arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Anti-terreur] Media verliezen teugels als het over terrorisme gaat
by christophe callewaert Tuesday, Aug. 03, 2004 at 2:19 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Als het woord terrorisme valt, slaan ook bij journalisten de stoppen door. In de berichtgeving over de recentste anti-terreuractie van begin juni is bijzonder weinig te merken van kritische afstandelijkheid. Alle nuance is zoek in de artikels over de 15 opgepakte verdachten. Met een beetje speurwerk hadden de journalisten in kwestie nochtans makkelijk te weten kunnen komen dat het dossier tegen het grootste deel van de verdachten gebaseerd was op lucht. Dat bleek al meteen toen het gerecht diezelfde avond nog 11 van de 15 verdachten terug vrijliet. Waren het dan toch geen gevaarlijke leden van een operationeel terreurcommando?

“Meer dan ooit lijkt België het... Mekka te worden voor islamistische terroristen die aanslagen in Europa voorbereiden. Vaak zijn het illegalen die hier onopvallend onder de andere allochtonen leven, en van wie buren tot op de dag van hun arrestatie niet weten hoe gevaarlijk ze eigenlijk zijn. Maar soms ook jongeren die hier zijn opgegroeid, en die in de Brusselse probleemwijken letterlijk van de straat worden geplukt door radicale imams. Zelfs in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis zouden aspirant-terroristen worden gerekruteerd. Het gaat uiteraard om een héél kleine minderheid. Maar iedere terrorist is er één te veel.”
Gazet van Antwerpen, 12/06/2004

“We hebben moslimterroristen. Wat spannend!”
De Morgen, 12/06/2004

“De vijftien arrestanten vormen een operationale groep terroristen die België als uitvalsbasis had en van daaruit overal naartoe gestuurd kon worden om een aanslag te plegen. Ze werd gedirigeerd vanuit Italië, waar de politie gisterenochtend twee GICM-leden oppakte. Een van hen is Rabei Osman Sayed Ahmed, bijgenaamd 'Mohamed de Egyptenaar'. Hij werd gezocht vanwege een mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen van 11 maart in Madrid, waarbij 190 mensen om het leven kwamen.”
De Morgen, 09/06/2004

“Met de arrestaties van de verdachten in Brussel, Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek, Antwerpen en Milaan heeft het gerecht een Belgisch-Italiaans terreurcommando ontmanteld dat nieuwe aanslagen plande en vermoedelijk ook afwist van de aanslagen in Madrid.”
Het Laatste Nieuws, 09/06/2004

Alleen De Standaard bracht dat zelfde weekend een verhaal dat een totaal ander licht wierp op de kwestie van de strijd tegen terreur. Ze hadden het over twee Koerdische jongeren die ten onrechte verdacht werden van terroristische praktijken.

“Eind april werden de Koerden Rebaz Ali en Shadman Sofi met acht anderen opgepakt, volgens de pers omdat zij van plan zouden zijn het stadion van Manchester op te blazen. Minder aandacht was er voor het feit dat zij een week later weer werden vrijgelaten. Hun verhaal staat niet op zich: de Britse politie lijkt soms lukraak zogenaamde terroristen op te pakken, gedekt door de publieke opinie die bang is voor aanslagen van Al-Qaeda.”
De Standaard, 12/06/2004

pluim
by tinker Thursday, Aug. 12, 2004 at 8:42 AM

Een pluim voor de Standaard.

Van GVA weten we natuurlijk al lang wat voor medium dàt is.

En, de morgen, tja. Het kopje "wat spannend" heeft natuurlijk een dubbele bodem, en is eerder cynisch en vragend bedoeld, denk ik.