arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nerichtgeving NOS-teletekstredactie
by Astrid Essed Saturday, Jul. 17, 2004 at 8:24 AM

In haar berichtgeving tav de recente ontvoeringen in Gaza wekt de NOS teletekstredactie maakt zij zich schuldig aan onzorgvuldige berichtgeving en wekt zij ten onrechte de indruk, dat er sprake is van een functionnerend Palestijns gezag.




Aan de teletekstredactie van de [Nederlandse] NOS

Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:

In uw berichtgeving dd 17-7 vermeldt u, dat na de ontvoeringen van gisteren [16-7] in de Gaza-strook de noodtoestand is uitgeroepen.
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling, dat in dit kader leger en politie in staat van paraatheid gebracht zijn om aanslagen tegen het Palestijnse gezag te voorkomen.
Vervolgens vermeldt u in uw berichtgeving, dat militante groepen eerst het hoofd van de Palestijnse politie in de Gaza-strook hadden ontvoerd, die na enige tijd weer werd vrijgelaten.
Daarna vervolgt u uw berichtgeving met de mededeling, dat later gewapende mannen vier Franse technici in de plaats Kkan Younis ontvoerden, die enkele uren later weer werden vrijgelaten.
U besluit uw berichttgeving met de mededeling, dat twee Palestijnse politiechefs hun ontslag hebben aangeboden uit protest tegen de verslechterende veiligheidssituatie in de Gaza-strook.


Deze wijze van berichtgeving zonder enige nadere achtergrondinformatie uwerzijds getuigt niet alleen van onduidelijkheid en onzorgvuldigheid in dezen, daarenboven wekt u de verkeerde indruk, dat er sprake zou zijn van functionnerend Palestijns gezag, hetgeen niet het geval is.
Daarenboven wekt u de indruk, dat de oorzaak van de verslechterende veilighiedssituatie gelegen zou zijn in het optreden van de dor u genoemde militante groepen, hetgeen evenmin het geval is.

A Onduidelijkheid en onzorgvuldigheid

1 Leger en politie

Door het hanteren van de termen ''leger en politie'' zonder enige toelichting uwerzijds wekt u de misleidende indruk, dat hier sprake zou zijn van twee politiek-gelijke goed-samenwerkende beheerseenheden, hetgeen genendele het geval is.
Niet alleen is de in de Gazastrook functionnerende politie grotendeels Palestijns van samenstelling [een van de resultaten van de in 1993 getekende Oslo-accoorden] en het door u genoemde leger het in de Gaza-strook aanwezige Israelische bezettingsleger, hetgeen op zich reeds vanwege de bezetting een tegenstelling inpliceert, daarenboven is de samenwerking tussen deze twee eenheden buitengewoon slecht te noemen.
Zo werd tijdens de twee grote Israelische offensieven in 2002, waarvan de eerste de geschiedenis is ingegaan als de Operatie ''Beschermend Schild'' zowel op de Westelijke Jordaanoever als de Gaza-strook een groot aantal Palestijnse politieagenten door het Isarelische leger doodgeschoten, hetgeen uiteraard als standrechtelijke executies ernstige schendingen van het Internationaal Recht zijn.

Van een redactie als de uwe mag dan ook op zijn minst verwacht worden, dat u in uw berichtgeving duidelijk aangeeft, dat het hier de Palestijnse politie en het Israelische leger betreft, zodat het lezende publiek een betere indruk kan krijgen van de reel-politieke verhoudingen in de Gaza-strook.

2 Ontvoeringen door militante groepen

In de tweede plaats is uw berichtgeving tav de ontvoeringen van het Palestijnse hoofd van de politie enerzijds en de vier Franse technici in Khan Younis anderszijds zeer onduidelijk, aangezien u slechts de betrokkenheid van ''militante groepen'' en ''gewapende mannen'' vermeldt zonder enige nadere toelichting uwerzijds, waardoor u de indruk wekt, dat een en ander in beide gevallen onder de verantwoordelijkheid valt van Palestijnse militante organisaties, hetgeen zeker in het tweede geval niet juist is. twee lezingen:

Echter ook in het eerste geval is er sprake van twee verschillende lezingen van de ontvoering van het Palestijnse hoofd van de politie, namelijk enerzijds de betrokkenheid van Palestjnse groeperingen, anderszijds vanwege een intern politieconflict.
Het is dan oom van belang, dat u in uw berichtgeving beide mogelijke lezingen vermeldt.

In het tweede geval echter is er weliswaar sprake geweest van ''gewapende mannen'',die echter geen militanten waren, maar politieagenten, die protesteerden tegen hun ontslag.
Een en ander dient door u duidelijk vermeld te worden.

B Palestijns gezag:

1 Oslo-accoorden

In tegenstelling tot het in uw berichtgeving gesuggereerde is er geen sprake van enig functionnerend Palestijns gezag in Gaza.
Zoals u ongetwijfeld weet was er in het kader van het sluiten van de Oslo-accorden in de bezete Palestjnse gebieden een onderverdeling van A gebieden [gebieden, die stonden onder de beperkte autonomie van het Palestijnse gezag, zowel op bestuurlijk als veiligheidsgebied, hetgeen impliceerde geen directe aanwezigheid van het Israelische leger]], B gebieden [waarbij sprake was van een samenwerkingsverband tussen het Israelische en Palestijnse gezag met name op het gebied van beheerstaken zoals de politie, waarbij het bestuurlijk gezag in Palestijnse handen lag, maar de militaire controle in Israelische handen lag]en C-gebieden [die zowel bestuurlijk als militair onder Isarelische controle bleven]

Volgens deze accoorden was het Gaza-gebied opgedeeld in een A-gebied [waar het grootste deel van de Palestijnen leven] een een C-gebied [hetgeen voornamelijk bevolt wordt door de nederzettingen]

2 Huidige situatie

Zoals u echter ongetwijfeld bekend is, is deze situatie drastisch veranderd.
Niet alleen zijn in 2002 tijdens de twee grote Israelische militaire offensieven bijna alle autonome Palestijnse steden [die vielen onder de A-gebieden] herbezet door het Israelische leger, eveneens is het Israelische leger sinds eind vorig jaar weer daadwerkelijk in Gaza aanwezig.
Daarenboven is zowel op de Westelijke Jordaanoever als in de Gaza-strook vanaf 2002 de infrastructuur van de Palestijnse Autoriteit grotendeels vernietigd, waardoor van ene effectief Palestijns gezag geen sprake meer kan zijn.
In deze vernietiging van de infrastructuur is dan ook het zeer tanende gezag van de toch al beperkt-autonome Palestijnse Autoriteit gelegen.
Tevens is in de vernietiging van de infrastructuur van de Palestijnse Autoriteit, gecombineerd met de vele op Palestijnse politiemannen uitgevoerde Israelische standrechtelijke executies de toenemende anarchie en de door u terecht genoemde verslechterende veiligheidssituatie in de Gaza-strook gelegen.

Het verdient dan ook aanbeveling, dat u bovenstaande achtergrondinformatie bij een volgende berichtgeving over dit onderwerp nader belicht.

Een en ander zal leiden tot een eerlijkere en objectievere berichtgeving in dezen, hetgeen uw journalistieke taak is tegenover het teletekstlezende publiek.

Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam


jee
by Assadwatcher Wednesday, Jul. 21, 2004 at 6:23 PM

In haar berichtgeving tav de recente ontvoeringen in Gaza wekt de NOS teletekstredactie maakt zij zich schuldig aan

Lap. de grammatica moet er ook al aan geloven.