arch/ive/ief (2000 - 2005)

Milieubeweging wil heel het jaar door hitteplan
by Bram Claeys, Bond Beter Leefmilieu Thursday, Jul. 01, 2004 at 2:37 PM
bram.claeys@bblv.be 0474 594 670

Minister Demotte lanceerde vandaag een nieuw actieplan om de schade aan de volksgezondheid door de hittegolven tegen te gaan. De impact van de hitte ligt immers heel wat hoger dan tot nu toe gedacht. Belangrijk, zo bleek ook op de ministeriële conferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie vorige week in Budapest. Daar werd duidelijk gesteld dat extreme weersomstandigheden, als gevolg van de klimaatverandering, in de toekomst meer en meer zullen voorkomen. De vraag is of het plan van minister Demotte een afdoend antwoord biedt op de problemen van extreme weersomstandigheden. BBL pleit er alvast voor om ook in de winter na te denken over de klimaatimpact en hoe ze in te perken.

De maatregelen die minister Demotte vandaag op tafel legt zullen de problemen misschien – hopelijk – wat verzachten, maar ze niet ten gronde oplossen. De ozonsmog en de hitteoverlast (als gevolg van de klimaatverandering) hebben immers dezelfde oorzaak: ons onverstandig omspringen met energie. We verbranden teveel aardolie in onze auto’s en vrachtwagens, we moeten onze slecht geïsoleerde huizen in de winter te hard verwarmen, en in de zomer moeten we dan weer energievretende airco’s plaatsen om onze ook tegen de warmte slecht geïsoleerde huizen en kantoren af te koelen. Zolang we niks veranderen aan de wijze waarop we elektriciteit produceren, onze woningen isoleren en ons verplaatsen, krijgen we alleen maar meer luchtvervuiling en meer broeikasgassen.

Echte oplossingen zijn dan ook meer structureel en gericht op de lange termijn: energiebesparing en energieproductie met hernieuwbare bronnen. Centraal hierbij staat een goed energiebeheer in woningen en rusthuizen.

De milieubeweging wil dat onze huizen door betere isolatie, verstandige ventilatie, een goede oriëntatie en inrichting … minder warm worden in de zomer, en warmer in de winter, met minder energie. Het Energiecharter van de milieubeweging en de bouwsector bewijst dat de actoren uit de bouwwereld er klaar voor zijn. Dit charter is een vrijwillig marktinstrument waarmee de bouwwereld verder wil gaan dan de bestaande en toekomstige energienormen in de woningbouw. Het wachten is nu op de overheid. Die overheid kan het goede voorbeeld geven: BBL vraagt een energie-audit van alle overheidsgebouwen, inclusief scholen, ziekenhuizen, rusthuizen … De slechtste gebouwen kunnen dan prioritair worden gerenoveerd (of ge-‘e-noveerd’). Een prioritaire aanpak van slecht geïsoleerde bejaardentehuizen zal ook de impact van de hitte op zieken en hoogbejaarden inperken.

Een beleid dat echt werk wil maken van minder zomerhitteslachtoffers zorgt er voor dat het verkeer zich verlegt van de weg naar het fietspad, het spoor of de waterwegen. In Antwerpen wordt dagelijks bewezen dat minder wegen minder files betekenen. Openbaar vervoer moet een veel groter aandeel krijgen in het personenverkeer. Het wegverkeer is immers een van de belangrijkste bronnen van de luchtvervuiling die de zomersmog en het broeikaseffect veroorzaken. Het is tegelijk het domein bij uitstek waar enkel langetermijnbeleid een oplossing biedt. Paniekmaatregelen als de zomersmog er is, hebben immers juist het tegenovergestelde effect.

De volgende keer dus hopelijk een zomerhitteplan in de winter.