arch/ive/ief (2000 - 2005)

Festival Krakrock schrapt Bounty Killer
by yvan Wednesday, Jun. 30, 2004 at 9:25 PM
yvan.brys@skynet.be Stadspark, Antwerpen

De organisatoren van Krakrock, een festival in Avelgem, annuleren het optreden van Bounty Killer.

Ze doen dat omdat de zanger "haatdragende racistische en schokkende taal gebruikt in verband met homoseksuelen".

Vorige week werd een Londens concert van een andere Jamaicaanse zanger, Beenie Man, ook om die reden afgelast.

De organisatoren van Krakrock hopen dat andere festivals hun voorbeeld zullen volgen en ook haatdragende artiesten zullen schrappen van hun affiches.

Bron: Holebitext

meer info...
by joeri Wednesday, Jun. 30, 2004 at 11:15 PM

meer info op http://wvl.indymedia.org/news/2004/06/3530.php en op http://www.krakrock.be

Jamaicaanse raggaster niet langer welkom op Krakrock
by Krakrock Thursday, Jul. 01, 2004 at 12:08 AM

Naar aanleiding van het artikel "JAMAICAANSE HOMOSEKSUELEN OPGEJAAGD WILD NA MOORD OP WOORDVOERDER HOMOBEWEGING" in De Morgen (dinsdag 29 juni) en een eigen onderzoek heeft de organisatie van Krakrock beslist om Bounty Killer te annuleren.

Naar aanleiding van het artikel "JAMAICAANSE HOMOSEKSUELEN OPGEJAAGD WILD NA MOORD OP WOORDVOERDER HOMOBEWEGING" in De Morgen (dinsdag 29 juni) en een eigen onderzoek heeft de organisatie van Krakrock beslist om Bounty Killer te annuleren.

In het bewuste artikel wordt vermeld datBounty Killer via zijn songs haatdragende, racistische en schokkende taal gebruikt ivm homosexuelen. Bounty Killer zou op vrijdag 10 september aantreden op het 18de Krakrock festival te Avelgem.

De organisatie is steeds van mening geweest dat "haatdragende" mensen, artiesten en/of persoonlijkheden, niet welkom zijn op het festival. Krakrock is immers een kleurrijk en feestelijk festival met zuiderse bands die een geëngageerde mix maken van hiphop, reggae, volksmuziek, rai, flamenco, rumba, mariachi, cumbia, rock,... en ab-so-luut geen haat!

Onze artiesten en organisatie hebben dus iets te vertellen en hebben respect voor de mens, ongeacht zijn kleur, sexuele voorkeur, ...

We waren echter niet direct verrast bij verschijnen van vernoemd artikel en hadden al een eigen onderzoek ingezet, na een aantal recencies die we lazen op het internet.

We hebben deze middag definitief de knoop doorgehakt: Bounty Killer noch andere haatdragende artiesten zijn niet meer welkom op Krakrock.

We hopen dat andere festivals dezelfde filosofie hebben en zich aansluiten bij ons standpunt.

en bob marley, peter tosh, ...
by dries Thursday, Jul. 01, 2004 at 10:37 AM

het is inderdaad schrijnend om zien én horen welke homofobe praat sommige dancehall-ragga-sterren uitkramen. Ik ga al jaren (en dat betekent een tiental, iets langer dan de recente hype rond ragga en dancehaalmuziek)naar reggae-ragga-dancehaalevents en het begint me ook meer en meer de keel uit te hangen dat ook de belgische reggaesecene meer en meer de homofobe kreten van hun jamaicaanse idolen overneemt en zo vergeet dat reggae iets universeels is en niet zomaar klakkeloos alles uit jamaica moet kopieren. zeker omdat hier andere waarden gelden, maar soit.
En wat beenieman, bountykiller en anderen allemaal zeggen, dat denken én dachten veel van zijn jamaicaanse collega's. Ook Bob Marley hoort in dat rijtje thuis en Peter Tosh en ga zo maar door. Jamaica is op dat vlak niet anders dan andere zuid-amerikaanse en caraibische landen.
Kijk maar naar Cuba.
Mijn punt is echter dat ik het een beetje hypocriet vind om wel, en terecht, een punt te maken van de homofobie van deze sterren en ze te weren van podia, maar aan de andere kant kunnen de sterren die voor clear channel werken wel allemaal op een podium kruipen en die dragen impliciet ook een boodschap uit en een naar mijn mening veel radicaal-rechtsere: steun de oorlog in irak. vergeet niet dat de mannen achter clear channel ook rechtse stromannen zijn en even homofoob als deze jamaicaanse rudeboys.
Vergeet evenmin niet dat bounty killer en beenie man en anderen ook oproepen tot het verbranden van BUSH, Clinton en the pope of Rome... Want zij weten waar ze het over hebben als ze zingen over the getto's of babylon.

one love, one heart, one destiny