arch/ive/ief (2000 - 2005)

Michael Moore vertolkt gevoelens van "zijn" industriestad Flint
by raf Friday, Jul. 02, 2004 at 7:27 AM
raf@indymedia.be 0476-954290

Michael Moore vergeet ook in zijn jongste film Fahrenheit 9/11 zijn thuisbasis niet, de vroegere industriestad Flint, waarover hij de messcherpe documentaire Roger and Me draaide.

Officieel zitten in Flint 17% van de actieven zonder werk. In feite heeft de helft van de stad geen job, want wie geen uitkering heeft, telt niet mee in de statistieken.
Moore heeft er Lila Lipscomb leren kennen, een godsvrezende "conservatieve democraat", die altijd heeft verkondigd dat werklozen bij het leger een treffelijke baan konden vinden. Maar Lila is van gedacht veranderd.
Ze heeft ook haar eigen zoon graag naar Irak zien vertrekken, ze was fier dat hij ging. Maar in mei 2003 sneuvelde Lila's zoon in Kerbala. In een pakkende scène leest ze omringd door haar kinderen diens allerlaatste brief voor.
Moore vraagt haar wat ze vindt van de anti-oorlogsdemonstranten? Lila: "Ik haatte ze, tot ik begreep dat ze niet tegen onze kinderen betogen maar wel tegen degenen die hen hebben gestuurd". Waarom zijn ze gestuurd? vraagt Lila, waarom? Omdat, luidt Moore's antwoord, vice-president Dick Cheney als gewezen opperchef van Halliburton in Irak zaken wilde gaan doen.