arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europese andersglobalisten bereiden in Brussel Europees Sociaal Forum van Londen voor
by christophe callewaert Wednesday, Sep. 01, 2004 at 6:38 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Tijdens het weekend van 4 en 5 september is er in Brussel een Europese voorbereidingsvergadering van het Europees Sociaal Forum 2004 dat dit jaar in Londen plaatsvindt. De organisatie van deze Europese vergadering is in handen van het Sociaal Forum van België (BSF). Coördinator van het BSF David Dessers geeft tekst en uitleg.


Belgen op het vorige ESF van Parijs (foto vlo)

Het ESF in Londen wordt na Firenze en Parijs het derde Europees Sociaal Forum (ESF) waarop de Europese sociale bewegingen elkaar gedurende enkele dagen zullen treffen. Verwacht wordt dat meer dan 50.000 andersglobalisten zullen deelnemen aan het jaarlijkse gebeuren. Ze zullen er zich bezinnen over toekomstige acties en manieren om de strijd voor een andere wereld in een hogere versnelling te schakelen. “Om zo'n grootse bijeenkomsten voor te bereiden worden er regelmatig Europese vergaderingen georganiseerd,” legt David Dessers – sinds kort één van de twee coördinatoren van het BSF – uit. “In de aanloop naar dit ESF waren er al vergaderingen in Londen, Istanboel, Parijs, Berlijn en nu dus in Brussel. Het is de bedoeling om ook van de organisatie van een ESF een echt Europees gebeuren te maken. Dat is een goede manier om zo veel mogelijk mensen te betrekken bij de concrete organisatie van het ESF.”

Wie verwachten jullie in Brussel?

David Dessers: “Voor deze laatste voorbereidingsvergadering verwachten we veel volk. De Engelse delegatie alleen al telt zo'n honderd koppen. Er komen ook heel wat mensen uit Oost-Europese landen. Aan de éne kant zijn dat de vertegenwoordigers van belangrijke syndicale organisaties als de Franse CGT, de Cobas uit Italiê en de TUC uit Engeland. Aan de andere kant zijn er ook heel wat mensen uit basisnetwerken zoals bijvoorbeeld Friends of the Earth.”

Is zo'n voorbereidingsvergadering ook interessant voor mensen die niet nauw betrokken zijn bij de organisatie?

David Dessers: “Voor mensen die de andersglobaliseringsbeweging al wat kennen en eens van nabij willen meemaken hoe zo'n forum georganiseerd wordt, is het zeker interessant. Het lijkt mij ook interessant voor mensen die wat inzicht willen krijgen in het kluwen van organisaties en bewegingen die in Europa actief zijn. Er zullen standjes zijn met folders en krantjes van de aanwezige organisaties. Maar verwacht van de vergaderingen wel geen vlotte workshops. Het blijven werkvergaderingen met soms lange en technische discussies.”

Waarom werd deze keer voor Brussel gekozen?

David Dessers: “In Berlijn werd gekozen voor Brussel omwille van de centrale ligging en makkelijke bereikbaarheid.”

Betekent het ook dat het Belgische sociaal forum de ambitie heeft om het ESF naar België te halen?

David Dessers: “Er is sowieso een discussie aan de gang over het ritme van die fora. Binnen het BSF vindt een meerderheid de jaarlijkse opeenvolging van Europese en mondiale fora wat te veel van het goede. Waarom niet wat afremmen zodat er voor elk forum apart meer en dieper kan gemobiliseerd worden. Of het ESF ooit naar België komt? Ik hoor dat Griekenland zich openlijk kandidaat stelt. Maar op dit moment zijn er geen concrete plannen om in België een ESF te organiseren.”

Hoe gaat het eigenlijk nog met het Belgisch sociaal forum

David Dessers: “We werken momenteel rond twee assen. Ten eerste trachten we zoveel mogelijk mensen uit België in Londen te krijgen. Er worden bussen ingelegd waarmee je voor een democratische prijs in Londen kan geraken. Via de website van het BSF kan je je rechtstreeks inschrijven. Mensen die zo'n forum hebben meegemaakt keren altijd enthousiast terug en hopelijk kan dat enthousiasme een beetje overslaan naar België. Want zo komen we bij het tweede punt: we denken er over na om in 2005 een nieuwe editie van het BSF te organiseren. Na de algemene vergadering van het BSF op 14 september zou er al iets meer duidelijk moeten zijn. Zoals alle sociale bewegingen kent het BSF golfbewegingen. Het ene moment is er veel dynamiek en het andere moment valt het wat stil. Maar de structuur die nu na twee jaar op poten staat, zou toch stilaan bestand moeten zijn tegen dergelijke golfbewegingen.”

Wat wordt er speciaal aan het ESF in Londen?

David Dessers: “Bijzonder is dat Engeland het meest 'geneoliberaliseerde' land van Europa is. Dat kon toch niet verhinderen dat er de afgelopen jaren een enorm dynamische beweging op gang is gekomen tegen de oorlog en tegen het beleid van Tony Blair. De dynamiek van die honderden anti-oorlogscomités zal zeker voelbaar zijn op het ESF. De culturele wereld lijkt deze keer ook echt warm te lopen. The Clash komt optreden en grote namen als de regisseur Ken Loach zullen aanwezig zijn. Het valt mij ook op dat het forum gedragen wordt door een zeer divers gezelschap gaande van anti-kapitalistisch links tot de grote vakbonden. En zoiets is altijd goed voor de radicaliteit van het forum.”

Meer info over het Brusselse voorbereidingsweekend van het ESF vind je op de website van het BSF: www.wsf.be. Het programma vind je hier: www.wsf.be/wsf2/nl/agenda