arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vrijspraak in Mannesmann-proces
by raf verbeke Thursday, Jul. 22, 2004 at 12:18 PM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Het verdict is gevallen in het proces tegen de bestuurders van het voormalige Mannesmann-concern

De rechtbank in Düsseldorf heeft donderdag Josef Ackermann, topman van de Deutsche Bank, en vijf andere verdachten, waaronder de voorzitter van IG-Metall, in de zaak Mannesman vrijgesproken. De zaak Mannesmann is één van de grootste financiële processen uit de Duitse geschiedenis.

In 2000 nam het Britse Vodaphone de Duitse engeneerings en mobilofoongroep Mannesmann over voor zowat 190 miljard euro. Dit gebeurde na een mislukt vijandig overnamebod door Mannesmann van ... Vodaphone. Het is het grootste bedrag dat tot nog toe is uitbetaald voor een overname. Premier Schröder heeft er alles aan gedaan om via de EU-comissie te proberen een stokje te staken voor deze overname die net samenviel met het faillissement van de grootste bouwonderneming in Duitsland.

De overname gebeurde pas nadat bestuurders van het Duitse conglomeraat voor zichzelf hoge vertrekpremies en riante bonussen hadden bedongen.

Het parket vroeg celstraffen, effectieve en met uitstel, omdat hierbij de belangen van de aandeelhouders en werknemers geschaad waren. Het parket oogste bakken kritiek vanuit de ondernemerswereld en vanuit regeringskringen omdat het aangedurfd had de bestuurders in staat van beschuldiging te stellen. De basisargumentatie was dat dergelijke riante afdankingspremies " de stabiliteit van de onderneming" in het gedrang brengen. De voorzitter van de Duitse Vereniging van Banken riep cynisch op dat de rechters dan maar op de bestuurszetels van de ondernemingen moeten komen zitten.

De rechtbank oordeelt nu echter dat het storten van zeer hoge premies (57 miljoen euro) aan de Mannesmann-top geen strafbaar feit was. Ondetussen zijn 1000-en arbeiders en bedienden van het Mannesmann concern zonder veel omhaal op straat, ondermeer van het Gentse Carnoy. Alleen al met de afdankingspremies van de hoge heren zouden al heel wat jobs in nuttige activiteiten kunnen gered geweest zijn.



beroep
by raf verbeke Saturday, Jul. 24, 2004 at 1:44 PM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Volgens De Morgen gaat hert Openbaar Ministerie van de Handelsrechtbank van Dusseldorf in beroep tegen de vrijspraak. In dat geval wordt deze zaak zeker vervolgd. zeker nu er in Duitsland in Mercedes een staking bezig is tegen de verlenging van de arbeidsweek onder druk van delocalisering van jobs. De torenhoge ontslagpremies waar de topmanagers zichzelf mee bedacht hebben de afgelopen jaren spelen een rol in het doorprikken van de 'concurrentiepositie"-argumenten die aan de werknemers gevraagd worden om in te leveren en afdankingen te aanvaarden.

Wie nog getuigenissen of feiten heeft in verband met dergelijke snoepjes voor topmanagers zet het maar op het ATTAC-forum economische democratie:
http://forum.vl.attac.be/viewtopic.php?t=140