arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voorgeschiedenis van het Amerikaanse offensief tegen Najaf
by christophe callewaert Thursday, Aug. 12, 2004 at 4:56 PM

Woensdag begonnen de Amerikaanse troepen aan wat zij de "final assault" (de finale bestorming) van Najaf noemen. Hieronder leest u wat er aan vooraf ging.

Juli 2003:
De jonge sjiitische imam Moqtada Al-Sadr richt het Al-Medhi-leger op, genoemd naar de 12de imam van sjiitische strekking van wie geloofd wordt dat hij ooit zal terugkeren om een einde te stellen aan corruptie en onderdrukking. Moqtada Al-Sadr is zelf de jongste zoon van Muhammad Sadiq Al-Sadr die in 1999 vermoord werd. Zijn ideeën brengt hij aan de man via de krant al-Hawza die wekelijks felle artikels bevat vol vlijmscherpe kritiek op de Amerikaanse gouverneur Paul Bremer.

Eind maart 2004:
Paul Bremer beveelt de krant van Al-Sadr te sluiten nadat het weekblad geschreven had dat de Amerikaanse bezetter wellicht zelf achter enkele aanslagen tegen burgers zat. De spanning loopt op. Bremer stuurt aan op een clash en beveelt de Amerikaanse troepen om Al-Sadr te arresteren op beschuldiging van de moord op een sjiitische leider een jaar eerder.

April 2004:
Duizenden Iraki's trekken de straat op om hun steun te betuigen aan Al-Sadr. Het Medhi-leger verwerft de controle over strategische gebouwen in steden als Kut, Karbala en Najaf. Ook elders raakt het Amerikaanse leger slaag met Iraakse opstandelingen in wat het begin lijkt te zijn van een grootschalige offensief van het Iraakse verzet.

Juni 2004:
Na bemiddeling van grootayatollah Al-Sistani, de geestelijke leider met het meeste aanzien, komt het tot een wapenstilstand. Al-Sadr verwerft zo de facto de controle over Najaf.

5 augustus 2004:
Al-Sadar blaast het bestand op nadat Amerikaanse troepen in drie verschillende steden slaags zijn geraakt met leden van zijn leger. Een Amerikaanse legerhelicopter wordt neergehaald. In de actie van de Amerikanen speelde wellicht de zenuwachtigheid mee in de aanloop naar de nationale conferentie die twee weken geleden als eens moest uitgesteld worden. De nationale conferentie is een eerste poging om het voorlopige gezag in Irak te legitimeren. De conferentie speelt een belangrijke rol in de voorbereiding van de verkiezingen die voorzien zijn voor begin 2005.

6 augustus 2004:
De Amerikaanse troepen kloppen zich op de borst dat ze 300 leden van Al-Sadrs leger hebben gedood in de voorbije twee dagen. Al-Sadr ontkent en houdt het op 36 gedode leden.

8 augustus:
Het leger van Mhedi gaat niet in op een ultimatum om de stad te verlaten.

9 augustus:
De gevechten gaan onverminderd door. Het Amerikaanse leger beweert al 360 slachtoffers gemaakt te hebben.

11 augustus:
De Amerikaanse troepen bereiden zich voor op het 'laatste offensief' tegen de aanhangers van Al-Sadr. De sjiitische leider toont zich niet onder de indruk en roept zijn leden op verder te vechten zelfs als hij zelf vermoord wordt.

12 augustus:
Het Amerikaanse leger zet de grote middelen in tegen de verzetsbeweging van Al-Sadr. Duizenden militairen met tanks en gevechtshelicopters trokken de stad Najaf in.