arch/ive/ief (2000 - 2005)

Toegevoegde artikel vander Meersch
by Astrid Essed Monday, Jul. 12, 2004 at 7:50 AM

Hierbij het door mij beceommentarieerde artkel van de heer vader Meersch dd 10-7, getiteld ''Smadeljke nederlaag voor Israel''



COMMENTAAR. Smadelijke nederlaag voor Israël

Door Peter Vandermeersch
10/07/2004
IN een van de meest opmerkelijke uitspraken uit zijn 58-jarige geschiedenis veroordeelde het Internationale Gerechtshof van Den Haag in scherpe woorden de bouw van de omstreden muur in Israël. Die is, zo stellen 14 van de 15 rechters, in strijd met het internationale recht en moet worden afgebroken. Israël moet schadevergoeding betalen aan de Palestijnen. Het hof spoort de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties daarenboven aan om zich nu te beraden over mogelijke maatregelen om een einde te maken aan deze onwettige situatie.


Het advies van het hof van Den Haag mag dan niet bindend zijn, het is een van de smadelijkste diplomatieke nederlagen voor Israël in de recente geschiedenis. Het hof van Den Haag, dat in de voorbije decennia een grote rol heeft gespeeld in de ontwikkeling en interpretatie van het internationaal recht, geniet een groot moreel gezag. Israël was gisteren meer dan ooit geïsoleerd op de internationale scène en moest nog maar eens vluchten onder de brede Amerikaanse vleugels. De uitspraak van het hof is een belangrijke overwinning voor de Palestijnen en voor hen die de jongste jaren tegen ,,de muur van de apartheid'' streden.

Toch zijn het net de Palestijnen zelf die een grote verantwoordelijkheid dragen voor de bouw van de muur van zowat 700 kilometer lang en - op sommige plaatsen - 60 tot 100 meter breed van beton, prikkeldraad, loopgraven en uitkijktorens. Israël claimt, niet zonder reden, dat deze constructie het land moet beschermen tegen de Palestijnse zelfmoordcommando's die de jongste vier jaren zowat duizend burgerslachtoffers maakten.

Een zeer grote meerderheid van de geterroriseerde bevolking, die bijna dagelijks slachtoffers van aanslagen moet betreuren, staat achter de bouw van de muur. Nauwelijks een vierde van de constructie is voltooid en het aantal succesvolle zelfmoordaanslagen daalde al drastisch. Palestijnen, die gisteren triomfeerden in Den Haag, moeten voor ogen houden dat er zonder terrorisme geen muur zou zijn.

Maar dat veiligheidsargument is niet voldoende. De muur, die niet gebouwd werd op de oude ,,groene lijn'' van voor 1967, maar op vele plaatsen dwars door Palestijns gebied gaat, confisqueert bezet gebied. Honderdduizenden Palestijnen worden door de muur gescheiden van hun land, hun scholen, hun water, hun hospitalen, hun buren. De muur dreigt een onafhankelijke Palestijnse staat straks te verstikken, een onderhandelde oplossing onmogelijk te maken, en een feitelijke annexatie te concretiseren.

Voor de Palestijnen zal er, ook na de uitspraak van gisteren, in de onmiddellijk realiteit niets veranderen. Ook dit weekeinde zullen bulldozers voortwerken aan de onwettige muur. En zal de machtige Israëlische diplomatieke lobby er alles aan doen om binnen de VN de onvoorwaardelijke steun te blijven genieten van Washington om sancties te ontlopen. De bal ligt nu in het kamp van de Amerikanen.

De les die het Gerechtshof van Den Haag gisteren aan alle betrokkenen gaf: een vrede van de dapperen kan maar bereikt worden aan de onderhandelingstafel. Een vrede ligt niet in de dynamietstaven van de zelfmoordenaars. Maar ook niet in betonnen muren en prikkeldraad op Palestijns land.

Copyright | De Standaard Online 2004