arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voettocht NAVO Brussel naar Ieper voor verbod op kernwapens-Overlevende Hiroshima getuigt
by Voor Moeder Aarde Thursday, Jul. 29, 2004 at 9:11 PM

Met een visuele actie start Voor Moeder Aarde zondagmorgen om 9u00 een voettocht van het NAVO hoofdkwartier in Brussel naar de vredesstad Ieper van zondag 1 augustus tot vrijdag 6 augustus 2004. Eregast is Mr. Keijiro Matsushima, een overlevende van het atoombombardement van Hiroshima.

Voettocht NAVO Bruss...
mr._keijiro_matsushima.jpg, image/jpeg, 200x267

Deze 125 km lange vredestocht kadert in de internationale spoedcampagne van de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki van het Mayors for Peace netwerk. Met deze spoedcampagne stellen de burgemeesters, met steun van Abolition 2000, een internationaal netwerk van meer dan 2000 NGO's, een stappenplan voor waarbij de kernmachten al hun kernwapens tegen uiterlijk 2020 ontmantelen. De stappers contacteerden de meeste steden langs de route en worden zondag om 11u30 officieel verwelkomd door Brusselse burgemeester Freddy Thielemans. Ook in Aalst, Tielt, Roeselare en Ieper krijgt het initiatief de officiële steun met het aanbod van een kampplaats en een ontvangst en gesprek op het stadhuis.

Vandaag zijn reeds meer dan 605 burgemeesters lid van het netwerk in 108 landen.
Vandaag zijn in Belgie Antwerpen, Brugge, Boechout, Gent, Ieper, Laakdal en Leuven aangesloten. Voor de Hiroshima herdenking op vrijdag 6 augustus is een ceremonie gepland i.s.m. de Stad Ieper en Abolition 2000, het Belgisch netwerk voor de afschaffing van kernwapens. Reeds dertig gemeenten hebben aangekondigd deel te nemen aan de herdenking te Ieper. Voor de Nagasaki herdenking op maandag 9 augustus plant Voor Moeder Aarde om 21u30 een actie met kaarslichtjes op de Leie aan de Graslei in het centrum van Gent.

Vandaag staan naar schatting meer dan 20.000 kernkoppen op scherp. De klok van de Bulletin van The Atomic Scientists, symbool voor de nucleaire dreiging, staat op 7 voor 12. Terwijl een aantal landen (o.a. V.S., Frankrijk, Rusland en Groot-Brittannie vasthouden aan het idee dat kernwapens veiligheid brengen en ze nieuwe kernwapensystemen blijven ontwikkelen, groeit wereldwijd het protest en de vraag voor een wereldwijd verbod op kernwapens zoals vastgelegd werd in het nucleair Non-Proliferatieverdrag (1968). Ook Belgie moet hierin zijn verantwoordelijkheden opnemen. Zo moet ons land dringend de Amerikaanse kernwapens welke opgeslagen liggen in Kleine Brogel (Limburg) terugsturen naar de V.S en een wereldwijd verbod op kernwapens actief bepleiten.

Mr. Keijiro Matsushima, een overlevende van het atoombombardement op Hiroshima, werd uitgenodigd om met zijn getuigenis de verschillende evenementen begin augustus kracht bij te zetten. Op 6 augustus 1945 bevond deze - toen 16-jarige jongeman zich in de klas wanneer de atoombom iets na het begin van de les om 8u15 ontplofte. Zijn school bevond zich op 2 kilometer van ground zero. Deze Hibakusha, of overlevende van de atoombom, zag die dag de hel neerdalen op aarde. Als gevolg van de ontploffing, de hitte en de vuurzee stierven op 6 augustus 1945 ongeveer 90.000 mensen. Drie dagen later stierven nog eens 40.000 mensen in Nagasaki. Sindsdien reizen hibakusha's regelmatig in binnen- en buitenland om toehoorders te vertellen over hun ervaring. Mr. Keijiro Matsushima zal een eregast zijn tijdens ontvangsten op het gemeentehuis tijdens de voettocht (o.v.b. Brussel, Asse, Aalst, Gent, Tielt, Roeselare), alsook voor de Hiroshima herdenkingsplechtigheid in Ieper en de Nagasaki herdenking te Gent. Er worden ook ontmoetingen gepland met de pers (geef een seintje als je interesse hebt!)

Vandaag is Abolition 2000 Belgie (3) i.s.m. het gemeentebestuur van Ieper een eerste belangrijke activiteit aan het plannen in het kader van de spoedcampagne van de Mayors for Peace. Voor de Hiroshima herdenking op vrijdag 6 augustus 2004 staat in Ieper o.a. de opening van een Japanse tentoonstelling rond de verschrikkingen van atoomwapens op de agenda en verschillende Vlaamse burgemeesters zullen er die dag het verdrag voor een verbod op kernwapens onderschrijven.

Abolition 2000 België telt een 50-tal leden, w.o. 11.11.11., ACW, Artsen voor Vrede, Bond Beter Leefmilieu, Chirojeugd, CNAPD, Forum voor Vredesactie, Greenpeace, KAV, KWB, Oxfam Wereldwinkels, Pax Christi, Voor Moeder Aarde, Vrede en VVKSM.

