arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpen wereldboekenstad zonder boeken
by storsender Monday, Aug. 23, 2004 at 8:14 PM
storsender@pandora.be

De Antwerpenaar zal het 8 maanden zonder boeken moeten stellen. Tijd voor positieve actie: de ruilbib.

Wereldboekenstad zonder boeken

De centrale openbare bibliotheek sluit 8 maanden de deuren. De Antwerpenaar zal het dus zonder de meest democratische toegang tot het boekwezen moeten stellen. Ironisch genoeg kreeg Antwerpen dit jaar van de UNESCO de titel wereldboekenstad (ABC2004) toegekend.

MALAISE
De huidige malaise bij de openbare bibliotheek nam een start met het aantreden van directeur-manager Jan Van Vaerenbergh, nu een jaar of drie geleden. Hij kondigde bij zijn aantreden een grootse hervorming aan die zou zorgen voor een betere dienstverlening...
De sluiting van de hoofdbibliotheek in de Lange Nieuwstraat volgt op de zgn. 'zaterdagstakingen'. Het personeel protesteerde tegen de nieuwe uurroosters, waarbij ze meer avond- en weekendwerk moesten presteren voor hetzelfde inkomen. De bib bleef langer dan een jaar in het weekend gesloten voor haar duizenden gebruikers.
De volledige sluiting nu zou nodig zijn om de verhuis naar het Permeke-complex voor te bereiden. Alsof een stad zomaar een dienstverlening aan haar inwoners kan stopzetten. Stel u voor dat de post, brandweer of huisvuilophaling hetzelfde zouden doen.
Als lapmiddel wordt de gebruiker doorverwezen naar de districten, die over een veel kleinere collectie beschikken en vaak in erbarmelijke staat verkeren. Onlangs nog moest het filiaal van Sint-Andries de deuren sluiten omdat het er binnenregende.
Jan Van Vaerenbergh werd uit zijn functie ontheven (met behoud van zijn riante wedde), een nieuwe directeur is er niet.

PROPAGANDA
De infobrochure over de sluiting is een sterk staaltje van non-communicatie en bevat ook flagrante leugens. Zo staat op de voorpagina dat de bib 'sluit op 30 november 2004', terwijl je verderop kan lezen dat de uitleen van boeken, strips, cd's en video's al wordt stopgezet op 31 augustus. Tot november kan je er nog wel terecht voor een tas koffie in het leescafé, helaas zonder leesvoer.
Over de psycho-pedagogische afdeling vertelt de folder: "Voor de gebruikers worden modaliteiten afgesproken zodat een optimale toegankelijkheid gevrijwaard blijft". De afdeling wordt definitief opgedoekt.

POSITIEVE ACTIE: DE RUILBIB
De Antwerpenaar zal dus zelf voor een vlotte toegang tot zijn boekencollectie moeten zorgen. Door de uitgeleende materialen niet in te leveren, maar met andere gebruikers te ruilen, kan er een basisdemocratische ruilbibliotheek ontstaan. De tips en voorkeuren van de andere gebruikers krijg je er gratis bij.
Nog tot 31 augustus kan je (zoveel mogelijk) boeken, strips, cd's en video's uitlenen. Vanaf september start de ruilbibliotheek, iedere zaterdag voor de ingang van de bib, aan de Lange Nieuwstraat.
Wereldboekenstad voor iedereen!

?
by worm Tuesday, Aug. 24, 2004 at 11:31 AM

En als je zelf geen boeken hebt? Met wat kan je dan ruilen?

!
by storsender Tuesday, Aug. 24, 2004 at 2:33 PM

hoeft ook niet, die kan je nog tot het einde van deze maand ontlenen!
Maar in plaats van ze in de daaropvolgende weken terug in te leveren - dat kan nog wel - ruil je ze met andere ontleende boeken, strips cd's of video's van de andere gebruikers.