arch/ive/ief (2000 - 2005)

Duitse werkgever voert 60-urenweek in
by christophe callewaert Monday, Aug. 09, 2004 at 11:46 AM

De verlenging van de werkweek staat hoog op de agenda in Duitsland en stilaan ook bij ons in België. Tot nu toe ging het meestal om discussies over de verlenging tot 40 uur. Maar voor de Duitse snoepfabrikant Nappo Dr Helle & Co is dat nog veel te weinig. De 150 werknemers moeten de komende drie maanden 60 uur per week werken en dat zonder één euro meer te verdienen.

Ook in dit geval schermt de directie van het bedrijf met de hoge loonkosten. Als die niet dringend omlaag gaan, zal het bedrijf niet overleven. De Duitse vakbonden beweren dat de maatregel de Duitse arbeidswetgeving schendt. In Duitsland mogen arbeiders maximum 10 uur per dag werken. Geen probleem, aldus de directie. “Dan laten we ze gewoon zes dagen per week werken.”

Bron: De Telegraaf

40 uren werken niet geoorloofd
by attac vl Monday, Aug. 09, 2004 at 1:29 PM

06/08 - 40 uur werken is niet geoorloofd

Smead Europe in Hoogezand (Nederland), producent van hangmappen en kantooropbergsystemen, had maandag de 40-urige werkweek weer ingevoerd voor zijn 140 medewerkers. De onderneming achtte een 40-urige werkweek noodzakelijk als kostenbesparing gezien de toenemende concurrentie en de slechte bedrijfsresultaten in de eerste drie maanden van dit jaar. Op één na stemden alle 140 werknemers "vrijwillig" in met de verlenging van de arbeidstijd.

De vakbonden CNV en FNV daagden echter Smead voor de rechter omdat het bedrijf volgens hen de CAO ontdook.
De kortgedingrechter vonniste vanmorgen dat vier uur langer werken zonder extra loon in strijd is met de CAO Grafimedia.

Het bedrijf vindt dat het niet onder de grafische CAO valt, het had immers het lidmaatschap van het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen op 31 december 2002 opgezegd. Maar de rechter oordeelt dat deze CAO wel degelijk op Smead van toepassing is, "omdat het zich in lengte van jaren heeft beschouwd als grafisch bedrijf". Elke afspraak tussen werkgever en werknemer die in strijd is met de algemeen verklaarde bepalingen van een CAO, is nietig, meent de rechter.

Verder stelde hij nog dat de instemming van de werknemers niets ter zake doet. "Elke afwijking van de CAO die een verslechtering is van de arbeidsvoorwaarden is niet toegestaan", stelde hij. Aangezien de CAO het karakter heeft van een wet, moet die, ter bescherming van de werknemers, strikt worden nageleefd.

En tenslotte concludeerde hij nog dat een werkgever niet met zijn werknemers moet onderhandelen over arbeidsvoorwaarden omdat die "geen serieuze onderhandelingspartner" zijn, gezien hun "ongelijke positie".

Bron: http://vl.attac.be