arch/ive/ief (2000 - 2005)

De twee gezichten van de Democratische Conventie in Boston
by christophe callewaert Thursday, Jul. 29, 2004 at 3:43 PM

Verwacht geen vuurwerk van de Democratische Conventie. Scherpe kritiek op Bush is uit den boze. Alle pro-abortus-, anti-oorlogs- of pro-burgerrechtenstandpunten werden zorgvuldig uit het strakke scenario geschrapt. Wie snakt naar stevige uithalen aan het adres van oorlogspresident Bush, laat het officiele gedeelte van de mediashow beter links liggen. Maar buiten de deuren van de Conventie klinkt het protest en de onvrede luid.


Bush-tegenstanders op de betoging van ANSWER (foto: Brandon Constant)

In het weekend voor de Democratische Conventie wisselden progressieve organisaties ideeën en ervaringen uit op het Sociaal Forum van Boston. Bekende Amerikaanse andersglobalisten als de zwarte activiste Angela Davis en Michael Albert van Z-Magazine verleenden hun medewerking.

Betogingen waren er natuurlijk ook. Van de vredesbeweging tot de burgerrechtenbeweging over de anarchisten en de holebi's: allen hadden ze hun reden om te protesteren in de straten van Boston. Een overzicht van alle betogingen vindt u hier. Indymedia Boston verzamelde veel verslagen en reportages over de acties.

Zijn de Amerikaanse progressieven dan niet in de eerste plaats tegen Bush? Ja, maar met hun acties willen ze wel druk zetten op de democraten die in hun ogen te laks zijn en te veel met handen voeten gebonden aan het zelfde Amerikaanse grootkapitaal waaraan Bush ook al zijn hart verpand heeft. Zij zijn niet vergeten dat John Kerry zich nooit verzet heeft tegen de oorlog in Irak en dat zijn plannen om iets te ondernemen tegen de enorme kloof tussen rijk en arm zeer schuchter zijn. Sommigen zullen ook hun stem geven aan consumentenrechtenactivist Ralph Nader of aan de kandidaat van de Green Party. Hoedanook zullen de protesten tijdens de Republikeinse Conventie veel groter zijn. Heel dappere actievoerders zijn trouwens van plan om de meer dan 300 kilometer tussen de Democratische Conventie in Boston en de Republikeinse Conventie in New York te voet te overbruggen. Ze vertrekken zaterdag en hebben dus precies 29 dagen.
Over de motieven van de actievoerders vindt u hier meer.

De politie van Boston had vooraf beloofd niet te zullen raken aan het betogingsrecht. Maar de organisaties hadden het toch moeilijk met de kleine, claustrofobische ruimte in de stad die ze ter beschikking kregen. Politie-agenten kregen de toestemming om op elk moment van de dag op treinen, bussen en metro's controles uit te voeren en waren massaal aanwezig op elke actie of betoging.


(foto Democracy Now)

Binnen op de Democratische Conventie was het al niet veel beter. Een vredesactiviste die een spandoek wou ontrollen met daarop de boodschap “End the Occupation of Iraq” werd meteen hardhandig verwijderd. En dit terwijl Teresa Heinz – mevrouw Kerry – op dat moment op het podium nochtans evenmin lief was voor 'oorlogspresident' Bush en aan allen vroeg om de waarheid te spreken tegen 'Power'. De alternatieve nieuwssite Democracy Now legde het incident op video vast.

Electronisch protest tegen Republikeinse Conventie
by xatr0z Thursday, Aug. 19, 2004 at 11:24 AM

Een groep hacktivists maakt plannen om de Nationale Republikeinse Conventie in New York te verstoren.

Ze zijn van plan om massaal enorm veel data te sturen naar websites van de conventie, zwarte vellen papier te blijven faxen zodat inkt en papier opraakt en constant te bellen met kritische vragen. Of er wordt geluisterd naar de oproep is de vraag, maar onder andere de bekende site Slashdot ("News for nerds") heeft al melding gemaakt van het initiatief. Ook heeft het Black Hat Hacker's Bloc, zoals ze zichzelf noemen, een aantal programma's gemaakt die bv. automatisch je browser herladen op de sites van de conventie. Dit is een vorm van wat in hackerskringen een DDoS-aanval genoemd wordt, wat gezien wordt als iets laags.

Zie voor meer informatie de website http://phil.ist-backup.de/rncelectronic/. Of dit veel met hacking en/of hacktivism te maken heeft is aan jezelf, over hacktivism: http://thehacktivist.com/hacktivism.php