arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bedrijf uit Luik wil werknemers 40 uur per week laten werken
by christophe callewaert Wednesday, Aug. 18, 2004 at 5:21 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL (Belga) -- Voor het eerst stelt ook een Belgisch bedrijf voor om de 40-urenweek in te voeren. Het gaat om Marichal Ketin uit Sclessin bij Luik dat gietijzeren pletwalsen produceert. De directie van het bedrijf gooide het voorstel woensdagonchtend tijdens de buitengewone ondernemingsraad op tafel.

Volgens de directie moet er bespaard worden omdat het bedrijf het afgelopen jaar een verlies leed van meer dan 1,5 miljoen euro. Het verlies is het gevolg van een belangrijke prijsstijging van de gebruikte grondstoffen, want het orderboekje is nog steeds goed gevuld, luidt het bij de vakbonden. Op de ondernemingsraad van woensdag werd daarom een reeks voorstellen gedaan om het verlies om te buigen. Volgens Patrick Moens van de socialistische bond FGTB wil de directie het contract van de helft van de uitzendkrachten -een tiental mensen- niet langer verlengen. Die maatregel zou dan gecompenseerd worden door de werkweek voor de rest van het personeel te verlengen van 36 naar 40 uur per week. Voor de vakbonden is dat onaanvaardbaar. Bij Marichal Ketin werken 100 arbeiders en 30 bedienden.

De directie van Marichal Ketin haalt de mosterd voor dit voorstel uit Duitsland waar de discussie over de herinvoering van de 40-urenweek al een tijdje aan de gang is. Ondermeer grote concerns als Siemens, DaimlerChrysler en laatst nog MAN beweren dat dit noodzakelijk is om concurrentieel te blijven. Siemens dat in januari als eerste een dergelijk voorstel deed, dreigde er zelfs mee een deel van de productie over te hevelen naar Hongarije als de werknemers niet op het voorstel ingingen. De werkverlenging zonder loonsverhoging is daar ondertussen al een feit.