arch/ive/ief (2000 - 2005)

DHOPPE: DE PAAR WEKEN VAN FORET
by Filip De Bodt | Edith Brouckaert Thursday, Jul. 01, 2004 at 2:26 PM

Minister Foret behandelt na 6 jaar het bezwaarschrift van Fort wegens het niet verkrijgen van een vergunning voor een mobiele breekinstallatie in de zavelgroeve de Mont-deRhode, buigt zich zelfs over een procedurefout hieromtrent maar ?vergeet? nog steeds het hoofdprobleem nl. de exploitatie van de zavelgroeve zelf.

In ?98 vroeg Fort-Labiau de vergunning aan om een breeksorteermachine te exploiteren in de zandgroeve de Mont-de-Rhodes. Deze aanvraag werd geweigerd, zowel door de gemeente als door de Bestendige Deputatie. Fort-Labiau diende tegen deze weigering een bezwaarschrift in bij de minister van Leefmilieu in Wallonië.

Nu, juni 2004, vaardigt minister van Leefmilieu, minister Foret, een arrest uit die de exploitatie van die machine ook weigert.

Minister Foret merkt zelfs een procedurefout op: Blijkbaar was de aanvraag tot exploitatie van die machine ingediend op basis van de wetgeving i.v.m. gevaarlijke, ongezonde en hinderlijke inrichtingen en NIET zoals het hoorde op basis van de wetgeving i.v.m. de groeves ( de Mont-de-Rhodes is een zandgroeve, gedeeltelijk zo ingekleurd op het gewestplan) In het laatste geval had de Bestendige Deputatie zelfs geen beslissingsbevoegdheid.

Volgens het comité Foert begint het dossier steeds meer te lijken op een Italiaanse Comeddia del Arte of op de werken van Franz Kafka. De ene beslissing na de andere wordt genomen maar op zich veranderen deze beslissingen bitter weinig aan de dagelijkse realiteit in Dhoppe: camions, camions, camions. Ook rond de hoofdproblemen, de definitieve sluiting van strot en zavelwinning beweegt er weinig. Foret is dan wel in staat om zich na zes jaar te buigen over een juridisch probleempje, mlaar kondigt sinds juli 2003 al een definitieve beslissing aan rond de Zavelputten ?binnen een paar weken?;

De Mont-de-Rhodes paalt in d?Hoppe aan het geklasseerde Brakelbos. Eens was de heuvel het hoogste punt van Henegouwen en een ecologisch waardevol bronnengebied. Reeds tientallen jaren wordt zavel uit de Mont-de-Rhodes gewonnen, maar in 1998 weigerde het gemeentebestuur van Flobecq een nieuwe exploitatievergunning om nog verder zavel te exploiteren. Fort ging hiertegen nog in 1998 in beroep bij de minister van Leefmilieu van Wallonië, maar dit beroep blijft tot op de dag van vandaag onbehandeld.

Sinds ZES jaar wordt de Mont-de-Rhodes verder illegaal uitgegraven buiten de intertijd toegestane exploitatiegrens, buiten de op het gewestplan aangeduide

zone als groeve. Dit impliceert verdere illegale ontbossing en illegale reliëfwijziging.

We vinden het fijn - alhoewel na zes jaar? - dat minister Foret de vergunning weigert om een breeksorteermachine te exploiteren in de Mont-de-Rhodes maar waar blijft zijn arrest die de verdere exploitatie van de zavel verbied?

De gemeente Flobecq heeft indertijd de verdere exploitatie van de groeve verboden, en heeft ook effectief de bevoegdheid om zijn besluit te laten respecteren. Maar Flobecq schuilt zich achter juridische argumenten: het aangetekende beroep bij minister Foret is nog steeds niet uitgesproken en daarom wil de gemeente ook niets ondernemen.

Als minister Foret het hoofdprobleem zou aanpakken nl. de behandeling van het bezwaarschrift van Fort-Labiau tegen de weigering van verdere exploitatie van de zavel, zou er een einde komen het doorschuiven van verantwoordelijkheden tussen de gemeente en het Waals gewest. Wij wachten nog steeds op het arrest van minister Foret die uiteindelijk de zavelwinning zelf zou stilleggen.

Edith Brouckaert
0497/630312

Filip De Bodt
0496/718472