Massamoordenaars, een maatschappelijk probleem? by Jan Friday, Jul. 02, 2004 at 4:52 PM |
Massamoordenaars, een maatschappelijk probleem of geisoleerde perverten?
Gisteren was Jef Vermassen in Ter Zake over het fenomeen 'massamoordenaars', hij heeft er een boek over geschreven (kassa, kassa!). Op de vraag hoe ongewoon het fenomeen massamoordenaars is, antwoordde hij, dat buiten de V.S. we nog moeten wennen aan het verschijnsel. In de V.S. echter is het probleem 'massamoordenaar' ingeburgerd (3 of 4 per maand!).
Je vraagt je op den duur af wat welk virus de V.S. gebeten heeft om zo "uit te blinken" in moorden, zowel binnenlands als in het buitenland en gedurende gans zijn geschiedenis.
Of het moet zijn dat de V.S. het land is waar het kapitalisme en de vrije markt in hun extreemste vorm de samenleving beheersen en letterlijk alles (mensen, goederen, diensten, sociale relaties, de politieke vertegenwoordiging, de buitenlandse politiek, ontspanning, media, liefde....) door de politieke en economische machthebbers, elk in zijn branche, als een marktproduct behandeld wordt en opgedrongen aan de Amerikaanse bevolking. Goederen op de markt brengen betekent concurrentie tussen de aanbieders van het goed om het meest te verkopen en het meeste winst te maken. Dat betekent dus de concurrent uitschakelen, van de markt verjagen. Daarvoor zijn alle middelen goed, tot en met moord en doodslag.Zou het kunnen dat de Amerikaanse samenleving zodanig vergiftigd is door de drang om de markt te veroveren (en het moorden dat erbij hoort) dat de maatschappelijke remmingen voor psychopatische moordenaars om tot daden over te gaan navenant te zwak zijn om ze tegen te houden? Zou het daarentegen kunnen dat een samenleving waar solidariteit de leiddraad is, zich het best tegen moorduitbarstingen van psychopaten kan verweren, omdat de zorg voor de medemens, in de wijk en het bedrijf, prioritair is en dus de maatschappelijke controle over dergelijke zieke geesten effectief aanwezig is? De groeiende 'veramerikanisering' van onze West-Europese samenleving mag ons niet doen vergeten dat de Amerikaanse bevolking zelf misschien wel het meest 'veramerikaniseerd' is en dus slachtoffer van het extreme marktsysteem in eigen land.Zou Jef Vermassen het fenomeen 'massamoordenaars' ook in die zin benaderen?