arch/ive/ief (2000 - 2005)

steun vluchtelingen in hongerstaking in Vottem (Liège)
by Ruben Vandevyvere Thursday, Aug. 19, 2004 at 10:58 PM
rubenvandevyvere@hotmail.com

Uyar Erol, een Koerdische vluchteling, is sedert 12 juli in hongerstaking. Stuur een brief naar binnenlandse zaken en dienst vreemdelingenzaken om zijn onmiddellijke vrijlating en regularisatie te eisen. Zaterdag 21 augustus solidariteitsactie met 16 hongerstakende vluchtelingen in Vottem (liège) om 16u.

GELIEVE DEZE OPROEP VERDER DOOR TE STUREN!

1. Briefschrijfactie voor Koerdische vluchteling met uitwijzing bedreigd en bijna veertig dagen in hongerstaking!
2. Vijftien vluchtelingen in hongerstaking in het deportatiecentrum teVottem: zaterdag 21 augustus solidariteitsaktie om 16u

************************************************************
1. Briefschrijfactie voor Koerdische vluchteling met uitwijzing bedreigd en bijna veertig dagen in hongerstaking!

Uyar Erol, een Koerdisch vluchteling uit Turkije, is sedert 12 juli opgesloten in het deportatiecentrum te Vottem (Luik). Omdat hij vervolgd dreigt te worden bij een deportatie naar Turkije is hij vanaf de eerste dag van zijn opsluiting in hongerstaking. Vandaag 19 augustus is hij 39 dagen in hongerstaking. Zijn gezondheidstoestand is uiterst kritiek: hij heeft 14 kilo verloren, zijn mobiliteit is beperkt, hij kan niet meer luidop spreken en heeft de laatste weken last van verschillende ongemakken. In een medisch attest van vrijdag 13 augustus verklaart een arts dat UYAR Erol niet vervoerbaar is.
Wij eisen dat Uyar Erol onmiddellijk vrij gelaten wordt. Zijn opsluiting is, zoals die van de andere opgesloten vluchtelingen, niet gerechtvaardigd en in zijn geval ook onwettig.
Uyar Erol is in België toegekomen in 1990. Wij eisen dat hij onmiddellijk geregulariseerd wordt. Een eenvoudige beslissing van de minister van binnenlandse zaken volstaat.

Wij vragen u brieven (zie hieronder) te mailen of te faxen naar de minister van binnenlandse zaken en de directeur-generaal van de dienst vreemdelingenzaken:
Gelieve je naam, adres en of emailadres te vermelden onder de brief:

Patrick Dewael: Patrick.dewael@ibz.fgov.be fax: 02/504 85 00

Freddy Roosemont: Secr_DG@dofi.fgov.be fax: 02/274 66 40

2. Vijftien vluchtelingen in hongerstaking in Vottem: zaterdag 21 augustus solidariteitsaktie om 16u

Sedert zondag 15 augustus heeft Uyar Erol versterking gekregen van andere gevangen vluchtelingen in Vottem. Zij protesteren tegen de opsluiting van zowel Uyar Erol als tegen hun eigen gevangenschap. Vluchtelingen die beschouwd worden als ‘leider’ van de vluchtelingen zijn overgeplaatst naar andere deportatiecentra en naar andere vleugels van het deportatiecentrum te Vottem.
De vluchtelingen (kinderen incluis !) worden in deportatiecentra opgesloten omdat zij geen verblijfsvergunning van de overheid krijgen en bijgevolg in de illegaliteit gedreven worden. Vaak verblijven zij er langer dan de wettelijk voorziene maximumtermijn van vijf maanden (acht maanden tot één jaar). Zondag jongstleden, tijdens een prikactie aan het deportatiecentrum 127bis in Steenokkerzeel, waren wij nog eens getuige van de opsluiting van verschillende kinderen die ons riepen dat zij vrijgelaten wilden worden.

Zaterdag 21 augustus organiseert het Luikse Collectief tegen Centra voor Vreemdelingen (C.R.A.C.P.E.) om 16u een solidariteitsaktie voor de poorten van het deportatiecentrum te Vottem (Liège) om de gevangen vluchtelingen in hongerstaking een hart onder de riem te steken en hun strijd te ondersteunen.

meer info: cracpe@skynet.be website http://www.cracpe.tk
telefoonpermanentie ma tem za tussen 17u en 18u30 tel. 04/2320104

************************************************************

Aan Patrick DEWAEL, Minister van Binnenlandse Zaken
Aan Freddy ROOSEMONT, Directeur-Generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken


Geachte Minister,
Geachte Directeur,


UYAR Erol, een Koerdisch vluchteling uit Turkije, is sedert 12 juli opgesloten in het gesloten centrum voor vreemdelingen te Vottem. Omdat hij vervolgd dreigt te worden bij een repatriëring naar Turkije is hij vanaf de eerste dag van zijn opsluiting in hongerstaking.

Recente rapporten van zowel Amnesty International als Human Rights Watch getuigen van willekeurige opsluiting en veroordeling van Koerden in Turkije, van foltering en van fundamentele schendingen van het recht op vrije meningsuiting en van het recht op betoging. En dat ondanks de hervormingsbeloften onder druk van verschillende regeringen van lidstaten van de Europese Unie (waaronder de Belgische regering) die voorwaarden stellen aan een toekomstig lidmaatschap van Turkije bij de Europese Unie.

UYAR Erol is in 1990 in België toegekomen. Hij heeft een aanvraag tot regularisatie ingediend in 2000 op basis van de wet van 1999. Hij werd niet geregulariseerd, maar heeft beroep ingediend tegen deze negatieve beslissing bij de Raad van State. Dit beroep is nog altijd niet behandeld. Wij weten dat deze procedure een bevel om het grondgebied te verlaten niet opschort. Anderzijds werd België onder andere omwille van soortgelijke situaties (geen effectief recht op beroep) veroordeeld door het Europees Hof van de Rechten van de Mens (Conka-arrest).

Wij roepen u op dringend een oplossing te zoeken. De gezondheidstoestand van UYAR Erol gaat snel achteruit: hij heeft 14 kilo verloren, zijn mobiliteit is beperkt en heeft de laatste weken last van verschillende ongemakken. In een medisch attest van vrijdag 13 augustus verklaart een arts dat UYAR Erol niet vervoerbaar is. Ook de arts werkzaam in het gesloten centrum te Vottem heeft beslist dat UYAR Erol niet op het vliegtuig gezet kan worden.

Wij vragen u in overweging te nemen :
- dat uitwijzing naar Turkije een ernstig risico voor vervolging betekent voor UYAR Erol en dus uit respect voor de mensenrechten niet kan uitgevoerd worden
- een procedure nog altijd lopend is wat betreft de regularisatie-aanvraag en dat dit recht op beroep daadwerkelijk geëerbiedigd moet worden.
- opsluiting van UYAR Erol niet langer wettelijk is, aangezien hij niet kan uitgewezen worden omwille van medische problemen en dus onmiddellijk vrij gelaten dient te worden
- UYAR Erols verblijfssituatie geregulariseerd moet worden. De man kan niet naar Turkije terug en verblijft hier reeds meer dan tien jaar.


Met de meeste hoogachting,