arch/ive/ief (2000 - 2005)

Commentaar op NOS-berichtgeving inzake Irak
by Astrid Essed Saturday, Aug. 07, 2004 at 2:57 AM

In haar berichtgeving tav de recente gebeurtenissen in Irak maakt de Nederlandse NOS-teletekstredactie zich schuldig aan onvolledige en partijdige nieuwsinformatie Open brief


Open brief aan de NOS-teletekstredactie


Aan de teletekstredactie van de NOS

Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:
In uw berichtgeving dd 6-8 vermeldt u, dat het Amerikaanse leger schat sinds gisteren[5-8] 300 aanhangers van de sjiitische leider Moqtada Al-Sadr te hebben gedood bij de hervatte strijd in Najaf.
U vervolgt uw berichtgeving met de vermelding, dat een zegsman van al-Sadr deze Amerikaanse mededeling tegenspreekt en verklaart, dat er 36 strijders zijn gedood, die zowel in Najaf als elders in het land zijn gevallen.
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling, dat veel gebouwen in de heilige stad Najaf in brand staan.
U eindigt uw berichtgeving met de mededeling, dat zich volgens de Amerikanen buitenlandse huurlingen bij de strijders van al-Sadr gevoegd hebben en dat er eveneens criminele bendes bij de gevechten betrokken zouden zijn.

Met deze wijze van berichtgeving zonder enige kritische achtergrondinformatie uwerzijds maakt u zich niet alleen schuldig aan onvolledige nieuwsinformatie, maar geeft u eveneens blijk van partijdige berichtgeving in dezen.

Onvolledige nieuwsinformatie:

Bij uw berichtgeving betreffende de gevechten tussen het Amerikaanse leger en de aanhangers van al-Sadr vermeldt u weliswaar, dat er in Najaf veel gebouwen in brand staan, maar u verzuimt hierbij te vermelden, dat een en ander o.a. het gevolg is van een aantal op de stad gerichte Amerikaanse raketaanvallen, die vanwege het willekeurige karakter ervan [niet specifiek gericht op een militair doel] in strijd zijn met het humanitair oorlogsrecht [4e Conventie van Geneve], dat iedere militaire aanval op burgers of burgerdoelen [tenzij deze burgerdoelen manifest worden gebruikt voor militaire doeleinden] alsmede het onverantwoord in gevaar brengen van burgers ten strengste veroordeelt.
Het is dan ook van belang, dat u dergelijke informatie, die o.a. te traceren is op het gerennommeerde Franse persbureau AFP [http://www.afp.com] dan ook vermeldt in het belang van een journalistiek-verantwoorde en objectiever berichtgeving in dezen.

Partijdige berichtgeving:

In de laatste alinea van uw berichtgeving vermeldt u, dat zich volgens de Amerikanen buitenlandse huurlingen bij de strijders van al-Sadr gevoegd hebben en dat er eveneens criminele bendes bij de gevechten betrokken zouden zijn.
Met deze wijze nieuwsberichtgeving maakt u zich niet alleen schuldig aan een onjuiste en denigrerende kwalificatie van deze buitenlandse strijders, tevens criminaliseert u impliciet de strijd tegen de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen.

Buitenlandse huurlingen:

In de eerste plaats bedient u zich van de door de Amerikanen gebruikte term ''buitenlandse huurlingen'' zonder enige kritische achtergrondinformatie dienaangaande.

Te uwer informatie:

Het is u ongetwijfeld bekend, dat de definitie van een huurling is een ingehuurde strijder, die zich in slechts laat leiden door het financiele aspect en aan wie ieder ideeel motief vreemd is.
Hiervan is echter geen sprake bij de in Irak aanwezige buitenlandse strijders, die in de eerste plaats geleid worden door een ideel doel, namelijk de strijd tegen de gecontinueerde Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak.
Het is dan ook van belang, dat u deze achtergrondinformatie eveneens in uw berichtgeving vermeldt.

Criminele benden:

Door het vermelden van de Amerikaanse lezing betreffende de al dan niet aan de gevechten deelnemende ''criminele benden'' zonder nader in te gaan op het karakter van de strijd tegen de Amerikaanse troepen, criminaliseert u impliciet deze strijd.

Te uwer informatie:

Zoals u ongetwijfeld zult weten, verklaarde de VN door middel van een resolutie dd mei 2003 de Brits-Amerikaanse troepen na hun verovering van Irak tot bezettingsmacht met als einddatum voor deze bezetting de machtsovername dd 30 juni [hetgeen impliceerde de terugtrekking van de Brits-Amerikaanse troepen]
Vanaf het begin van de Brits-Amerikaanse bezetting in Irak waren er zeer diverse al dan niet met elkaar samenwerkende Iraakse verzetsorganisaties actief met als doel deze bezetting te beeindigen, hetgeen zich vertaalde in door het Internationaal Recht gelegitimeerde militaire acties tegen het Brits-Amerikaanse bezettingsleger en de zeer verwerpelijke aanslagen op burgers en/of burgerdoelen.
Aangezien ook na de machtsoverdracht dd 30-6 de militaire aanwezigheid van de Brits-Amerikaanse troepen werd gecontinueerd is er de facto nog steeds sprake van een bezetting, waartegen dan ook de aanhangers van al-Sadr gerechtigd zijn zich te verzetten.

Door echter zonder vermelding van bovenstaande achtergrondinformatie te refereren aan de door de Amerikanen gebruikte terminologie ''criminele bendes'' komt het gewapende verzet tegen het Amerikaanse leger ten onrechte in een crimineel daglicht te staan.

Het verdient dan ook aanbeveling, wanneer u zich bij een volgende berichtgeving over dit onderwerp tevens baseert op bovenstaande achtergrondinformatie.

Een en ander zal leiden tot een eerlijkere en objectievere berichtgeving, hetgeen uw journalistieke taak is tegenover het teletekstlezende publiek.

Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam



Wat zou je anders verwachten?
by anti-amerikaantje Saturday, Aug. 07, 2004 at 7:04 PM

't Ja, wat wil je, tegenwoordig neemt de overheid alles wat maar een beetje Amerikaans is over. Het zijn de 'grote democraten'. Dus als je de US wil steunen, dan MOET je wel aan dergelijke berichtgeving doen.

PS. Ik spuug stilaan van Amerikanen. Je moest ze hier als toeristen eens bezigzien, de lobbyen voor softwarepatenten, dwingen om genetisch vergiftigd voedsel te eten, maar o wee als je zelf iets wil.....