingen en bedrijven zeer groot is en dat het verzet nu reeds wordt voorbereid !

De Staten-Generaal van de Non-Profit wenst haar eisen als voorbeeld te stellen voor een offensieve strategie :

1. Geen loonblokkering !

De Witte Woede eist een loonsverhoging met 10,5 procent om de achterstand te dichten met het gemiddelde van de andere sectoren.

2. Geen arbeidsduurvermeerdering naar 40 u maar een arbeidsduurvermindering naar 36 u !

De Non-Profit stelt samen met het Vrouwen Overlegkomittee (VOK) vast dat een verlenging van de arbeidsduur een regelrechte aanval is op de vrouwelijke werknemers, vrouwen die de hoofdzakelijke gezinstaken dragen en als zodanig twee jobs uitoefenen. In de Non-Profit bedraagt de vrouwelijke tewerkstelling 80 procent !

Arbeidsduurvermindering blijft bovendien voor de Non-Profit een Project van Solidariteit met de werkzoekenden : het werk herverdelen kan de 480.000 werkzoekenden perspectief bieden op werk en inkomen.



3. Aanwervingen ipv afdankingen !

De Non-Profit eist 25.000 nieuwe jobs voor kwaliteit in de dienstverlening en tegen de hoge flexibiliteit en arbeidsdruk.

Wanneer men in de Non-Profit 67.000 nieuwe jobs creëert stijgt de Belgische werkzaamheidsgraad met 1 procent.

De Staten-Generaal zal de komende weken haar acties voor een nieuw Sociaal Akkoord herinzetten en besliste unaniem tot solidaire medewerking aan het verzet van alle werknemers in de diverse sectoren !

W. CORNELIS, Nationaal Secretaris LBC-NVK
F. DIRIX, Nationaal Secretaris ACV Voeding en Diensten

Non-Profit heeft nog veel meer te bieden!
by Quiest Friday, Sep. 03, 2004 at 5:13 PM

Er kan nog opgemerkt dat alleen al door een hogere tewerkstelling in de Non-Profitsector in Denemarken en Zweden de werkzaamheidsgraad daar 7% (7 procent) hoger ligt en 72% bedraagt tegeover 59% in België – daar werken in verhouding dan ook dubbel zoveel werknemers (en vooral vrouwen) in de Non-Profit dan in België.

Nieuw: Non-profit opcdee
by Peter Friday, Sep. 03, 2004 at 8:31 PM

Ja u kan de Non-profit nu al steunen door massaal hun strijdliederen cd: 'De Non-Profit opcdee' te promoten op de vrije radio in uw buurt.
De militanten kregen reeds vandaag het eerste live optreden.
Zorg ervoor dat ze de top 30 halen...
Ook ideaal voor trouw-, wijk en andere feesten of als kado voor een verpleegkundige uit uw streek...
Dit doe ik al trouwens vanavond op een doopfeest van een collega

Neem contact met Lbc

De 13 liederen:
De vakbond Boven
36h
Adv-ska
Groen
'k Zou zuu Geire
La triste sort d'une infermière
Streng voor Paars
Volk Tekort
werkdruktango
we willen graag werken
Rage against Inge
Oh lio lio la
Dove Inge
De vakbond boven

Binnenkort zullen we een aantal liederen op de site laten zetten.

Peter, de nachtverpleger