arch/ive/ief (2000 - 2005)

oproep
by crer Wednesday, Jul. 14, 2004 at 4:42 PM

Diskussie en feest voor de zonder papieren

In de 70er jaren heeft Europa beslist om zijn grenzen totaal te sluiten voor immigratie. Nu reeds verschillende jaar wordt aan die keuze uiting gegeven door veel arrestaties, razzia’s in de gemeenschappen van de sans-papiers, opsluitingen in gesloten centra en dergelijke. De uitwerking van het migratiebeleid voert vandaag tot een verscherpte repressie. Minister Dewael doet dit in België zeer duidelijk door zijn strakker en efficiënter beleid inzake terugdrijving waarvoor hij een toenemend gebruik maakt van gesloten centra, van een betere coördinatie van de politiediensten op Europees niveau enz. Deze repressie bestendigt bij de sans-papiers de vrees en de clandestiniteit, zorgt voor de beschikbaarheid van goedkope werkkrachten zonder rechten en leidt uiteindelijk tot een onzekere toestand voor alle werknemers. De recente uitbreiding van de E.U. heeft deze analyse nog maar bevestigd.
Inderdaad, waar de kapitalen vrij mogen verplaatst worden, zullen de werknemers van de tien nieuwe lidstaten nog verschillende jaren moeten wachten vooraleer zij zich vrij kunnen vestigen en werken in gelijk welk Europees land. Het schijnt dat men, betreffende de gelijkschakeling van de rechten van de Europese werknemers,, evolueert naar een nivellering naar beneden toe (waar de rechten van de Belgische werknemers dezelfde zouden worden als deze van de Polen bij voorbeeld.) veeleer dan naar boven, zoals her en der beweerd werd.
Actie wordt daarom gevoerd tegen de politiek van verschillende Europese landen.In Nederland hebben 10 000 mensen in maart 2004 gemanifesteerd om de opheffing te eisen van een wet waarmee men 26.000 afgewezen asielzoekers wil terugsturen.. In Spanje was er in 2001 een golf van manifestaties en kerkbezettingen om te protesteren tegen de Ley de Extranjeria.
In Frankrijk strijden en organiseren comités van sans-papiers zich sinds 1995 gecoördineerd door de Franse coördinatie van sans-papiers. Een mars had begin mei plaats met medewerking van de nationale coördinatie van Frankrijk van sans-papiers en van verschillende Belgische organisaties. Deze mars was een succes. In Frankrijk heeft een krachtdadige uitdrijving plaatsgevonden bij de bezetting van de Square Séverin te Parijs door 600 sans-papiers. 26 van hen zijn nog steeds opgesloten in gevangenissen, onder meer Romain, een van de leiders van de Franse nationale coördinatie.

De CRER (Coördinatie tegen de razzia’s en de uitdrijvingen en voor de regularisatie organiseert een ontmoeting met alle groepen die betrokken zijn bij de problematiek van de sans-papiers.

Bedoeling is om te discussiëren over de activiteiten van elke groep of organisatie en om te onderzoeken of er op lang termijn en op nationaal niveau kan samengewerkt worden.

We zouden ook graag met anderen iets willen ondernemen op nationaal niveau ter gelegenheid van de 6de verjaardag van de door van Semira Adamou.

Plaats: Subterra, Dublinstraat 33, 1050 Brussel-Elsene
Datum: 17 juli 2004 om 1630

Na de vergadering is er om 20.00 een feestje gedurende hetwelk we verder kunnen praten of eenvoudigweg vieren dat we samen zijn. Iedereen is welkom en ook de sans-papiers en asielzoekers zijn van harte welkom

Meer info: Eveline - tél 0473628733 Henk: tel 0476 24 58 93
Financiële steun: Triodos :523/0801898/74
ALGEMENE REGULARISATIE VAN ALLE SANS-PAPIERS