arch/ive/ief (2000 - 2005)

Internationale Jongerenconferentie over globalisering, editie 1, 2004
by Nathalie Wednesday, Aug. 11, 2004 at 12:07 PM

Van 10 tot 17 juli kwamen een dertigtal jongeren uit Oostenrijk, Belgiƫ, Duitsland, Polen en Spanje samen in Wenen om er over globalisering te discussiƫren, ervaringen uit te wisselen en banden te smeden. Een verslagje.




"International Youth Conference", Mödling, editie 1

Op 8 juli vertrokken zes jonge wereldwinkeliers met de bus richting Wenen om er deel te nemen aan de allereerste internationale jongerenconferentie over globalisering. Het initiatief kwam van de Weense wereldwinkelgroep Yeah!Fair! in samenwerking met de vormingsorganisatie Südwind.

Een ontmoetingscentrum in het nabijgelegen stadje Mödling diende als conferentieruimte annex eetzaal en bar en tegelijk ook als onderkomen. Bij de kennismaking bleken drie groepen afgehaakt te hebben, waardoor we uiteindelijk met een dertig-tal waren. Toch was het enthousiasme daarom niet minder groot. We maakten kennis met een Duitse theatergroep onder begeleiding van hun - door zijn leeftijd ietwat uit de toon vallende - regisseur, een vijftal klasgenoten uit Keulen, zes sympathieke Spanjaarden en twee Polen die voor de kwaliteit in plaats van kwantiteit gingen en met zwier het nieuwe Europa vertegenwoordigden.

De plenaire sessies gaven een inleiding in algemene thema's rond globalisering: de geschiedenis, internationale instellingen, duurzame ontwikkeling, de Schone Kleren Campagne en Fair Trade, telkens gebracht door een expert op het terrein. Het was vooral boeiend om naar andere zienswijzen en meningen te luisteren. 's Namiddags waren telkens een viertal workshops gepland, die de deelnemers zelf voorbereid hadden. Zo was er een Monopoly-spel dat het Noord/West-Zuid/Oost conflict illustreerde. In de workshop over media en globalisering vertelden de Spanjaarden hoe de conventionele en alternatieve media op de bomaanslagen van 11 maart in Madrid hadden gereageerd. In een andere workshop konden jongeren hun gevoelens rond globalisering kwijt, en tenslotte had onze delegatie zowel een workshop over campagnes en acties als over fair trade in elkaar gestoken. De bedoeling was om dan te brainstormen op welke manier we tijdens het geplande actiemoment naar buiten zouden komen. Dat bracht zoveel discussie teweeg, dat we de volgende dag het programma zo goed als annuleerden om uitgebreid van gedachten te kunnen wisselen. Het resultaat was een open conferentie-op-straat, waarbij we ook voorbijgangers naar hun mening over de neoliberale globalisering vroegen. Met een echte YoCo-camera en een wereldbol-bal vrolijkten we samen het stadscentrum van Wenen op.

Het avondprogramma was telkens erg ontspannend. De Belgen mochten de spits afbijten met een ludieke quiz over ons quasi onbekende landje, waarna we te weten kwamen waarom Sinterklaas uit Spanje komt. De groep uit Asturias verraste ons met lekkers uit de streek en het traditionele cider-uitschenkritueel en we moeten met het schaamrood op onze wangen toegeven dat WIJ Polen niet kennen. Het wereldstoelenspel is intussen ook internationaal bekend, fun en bewustwording gegarandeerd!

Nog meer workshops volgden de dagen daarop, waarin we telkens het gender-issue en netwerking aan de thema's probeerden te linken. De laatste dag brainstormden we verder over ons gloednieuwe YoCo-netwerk en wat we ermee willen bereiken. Een gemeenschappelijke website is alvast in aantocht. Afgezien van de gebruikelijke Babylonische spraakverwarringen was de conferentie voor iedereen een verrijkende ervaring. Dat ze ook geslaagd is bewijzen de plannen om verder te doen en een volgende editie te plannen. Waar, dat is nog een vraagteken, al waren velen wel te vinden voor de Spaanse zon. Of wordt het een conferentie op Belgische bodem?

Nathalie (OWW Antwerpen), Soetkin (OWW-studentenwerking Antwerpen), Lieve (OWW Berlare), Nele (OWW Hasselt), Matthias (OWW Brugge), Jochem (OWW Merksem)