Perscontact Voor Moeder Aarde 0495-28 02 59 Pol D'Huyvetter

(Voor Moeder Aarde vzw draagt vandaag het secretariaat van Abolition 2000 België.)

Praktisch en route

De voettocht start zondagmorgen 9u00 aan het NAVO hoofdkwartier te Brussel en eindigt in Ieper. Hier de voorgestelde route:

Zo. 1 aug. Brussel – Aalst
Ma. 2 aug. Aalst – Gent
Di. 3 aug. Gent – Tielt
Wo. 4 aug. Tielt – Roeselare
Do. 5 aug. Roeselare – Ieper
Vr. 6 aug. Hiroshima herdenking te Ieper

We stappen ongeveer 25km/dag, zowel via belangrijke maar ook kleinere en mooiere wegen. Mensen kunnen ook voor een dag of een uur meelopen. Breng een goed humeur en goede stapschoenen of -sandalen. We lopen zoveel mogelijk samen en houden rekening met de verschillende ritmes. Het voedsel is vegetarisch/veganistisch en zoveel mogelijk biologisch. 's Avonds zijn er activiteiten met lokale mensen, en we bezoeken onderweg stadhuizen om hen te betrekken bij deze internationale campagne.

De tocht is alcohol en drugvrij. Huisdieren blijven thuis. We slapen in tenten. Kostprijs is 10 euro/dag, eten en overnachting inbegrepen. Inschrijven via internet of het secretariaat van Voor Moeder Aarde.

Programma

Hier uitgebreide info over de route:

Zondag 1 Augustus:

9u00 Ontvangst en visuele actie(met een grote marionet(3 m) en mogelijkse symbolische blokkade van de hoofdingang aan hoofdkwartier NAVO Evere
Inleiding door Hiroshima overlevende Mr. Keijiro Matsushima
11u30 Officiële ontvangst Stadhuis Brussel door Burgemeester Freddy Thielemans
16u00 "(Officiële) ontvangst Asse" (onder voorbehoud)
18u30 Officiële ontvangst Stadhuis in Aalst door Schepen Dirk Demeerleer
20u30 Infoavond en overnachting in Trefcentrum De Nieuwbeek…, Aalst met Jef De Loof (Artsen voor Vrede) en Mr. Keijiro Matsushima uit Hiroshima

Overnachting in De Nieuwbeek, Nieuwbeekstraat

Maandag 2 augustus:

9u00 Vertrek Aalst
18u30 Alternatieve ontvangst in GEC met o.a. Vera Dua
(Geen ontvangst op stadhuis in Gent)
20u30 Infoavond in Gents Ecologisch Centrum met Mr. Keijiro Matsushima uit Hirosghima, en woordvoerders Abolition 2000 België, Bomspotting en Boycott Bush campagnes

Overnachting in gastgezinnen

Dinsdag 3 augustus:

9u00 Vertrek Gent
12u00 Ontvangst Astene op De Wassende Maan, bio-coöperatieve
18u00 Officiële ontvangst op Stadhuis Tielt door burgemeester Mr. Michiel Van Daele

Kamperen op Vredespark - Tielt

Woensdag 4 augustus:

9u00 Vertrek Tielt
16u00 Officiële ontvangst op Stadhuis Roeselare door burgemeester Daniël Deunis

Kamperen op De Lochting

Donderdag 5 augustus:

9u00 Vertrek Roeselare
18u00 Ontvangst in Ieper camping

Kamperen Camping Jeugdstadion (onder voorbehoud)

Vrijdag 6 augustus:

HIROSHIMA herdenking georganiseerd door Stad Ieper i.s.m. Abolition 2000 België
10u00 Laatste kilometer stappen naar Stadhuis Ieper
10:30 Ontvangst door burgemeester van Ieper Deheer Luc Dehaene
Opening tentoonstelling "No More Hibakusha The A-bomb and Humanity" van Nihon Hidankyo, Japan Confederation of A- and H-Bomb sufferers.
Het is een sterke ontroerende tentoonstelling welke ons confronteert met de werkelijkheid van kernwapens.
11:00 Getuigenis Mr. Keijiro Matsushima, een Hibakusha, overlevende van de A-bom
11:53 Ondertekening gemeenschappelijke verklaring door Burgemeesters
7 voor 12 verwijst naar de Doomsday Clock die sinds 2002 op 7 voor 12 staat
12:00 Muzikaal intermezzo door Makiko Goto (Japan)
12:30 Biologische broodjesmaaltijd
20u00 Mr. Keijiro Matsushima in Kleine concerttent op Folkfestival Dranouter

Maandag 9 augustus

21u30 Nagasaki herdenking Graslei Gent

Steun

Voor Moeder Aarde zoekt nog dringend steun voor dit initiatief. Vrijwilligers en biologische voedseldonaties zijn welkom. Of stort een gift op rekening 001-2055174-14 met mededeling ‘Voettocht Hiroshima 2004’. De vereniging zoekt vandaag vooral donateurs die maandelijks een kleine som storten van bijvoorbeeld 1 of 5 euro. Mededeling ‘donateur’. Donateurs ontvangen het driemaandelijks Bulletin van Voor Moeder Aarde.

Download hier het document dat je vandaag nog kan invullen en aan jouw bank kan bezorgen.