arch/ive/ief (2000 - 2005)

100.000 tegen "HARTZ VI"
by VERITATE Thursday, Aug. 19, 2004 at 11:13 AM

De protesten tegen de Hartz-IV wetgeving worden steeds massaler, ondanks de aangekondigde aanpassingen van het door grote industriëlen gesteunde regime Schröder.

Meer dan 100.000 tegen Hartz IV
by VERITATE Thursday August 19, 2004 at 10:54 AM


De protesten tegen de Hartz-IV wetgeving worden steeds massaler, ondanks de aangekondigde aanpassingen van het door grote industriëlen gesteunde regime Schröder.






Wederom op maandagavond (...) demonstreerden meer dan 100.000 mensen overwegend in het gebied van de voormalige DDR. Het gaat niet alleen meer om Hartz IV: de mensen zien nu pas wat het zogenaamde ‘vrije markt – systeem voor hen in petto heeft na alle loze beloften van de koorknapen van het grootkapitaal. Organisaties zoals ATTAC, vakbonden, sociale en burgerinitiatieven, PDS, KPD, DKP, Bündnis90 trekken de organisatie.
»Und keiner schiebt uns weg.« is de leuze van het brede platform tegen de handlangers van het grote kapitaal, Schröder c.s.
Daar helpt géén moedertje lief aan, al komen nog zoveel jammerende vriendjes van het olie en wapenkapitaal met hun aanvallen: niemand schuift deze mensenmassa opzij!

http://www.nd-online.de/artikel.asp?AID=58142&IDC=16

Super-manager Peter Hartz van VW
by raf Monday, Aug. 23, 2004 at 11:01 PM
raf@indymedia.be

Het plan dat nu zo massaal wordt aangevochten, is genoemd naar de personeelsdirecteur van Volkswagen in Duitsland, Peter Hartz.

Die stelde op 23/8 een plan voor VW-Duitsland voor: de lonen worden gedurende een jaar bevroren, premies worden pas uitbetaald aan wie minstens 40 uren werkt, overuren worden 'flexibel' uitbetaald etc. "Laatste aangekondigde nieuwigheid: de directie wil de interne
concurrentie verhogen door bij de lancering van nieuwe modellen die
fabrieken te bevoordelen waar de werknemers aanvaarden om tijdelijk
langer te werken" (Belga).
De vakbond IG-Metall daarentegen eist een loonsopslag van 4% en tien jaar werkzekerheid voor de 103.000 werknemers in de zes Duitse VW-fabrieken.
Volkswagen maakte in mei bekend dat het tegen 2011 de loonkosten met 30% naar beneden wil halen.