arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hongerstaking Palestijnse gevangenen
by Astrid Essed Sunday, Aug. 22, 2004 at 6:02 PM

In tegenstelling tot de door de Israelische autoriteiten gedane bewering liggen aan de recentelijk door de ruim 1600 Palestijnse gevangenen gestarte hongerstaking geen politieke, maar humanitaire motieven ten grondslag.




Ingezonden stuk

Geachte Redactie,

De door 1600 Palestijnse gevangenen recentelijk gestarte hongerstaking is in tegenstelling tot de door de Israelische autoriteiten gedane beweringen niet gebaseerd op politieke overwegingen, maar op de zeer alarmerende mensenrechtensituatie in een aantal Israelische gevangenissen en gevangenkampen.
Deze 1600 gevangenen maken deel uit van een groep van 8000 Palestijnse gevangenen, die grotendeels sinds 2002 door het Israelische leger zijn gearresteerd en sindsdien zijn gedetineerd in zowel Israelische militaire gevangenkampen als in Israelische gevangenissen.
Niet alleen wordt meer dan 20 procent van deze gevangenen vastgehouden zonder enige vorm van proces, hetgeen in strijd is met de internationaal-geldende rechtsregels in dezen, eveneens is er veelal sprake van een gebrek aan de meest elementaire voorzieningen zoals verantwoorde celruimte, medicijnen en voldoende voedsel.
Daarenboven is er eveneens sprake van ernstige mensenrechtenschendingen zoals marteling en mishandeling waaronder o.a. het onthouden van medische hulp, terwijl tevens elementaire rechten van gedetineerden als bezoekrecht en het recht op een advocaat regelmatig worden geschonden, hetgeen o.a. is gebleken uit rapporten van diverse mensenrechtenorganisaties.
Een en ander is in flagrante strijd met zowel de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, het Internationaal Verdrag tegen Martelen als met internationale mensenrechtenverdragen betreffende de behandeling van gedetineerden.
Het is dan ook van groot belang, dat de EU in dezen politieke druk op Israel uitoefent, de internationaal-geldende rechtsregels in dezen na te leven.

Astrid Essed
Amsterdam