arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gentse postbodes spreken zich dinsdagmorgen uit over nieuw voorstel van directie
by christophe callewaert Monday, Aug. 23, 2004 at 3:50 PM
christophe@indymedia.be

Er komt voorlopig geen einde aan de staking van de Gentse postbodes tegen de gevolgen van de invoering van de zogenaamde georoute. Een tweede voorstel van de directie werd vanmorgen afgewezen. Ondertussen onderhandelden de bonden en de directie deze middag al over een nieuw voorstel. Morgenochtend spreken de postbodes zich daarover uit. Pas dan wordt beslist of de postbodes opnieuw aan het werk gaan.

Het akkoord dat vanmorgen werd afgewezen bevatte volgens de postbodes te weinig garanties en de versterking met extra personeel was te tijdelijk. Dat extra personeel is nodig omdat de invoering van de georoute alle bestaande postrondes door elkaar heeft geschud en daardoor voor grote vertragingen heeft gezorgd. Na de afwijzing van het akkoord gingen de bonden en directie opnieuw rond de tafel zitten. Tegen de middag was er al een nieuw voorstel. Albert Leydens van de christelijke vakbond: “We krijgen nu de schriftelijke garantie dat er voor het einde van het jaar een evaluatie komt waarna er kan worden bijgestuurd waar dat nodig is. Intussen komt er versterking vanuit Brussel om de technische mankementen na te zien. Er komt ook een organisator die op vraag van de werknemers routes kan corrigeren.”

De versterking blijft tijdelijk, maar er komt deze keer dus wel op papier dat alles nog dit jaar na een evaluatie kan herbekeken worden. Albert Leydens heeft er goede hoop op dat het nieuwe akkoord deze keer wel wordt goedgekeurd door de stakende postbodes. Volgens hem ligt een vertrouwensbreuk aan de basis van de afwijzing van deze morgen. “De werknemers hebben weinig vertrouwen in de gedane beloftes. Ze willen dat alles op papier staat. Alle kritiek op het nieuwe systeem werden tot nu toe met een schouderophaling beantwoord. Zoiets zorgt voor wrevel.”

Fiets
De georoute is een informaticasysteem dat de meest efficiënte route berekent voor de postbedeling. Het systeem komt overgewaaid uit Canada en stuit overal waar het in België wordt ingevoerd op heel wat onvrede. Gent is de eerste grote stad die voor de bijl gaat en na vier dagen was het al raak. De postbodes legden er donderdagmorgen het werk neer. De nieuwe routes zouden onrealistisch zijn en de postbodes zouden verplicht worden om met de fiets te rijden op plaatsen die makkelijker te voet te bereiken zijn.

“In de Veldstraat (een drukke, autovrije winkelstraat in Gent, nvdr) is het bijvoorbeeld heel moeilijk om de post per fiets te bedelen,” legt Albert Leydens uit. “Veel winkels hebben geen brievenbus. De postbode moet dus van de fiets om binnen in de winkel de briefwisseling af te geven. In zo'n drukke straat is het geen goed idee om een postfiets onbewaakt achter te laten.”

mixed feelings !
by me Monday, Aug. 23, 2004 at 4:57 PM

Geen probleem mee dat mensen staken om betere werkomstandigheden te verkrijgen, maar denk er ook even aan dat sommige mensen ook belangrgijke documenten verzenden... (medicatievoorschrift in mijn geval :| )

Ik hoop dat het geen zo'n marathonstaking wordt waarbij er eerder gestaakt wordt om een extra vakantie te hebben ipv echte verbetering van de werkomstandigheden.

:(