arch/ive/ief (2000 - 2005)

Holebi’s leggen krans neer in Fort Breendonk
by yvan Friday, Aug. 13, 2004 at 10:09 PM

Holebivertegenwoordigers leggen op 4 september, tijdens de 60ste herdenking van de Tweede Wereldoorlog, een bloemenkrans neer in het Fort van Breendonk. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat holebi’s officieel kunnen deelnemen aan deze plechtigheid. Op die manier worden dit jaar ook in België de homoslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

“Homo’s werden - in tegenstelling tot de joden en de zigeuners – niet massaal en systematisch uitgeroeid door de nazi’s. Dit neemt niet weg dat naar schatting 50.000 Duitse en Oostenrijkse homoseksuelen opgesloten werden in de kampen. Organisaties van homoseksuelen werden verboden en homo- en lesbiennecafés werden gesloten door de nazi’s. Homo’s waren “volksschadelijke elementen” en een zeshonderdtal homo’s werd gecastreerd. Vijftienduizend homo’s – of misschien wel het dubbele aantal – overleefden de kampen niet.” (Artikel van Paul Borghs: “Breendonk herdenkt holebi’s”, Uit: Zizo, sep-okt 2004, verschijnt op 26 augustus)

Dankzij tussenkomst van onder anderen sp.a-senator Staf Nimmegeers kunnen holebi’s voor het eerst in de geschiedenis officieel deelnemen aan deze plechtigheid. Tijdens de jaren ’70 en de jaren ’80 hebben leden van de holebibeweging een aantal keer actie gevoerd om ook homoslachtoffers van het nazi-regime te herdenken in Breendonk. Maar tot vorig jaar waren zij niet welkom tijdens de officiële herdenkingsplechtigheid. Daar komt in 2004 verandering in.

Voor meer informatie over dit persbericht kan u terecht bij
Isha Van Alsenoy
woordvoerster Holebifederatie
isha.vanalsenoy@holebifederatie.be
09/ 223 69 29
0475/ 43 16 41

Nuttige internetadressen:
http://www.holebifederatie.be
http://www.zizo-magazine.be
http://www.breendonk.be

De plechtigheid van de 60ste nationale bedevaart in het Fort van Breendonk vindt plaats op zaterdag 4 september 2004 om 11.00 uur. Plaats voor publiek is voorzien.