arch/ive/ief (2000 - 2005)

KBC bant investeringen in clusterbommen
by Netwerk Vlaanderen vzw Wednesday, Sep. 01, 2004 at 1:34 PM

KBC heeft als eerste bankgroep in Belgiƫ beslist niet meer te investeren in producenten van clusterbommen. Netwerk Vlaanderen, Forum voor Vredesactie, Voor Moeder Aarde en Vrede voeren sinds oktober 2003 campagne tegen de investeringen van Belgische bankgroepen in wapens, waaronder clusterbommen. Onder druk van de campagne Mijn Geld. Goed Geweten? heeft KBC nu een belangrijke stap gezet in de richting van een vredevoller investeringsbeleid.

Clusterbommen zijn wereldwijd omstreden. Na de lancering verspreidt een clusterbom een groot aantal kleinere bommen over een groot gebied, gaande van enkele voetbalvelden tot enkele honderden hectares. Deze wapens zijn dan ook allesbehalve accuraat. Bovendien explodeert een deel van de munities niet, waardoor mijnenvelden gecreëerd worden. Clusterbommen werden massaal ingezet in de oorlogen in Joegoslavië, Afghanistan en Irak en eisten er talloze burgerslachtoffers. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk dropten in 2003 ongeveer 13.000 clustermunities in Irak. De aanvallen met clusterbommen waren in Irak de belangrijkste oorzaak voor burgerslachtoffers tijdens het conflict.

KBC heeft beslist geen kredieten meer te verlenen aan of niet meer actief te beleggen in ondernemingen die clusterbommen produceren. Hiermee gaat KBC verder dan haar wettelijke verplichtingen. In tegenstelling tot antipersoonsmijnen zijn clusterbommen immers wettelijk niet expliciet verboden . KBC neemt met haar nieuwe beleidsstap dan ook een duidelijk ethisch standpunt in. KBC verklaart de uitsluiting van clusterbommen door te stellen dat er een internationale consensus bestaat dat deze wapens de voorbije jaren een onevenredig leed berokkenden ten aanzien van o.m. burgerslachtoffers.

Rekening houdend met de contractuele verplichtingen zal KBC ook haar bestaande engagementen met dergelijke bedrijven systematisch afbouwen. Helaas geldt de uitsluiting van clusterbomproducenten nog niet voor de indexfondsen van KBC.

In een rapport onthulde Netwerk Vlaanderen in het voorjaar van 2004 dat AXA, DEXIA, Fortis, ING en KBC investeerden in producenten van clusterbommen. Ook na het verschijnen van het rapport is Netwerk druk blijven uitoefenen op KBC en heeft Netwerk haar bewijsmateriaal ter beschikking gesteld van de bank. Het gaat hier niet om de minste producenten. Clusterbomproducenten die niet meer door de beugel kunnen voor KBC zijn bijvoorbeeld Lockheed Martin, Raytheon, EADS, ATK en het Belgische Forges de Zeebrugge. Lockheed Martin is de grootste wapenproducent ter wereld, EADS de 2e grootste in Europa. Met dit nieuwe beleid worden dus een aantal grote wereldspelers in de wapenindustrie uitgesloten van banden met de KBC groep.

Netwerk Vlaanderen, Forum voor Vredesactie, Voor Moeder Aarde en Vrede juichen deze stap van KBC toe en hopen dat de andere bankgroepen het voorbeeld van KBC zullen volgen. De initiatiefnemers van Mijn Geld. Goed Geweten? hopen dat KBC in de nabije toekomst nog verdere stappen zal zetten in de richting van een wapenvrije investeringspolitiek.

PR
by wannes Wednesday, Sep. 01, 2004 at 11:59 PM

Een mooie stap. KBC investeerde tot voor kort in clusterbommen. Wat doet KBC met het geld dat tot voor kort met die investeringen in clusterbommen verdiend werd ? En over hoeveel geld gaat dat ? Minder dan met dit heuglijk nieuws verdiend kan worden ?