arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Alles gratis"
by Marc Vercoutere Wednesday, Aug. 25, 2004 at 2:20 PM
mvercoutere@hotmail.com

Of hoe de absurditeit van "de alles gratis" politiek, opgediend op een bedje van liberalisering leidt tot zwartere dagen voor de lage inkomens.

"Vlaming moet meer betalen voor elektriciteitsfactuur"
(tijd/belga)

http://www.tijd.be/nieuws/artikel.asp?Id=1338491

Wat met gulle hand werd uitgedeeld wordt langs de achterdeur weer dubbel binnengeloodsd. De gratis stroom wordt duur betaald. Gezien electriciteit een basisbehoefte is, is het duidelijk wie daar het grootste slachtoffer van is.
Een kleine vergelijking: De afschaffing van het kijk en luistergeld heeft er toe geleid dat de lonen pas ettelijke maanden later werden geïndexeerd (icl. de vervangingsinkomens en de overleeflonen). En dan maar juichen voor de afschaffing van een belasting die enkel diende om partijpolitieke sympathie-koop mee te bekostigen.
Gratis bestaat niet en zal ook nooit bestaan. Wanneer de overheid geschenken uitdeelt dan komt de factuur via sluipwegen terug naar de consument.

bronnen nazien
by rikke Thursday, Aug. 26, 2004 at 3:54 PM
rikke219@antwerpen.be

Het is toch wel even nodig na te gaan wie deze theorie de wereld in stuur, nl. het super liberale test aankoop, de verbruikersorganisatie van het betere middenklasse en tweeverdienersgezin... Deze verbruikersorganisatie hanteert reeds jaren een erg eenzijdige technische en onethische kijk op consumentenbelangen.
Om maar eens één aspect te noemen waar test aankoop over zwijgt: wie betaald de milieuschade die onze overconsuptie van energie veroorzaakt? De gemeenschap en dit is dus de kleine man want die heeft geen mogelijnkheden tot belastingsfraude. Een beetje critische geest ajb. voor je op indymedia begint te oreren.

leren lezen
by Marc Vercoutere Thursday, Aug. 26, 2004 at 4:17 PM

Het zal wellicht meer de moeite zijn om te "oreren" over testaankoop dan over de essentie van wat ik in het bericht eigenlijk wilde zeggen. Het ga je goed. En deze kommaneukerij op Indy media begint hier danig ....mijn....uit te hangen.

Meten en rekenen
by Emmanuel Paulus Thursday, Aug. 26, 2004 at 5:11 PM
EPaulus@antwerpen.be Antwerpen

Er is toch nergens sprake van dat de hoge prijzen een gevolg zijn van de gratis electriciteit. De officiele versie spreekt van te veel staatslasten. Er zullen nog wel een aantal zaken zijn zoals de kostprijs van een oorlog voeren, de opslag van nog meer managers en directeurs. Meer dividen voor aandeelhouders. En gaat zo maar voort.
Bedragen waar de gratis electriciteit een peulschil bij is.
Iets wat in wezen niet veel extra kost, die paar kilowattuur stellen niets voor in vehouding met het megaverbruik van Belgie. Men maakt enkel ietsje bijna verwaarloosbaar minder winst.

Ter vergelijking, in de telecom wereld, toch een vergelijkbare situatie, is gratis uren een reklame middel bij uitstek en dat zou men niet doen mocht het de prijs opdrijven.

Je redenering loopt vooral mank omdat ze niet op meting of rekeningen gebaseerd is. Zeker als jij iets gratis krijgt moet dat geld van ergens komen. Maar dat komen van directielonen, bedrijfswinsten en onderzoeken naar kansspelen. En dat onderzoek om een vb te nemen gaat het niet echt merken aan zijn budget dat toch te belachelijk is.

Met gratis zaken bereik je in ieder geval de mensen die het nodig hebben en iedereen kan er gebruik van maken. Sommige gratis zaken zijn een zeepbel, ze is weg voor je het weet. maar over het algemeen hebben ze wel zin. Hoe je de ANDERE kosten nadien verdeeld in plaats van op de kap van een hulpbehoevende is een ander verhaal. Dan kan je natuurlijk opnieuw vervallen in de stommiteit van leegmelken. Maar dat is een ander verhaal.

Leve de gratis elektriciteit!
by Slobovanius Thursday, Aug. 26, 2004 at 5:47 PM

Om het simpel te maken:

Iedereen heeft hetzelfde voordeel bij een beetje gratis elektriciteit. Als je de kosten doorrekent naar alle verbruikers via een verhoging van de prisj per kWH dan hebben grote verbruikers meer nadeel dan kleine verbruikers.

Vermits de inkomsten dezelfde blijven, kan het niet zijn dat iedereen meer betaalt of iedereen minder betaalt.

Ergo: netto zijn kleine gebruikers beter af met de gratis elektriciteit en netto zijn grote gebruikers slechter af met gratis elektriciteit. Waar de grens precies ligt hangt af van de cijfers. Maar het gaat dus om een herverdeling van grote verbuikers naar kleine verbruikers.

NATUURLIJK, als tegelijkertijd de stijgende energieprijzen doorgerekend worden en de taksen verhogen, dan stijgt voor iedereen de elektriciteitskost. MAAR dat heeft dan niets te maken met het leveren van gratis elektriciteit.

fout beginpunt
by rikke Thursday, Aug. 26, 2004 at 9:59 PM

De beginstelling dat "de Vlaming" meer betaald voor zijn elecriciteit is niet waar. Ik ben tot nader order nog steeds wat anderen Vlaming noemen en verschillende mensen in mijn vriendenkring ook. Wij betalen met onze gezinnen als kleine energiezuinige verbruikers (max.2500KW/u per jaar) minder dan voordien.