arch/ive/ief (2000 - 2005)

Barroso onder vuur(?)
by Herman L. Wednesday, Jul. 14, 2004 at 1:28 PM

De groene en linkse fracties van het Europese Parlement zijn niet bereid de Portugees Barroso te steunen als toekomstig EC-voorzitter - zo beweren ze toch nadat ze deze EVP-politicus gisteren, 13 juni, op de rooster hebben gelegd.

Mogelijk vindt men bij Indymedia dat het geen nieuwswaarde heeft, maar ik wil toch signaleren dat de Vlaamse socialisten in het Europese Parlement, alsook Bart Staes uitdrukkelijk verklaard hebben dat ze op 22 juli in Straatsburg zullen tegenstemmen als het EP zal worden gevraagd om zijn vertrouwen uit te spreken in de Portugese conservatieve politicus Barroso, die – op voordracht van de EVP – op 29 juni door de Europese staats- en regeringsleiders tot voorzitter van de Europese Commissie is benoemd.

Op 13 juni werd Barroso ondervraagd door de socialistische, de groene en de “links-radicale” fractie (Verenigd Links, waaronder de Italiaanse en Franse communisten en de Nederlandse SP) van het Europese Parlement. Na afloop hebben deze fracties duidelijk gemaakt dat ze tegen zullen stemmen. Voor de groenen en Verenigd Links zou het gaan om een unaniem neen en bij de socialisten van de PES – helaas – om een “meerderheid tegen”.

De redenen zijn, behalve de anti-sociale politiek die Barroso gestalte gaf als premier van Portugal (uit welke functie hij al meteen ontslag nam, alvorens het EP zijn vertrouwen in hem kon uitspreken – wat alvast niet getuigt van enig respect voor de Europese instellingen) vooral zijn steun aan de Amerikaans-Britse oorlog tegen Irak.
Hoewel Barroso zich tijdens die ondervraging heeft ingespannen om zich te presenteren als een gematigde consensusfiguur schijnt hij de progressieve fracties niet te hebben overtuigd van zijn bekwaamheid.

Er is altijd gezegd dat een EC-voorzitter pas goed kan functioneren als hij of zij door een grote meerderheid van het EP aanvaard wordt, maar daar ziet het dus niet naar uit.
Laten we hopen dat die oppositie zich werkelijk manifesteert, dat ze groot genoeg is, dat de vakbondsgebonden EVP-ers ook tegenstemmen en dat Barroso de nodige besluiten trekt uit de vertrouwensstemming van donderdag.

En laten we vooral hopen dat de houding van de PES-fractie niet zal afgezwakt worden door het akkoord dat eveneens op 13 juni gesloten is met de EVP inzake het voorzitterschap van het Europese Parlement: gedurende de eerste helft van de legislatuur zal de Spaanse socialist Josep Borrell dat mandaat opnemen en daarna is het de beurt aan een EVP-voorzitter.

Correctie
by Herman L. Wednesday, Jul. 14, 2004 at 10:29 PM

Verkeerdelijk schreef ik hierboven dat Barroso op 29 juni door de Europese staats- en regeringsleiders werd benoemd tot voorzitter van de Europese Commissie en dat hij was voorgedragen door de EVP.

Het illustere gezelschap heeft uiteraard die Portugese conservatief alleen genomineerd. Pas na de eventuele "verkiezing" van de enige kandidaat-EC-voorzitter door de plenaire veradering van het Europese Parlement op donderdag 22 juli kan hij Commissie-voorzitter worden.

Ook de "voordracht" verdient enige nuancering: officieel werd Durao Barroso op 29 juni voorgedragen door de Ierse premier B. Ahern, uiteraard na uitvoerige ruggenspraak met de Europese politieke leiders.
In de voorafgaande dagen hadden dezen kennelijk besloten om in te gaan op de harde eis van de EVP(groepering van rechtse, centrum-rechtse en conservatieve partijen, waaronder de Vlaamse CD&V en Barroso’s “Sociaal-Democratische Partij”): als grootste EP-fractie wilde de EVP alleen een EC-voorzitter uit haar eigen rangen accepteren.