arch/ive/ief (2000 - 2005)

Journalistiek als opstapje naar de politiek
by christophe callewaert Thursday, Sep. 02, 2004 at 6:28 PM

BRUSSEL -- Hoofdredacteur van het commerciële radiostation 4FM Johan Persyn wordt woordvoerder van de SP.A-fractie in het Vlaams Parlement. Kristl Strubbe ruilt de VTM-nieuwsdienst voor een job als woordvoerster van de VLD en van interim-voorzitter Bart Somers. Een maand geleden kondigde Villa Politica-presentatrice Annemie Nijs aan woordvoerder te worden van Fientje Moerman (VLD). En gewezen hoofdredacteur van De Standaard Dirk Achten wordt kabinetschef Buitenlandse Zaken. Is de journalistiek de wachtkamer van de politiek?

Het lijstje van 'overlopers' wordt stilaan heel lang. Belgische journalisten doen het blijkbaar zonder gêne. Dirk Sterckx, Guy Vanhengel en Fientje Moerman (VLD), Tuur Van Wallendael en Philippe De Coene (SP.a), Guido Tastenhoye en Filip De Man (Vlaams Blok), Ivo Belet (CD&V), Hugo Van Dienderen en Ingrid Pira (Groen!) zijn enkele bekende namen die ooit de overstap maakten van de journalistiek naar de politiek.

Ook in de coulissen van de politieke wereld lopen nogal wat oud-journalisten rond. Rolf Falter hopte van De Standaard naar de studiedienst van de toenmalige CVP. Na een tijd keerde hij terug naar de krant om dan in 2001 stafmedewerker van premier Verhofstadt te worden. In 2003 werd hij opnieuw politiek journalist ditmaal bij De Tijd. Dirk Achten werd na een carrière bij De Standaard hoofd van de VLD-studiedienst en zet dus nu een nieuwe stap vooruit. Peter Renard verliet in maart 2000 de Knack-redactie om woordvoerder te worden van de SP.A-parlementsfracties en van toenmalig voorzitter Patrick Janssens. In 2000 werd hij provincieraadslid voor de SP.a en momenteel is hij kabinetchef van burgemeester Janssens. Jan De Zutter, politiek journalist bij De Morgen werd een persoonlijke medewerker van Steve Stevaert. In het Handboek Media-activisme staan nog een resem andere voorbeelden die de nauwe verwevenheid van politieke elite en de journalistieke wereld aantonen.

PS
by christophe Thursday, Sep. 02, 2004 at 6:44 PM

Philip Dewinter van het Vlaams Blok schrijft in zijn CV dat hij ex-journalist is, maar hem hebben we niet meegeteld want naar verluidt mocht hij op de redactie van het Volk enkel wat telexen afscheuren en koffie zetten.

Johan Persyn naar sp.a
by Belga (posted by raf) Friday, Sep. 03, 2004 at 11:27 PM
raf@indymedia.be 0476954290

Johan Persyn wordt woordvoerder sp.a-fractie Vlaams Parlement
 
BRUSSEL 02/09 (BELGA) = Johan Persyn wordt woordvoerder van de
sp.a-fractie in het Vlaams Parlement en verlaat het commerciele
radiostation 4FM, waarvan hij sinds 2001 hoofdredacteur was. Dat
maakte de zender donderdag bekend. Jo Buggenhout volgt hem als
hoofdredacteur op.

(...)

journalistiek ls opstapje
by janus Saturday, Sep. 04, 2004 at 8:58 AM

alleen maar rechtstreeks naar de politiek? Hoeveel journalisten zitten er niet in de vele kabinetten en hoeveel zijn er "woordvoerder" of gewoon spindokter?
Vandaag informatie verstrekken, morgen informatie verkopen en gebruik lmaken van relaties met collega's.

Man van Shell naar Economie
by raf Wednesday, Sep. 15, 2004 at 2:21 PM
raf@indymedia.be

Jacques Hermans nieuwe woordvoerder van minister Marc Verwilghen
BRUSSEL 01/09 (BELGA) = Minister van Economie, Energie,
Buitenlandse Handel en Wetenschapsbeleid Marc Verwilghen heeft een
nieuwe woordvoerder aangetrokken. Het gaat om Jacques Hermans, die
sinds woensdagmorgen aan de slag ging op het kabinet.
Hermans begon zijn loopbaan als journalist bij La Libre Belgique.
Nadien werkte hij als woordvoerder bij Alcatel en als
communicatiedirecteur voor de Benelux bij Saint-Gobain. Tot voor kort
- en dat zes jaar lang - was hij bij Shell verantwoordelijk voor de
interne en externe communicatie in België en Luxemburg.

Versterking bij Yves Leterme
by raf Wednesday, Sep. 15, 2004 at 2:26 PM
raf@indymedia.be

Bij deze voorbeelden van cross-over kan natuurlijk opgemerkt dat journalisten die kiezen voor een politiek engagement van een andere categorie zijn dan journalisten die spreekbuis worden van politici of bedrijven en vice-versa. Het probleem van geloofwaardigheid stelt zich in veel grotere mate bij de tweede groep.

Nog een voorbeeld:
Hoofdredacteur Kerk en Leven wordt adviseur Leterme
ANTWERPEN 02/09 (BELGA) = Mark Van de Voorde (57) stapt op als
hoofdredacteur van het parochieblad "Kerk en Leven". (...) Vandevoorde wordt raadgever bij Vlaams minister-president Yves
Leterme. "Ik zal er mij inlaten met communicatie en met maatschappelijke tendensen (...)", aldus Van de Voorde. Van de Voorde was sinds december 1987 hoofdredacteur van Kerk en Leven. Voordien was hij zeventien jaar perschef van het bisdom Brugge.