arch/ive/ief (2000 - 2005)

Einde poststaking Gent
by raf verbeke Wednesday, Aug. 25, 2004 at 10:42 AM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Vandaag wordt terug post besteld in Gent. 5 dagen staken in het grootste uitreikingskantoor van Vlaanderen heeft genoeg pijnpunten van het GEO-route-systeem blootgelegd.

Elke stakingsdag ging gepaard met toegevingen inzake inzet van bijkomend personeel om sorteren en uitreiken via de GEO-route mogelijk te maken. De directie stond onder druk. Te meer omdat ook in andere kantoren gelijkaardige problemen als in Gent opduiken. Na een maand zullen alle maatregelen opnieuw bekeken worden. Wordt dus nog vervolgd.

De staking is m.i. goed overgekomen bij de bevolking. Erg gewaardeerd bij vakbonden en postbodes was de steunactie van een aantal mensen van buurtwerkingen aan de Dampoort (zie http://archive.indymedia.be/news/2004/08/87528.php). Onder het motto "uw postbode uw vriend(in)" werd morele steun gegeven aan het pikket. Tal van steunbrieven, telefoons en e-mails liepen binnen, ook van mensen die eigenlijk onmiddellijk schade ondervonden van de staking. Bedankt aan iedereen die gereageerd heeft. Bedankt aan alle verenigingen die de steunoproep hebben verspreid. Bedankt in het bijzonder Karl en zijn kinderen voor het copie- en buswerk.

Wat daarbij vooral naar boven kwam is het sociaal kontakt tussen de postbode en de mensen, vandaag "cliënten" genoemd in het postjargon. Men beseft te weinig dat een publiek figuur als de postbode nog altijd een sociale functie heeft, vooral bij de oudere bevolking. Wie weet dat postbodes al gevraagd werden om gauw gauw in huis een kraan vast te zetten of iets dergelijks.

Net grootstscheepse arbeids-rationalisatieplannen houden geen rekening met deze sociale functie. Uren studiewerk, functie- en tijds-analyse en met de meest gesofistikeerde comuterprogrammas vermag niet te weten dat je in de Veldstraat, de druktste winkelstraat in Gent, best NIET met een fiets de post bestelt. Daar ga je best te voet !

Foutje moet kunnen ! Natuurlijk ! Maar net de vertegenwoordigers van de vakbonden hebben al weken lang in de statutaire overlegorganen in Gent 1 dat soort dingen aangekaart en blijkbaar moet er eerst eens gestaakt worden opdat er geluisterd wordt.

Ligt hier geen taak voor alle wakkere burgers, buurtwerkingen, globalisten en gengageerde mensen ? Waarom zouden wij als "cliënten" onze Gentse postbodes geen handje helpen en de komende weken mee toezien op de uitvoering van de hun gemaakte beloftes ?

Als de Post hoort dat haar "cliënten" front vormen met haar personeel dan zal ze in het vervolg 2 keer nadenken. In Antwerpen dienden zich de zelfde problemen aan.

Als de vakbonden zich gesteund weten door die "cliënten" gaan zij ook sterker staan in de toekomst want achter GEO-route zitten alle andere neo-liberale remedies als privatisering en personeelsafbouw.

Wie interesse heeft in verdere initiatieven neemt maar kontakt op.