arch/ive/ief (2000 - 2005)

Scott-Londerzeel: "de zaken gaan goed, dus we verhuizen"
by raf Monday, Jul. 05, 2004 at 11:05 AM
raf@indymedia.be 0476-954290

Bij Scott-USA in Londerzeel is maandagochtend een protestactie gevoerd, tegen de onwil van de directie om de verhuis van het Europese verdeelcentrum ordentelijk te regelen.

Scott, vooral bekend van zijn fietsen, is tegenwoordig in Zwitserse handen. De zaken gaan goed en het Europees verdeelcentrum in de Nijverheidsstraat (naast de VTS-TV-studio) zou te klein geworden zijn. Daarom plant de directie de verhuis van het logistiek centrum op 1 februari 2005, naar Aubange in Zuid-Belgiƫ. Bij Scott in Londerzeel werken 32 mensen, een vakbondsafvaardiging is er niet.

De directie respecteerde - louter formeel gezien - de Wet-Renault en kondigde de sluiting aan. "Maar sociaal overleg kennen ze daar niet", zegt een LBC-vakbondsman. Er volgden dus wel gesprekken over een deftige sociale regeling, maar die leverden niets op. Het personeel eist met name dat niemand zijn opzeg krijgt voor de feitelijke sluitingsdatum en dat voor arbeiders en bedienden dezelfde opzegtermijn geldt (van minimum 1 maand opzeg per dienstjaar). Die eisen heeft de directie naar verluidt naast zich neergelegd.

Scott wil zijn Europees logistiek centrum verhuizen van Londerzeel naar Aubange in de provincie Luxemburg. Het bedrijf zou daarvoor van de Waalse gewestregering subsidies gekregen hebben.