De woede van de armoede: Senegal (intro) by Kenneth Fadiga RUMES Monday, Aug. 02, 2004 at 10:22 PM |
kennethrumes@hotmail.com |
Samen met enkele leden van Afractie doorkruiste Indymedia-activist Kenneth RUMES een maand lang Senegal. Dat leverde een schat aan informatie op. Heel de maand augustus valt deze speurtocht naar een concreet voorbeeld van globalisering in een derdewereldland en de schadelijke gevolgen, te volgen op archive.indymedia.be.
Vandaag beginnen we aan een serie van meer dan 25 reportages. Doorheen deze serie gaan we op zoek naar 'De woede van de armoede'. Wat maakt van Senegal een ontwikkelingsland? Waarom staat dit gebied - Senegambia - bij de VN gecatalogeerd als 1 van de 10 armste gebieden op de aarde? Hoe sloeg de globalisering hier toe? Welke gevolgen had die op sociaal, economisch en ecologisch vlak? Wat waren de gevolgen van jarenlange kolonisatie door Frankrijk? We gaan ook in op de actualiteit en (het gebrek aan) democratie in Senegal, anno 2004.
Een aantal concrete ontwikkelingsprojecten worden bekeken en er zijn ooggetuigeverslagen. Maar bovenal voel je doorheen heel deze serie hoe de kloof tussen Noord en Zuid alsmaar groter is geworden, hoe rijk en arm steeds verder uiteengroeien en hoe zwaar de dagelijkse strijd om te overleven is in Afrika.
Ook belichten we de invloed van het massatoerisme op deze maatschappij.
Het beeld van de armoede, is er één van woede. Woede tegen de rijke 'toubabs' met hun veel streken, woede tegen de toeristen, woede tegen de Amerikanen en vooral tegenover hun president, woede tegenover de grote merken, woede tegenover de wereld. Het is niet altijd een mooi beeld, de woede van de armoede, maar het mag ook geen overtrokken negatief beeld vormen. Er is ook zoveel warmte in de arme wijken, zoveel creativiteit, zoveel plaats voor hoop.
Morgen reizen we voor de eerste reportage naar Dakar, de vuile straten, de agressieve verkopers en bedelaars, de oplichters...