arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kandidaat CIA-directeur: "Ik ben niet bekwaam"
by christophe Thursday, Aug. 12, 2004 at 5:44 PM

Porter Goss moet de nieuwe directeur worden van de CIA. Zo had Bush het graag gezien. Goss is een republikein en bovendien net als de president afkomstig van Texas. ”Hij is goed voorbereid op zijn taak. Hij kent de dienst van binnen en van buiten'”, zei Bush. Maar blijkbaar is Goss het daar zelf niet helemaal mee eens.


De toekomstige CIA-directeur Porter Goss (foto michaelmoore.com)

Het is nog maar eens de filmmaker Michael Moore die president Bush een pad in de korf zet. Daags na de bekendmaking van Porter Goss' nominatie pakte de regisseur van Fahrenheit 9/11 uit met een interview dat zijn medewerkers in maart van dit jaar hebben gemaakt met Porter Goss. De toekomstige opperspion zegt daarin heel eerlijk dat hij de kwaliteiten ontbeert om in aanmerking te komen voor een job bij de CIA. Goss zegt dat hij ondermeer over onvoldoende technische en taalvaardigheden beschikt.

Porter Goss stemde toe met het interview zonder te vragen waarvoor het zou gebruikt worden of in wiens opdracht de twee journalisten werkten. Goss stond tot voor zijn nominatie nochtans aan het hoofd van een comité van volksvertegenwoordigers dat de veiligheidsdiensten moet controleren. “Van zo iemand zou je toch verwachten dat hij een paar vragen stelt,” zei Moore in een reactie aan het persagentschap Reuters.

De regisseur voegde er aan toe dat Porter Goss de taak had de veiligheidsdiensten te controleren op het moment dat die serieuze blunderden in de aanloop naar 11 september. Het Witte Huis weigerde commentaar te geven op het interview en noemde Goss nogmaals de meest geschikte kandidaat voor de job.