arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voor Moeder Aarde activisten sluiten atoomduikbotenbasis van Faslane - Schotse
by Voor Moeder Aarde Monday, Aug. 23, 2004 at 12:44 PM
pol@motherearth.org +32-495-28 02 59

Deze morgen vroeg werden zes activisten van Voor Moeder Aarde gearresteerd in de nucleaire duikbotenbasis in Faslane, Schotland. De actievoerders betraden de kernduikbotenbasis in Faslane, zo’n 50 kilometer ten noorden van Glasgow. Dit was gelijk het startschot voor een blokkade van de basis.

De Belgische actie was het startschot van een internationale massale blokkade waarbij 13 Schotse parlementsleden en 250 actievoerders van Groot-Britannie, Belgie, Duitsland, Spanje, Finland, Zweden, de VS en Australie al de toegangswegen van de militaire basis blokkeerden om de werkzaamheden voor een dag stop te zetten. De
betreding van de basis vond enkele uren voor de blokkade plaats en startte het noodalarm. Dit sloot de basis voor enige tijd.


De kernduikbotenbasis in Faslane is de thuisbasis van het Britse Trident kernwapensysteem. Trident bestaat uit vier duikboten die nucleaire raketten met kernkoppen aan boord hebben en heeft de destuctieve kracht van meer dan 1000 Hiroshima bommen. Minstens een van de nucleair bewapende Trident duikboten patrouilleert voortdurend op zee. In 1996 verklaarde het internationaal gerechtshof dat kernwapens illegaal zijn.

“Trident is het toonbeeld van het disrespect van de Britse regering tegenover het internationaal recht en representeert het gebrek aan verantwoordelijksheidsgevoel voor de mensen hier op aarde. Door de acties vandaag tonen we de hypocrisie over massavernietiginswapens aan. Groot-Britannie is bereid om oorlog te voeren tegen Irak omwille van de verdenking van het bezitten van massavernietigingwapens, terwijl de Britse
regering haar eigen kernwapens heeft en deze wapens beschermt door het arresteren en gevangennemen van actievoerders, ” zegt Liesje Ulburghs van Voor Moeder Aarde.

De actie van Voor Moeder Aarde en de massale blokkade maken deel uit van een twee weken durend actiekamp georganiseerd door Trident Ploughshares, een Britse campagne die streeft naar de ontwapening van Trident. Tijdens deze twee weken zullen activisten van over heel Europa op een geweldloze en vredevolle wijze deelnemen aan verscheidene acties voor een kernwapenvrije wereld.

Tijdens de laatste serie blokkades van de atoomduikbotenbasis van Faslane werden 1200 mensen gearresteerd. Deze verlopen steeds geweldloos.

Perscontact:
Pol D’Huyvetter 0495/280259
Trident Ploughshares +44 1436 850 522

http://www.tridentploughshares.org
http://www.moederaarde.be

Meer informatie: http://www.tridentploughshares.org

Voor Moeder Aarde zoekt sympatisanten die maandelijks een kleine bijdrage willen storten (tussen 1 à 10 euro) ter ondersteuning van haar campagnes en acties. Geef toe, wat is vandaag 1, 2 of 5 euro/maand? Ons rek. # 001-2055174-14

Als donateur ontvang je jaarlijks een lidkaart en ons driemaandelijks tijdschrift.