arch/ive/ief (2000 - 2005)

Media / Populisme van de ergste soort
by raf Wednesday, Jun. 30, 2004 at 8:01 AM
raf@indymedia.be

De Standaard kopt vandaag (onder een handshake-foto van de nieuwe EU-commissaris Barroso) dat "het Staatsblad bedrijven wurgt". Klinkt goed. Maar dit is populisme van de ergste (liberale) soort.

Redacteur Guy Tegenbos, een ouwe rot in het vak, schrijft zijn inleiding op zo'n manier dat zijn titel een absolute zekerheid wordt: "Het Staatsblad wurgt onze bedrijven. Elk jaar legt het nog meer nieuwe regelgeving op dan het jaar voordien. Het effect daarvan wordt onderschat. De administratieve rompslomp die overheden opleggen, kost de ondernemingen al meer dan ze betalen aan vennootschapsbelasting".

Een paar bedenkingen:
1. wie is de bron? het "studiebureau" McKinsey! Waarom staat dat niet in de inleiding? McKinsey is toch niet onverdacht als co-ideoloog van de vrije markt-globalizering.
2. toeval of niet maar dit "er is teveel rompslomp"-credo wordt hard aangeblazen door de Europese Commissie en de Belgische premier Verhofstadt.
3. volgens Tegenbos zijn "die gegevens de uiting van de lage kwaliteit van het overheidsoptreden alhier";
4. maar, een eerste slap argument: veel regelgeving is omzetting van EU-richtlijnen; zou Tegenbos ook zo op de kwantiteit van de regelgeving fulmineren als het niets anders dan Bolkestein-richtlijnen zouden zijn, om onze arbeidsmarkt door elkaar te schudden?
5. veel regelgeving is nodig, bij voorbeeld voor de sociale bescherming van werknemers of het milieubehoud. Zouden bedrijven maar beter al hun afvalwater zomaar mogen lozen? Zouden ze op Brownfields maar beter al hun vervuiling zomaar in de grond mogen laten zitten?
6. als de "kosten veroorzaakt door regelgeving en administratie" hoger liggen dan de vennootschapsbelasting, dan komt dat misschien door het feit dat vennootschapsbelasting "alhier" zo laag ligt?
7. Tegenbos' conclusie is ook leuk. Hij citeert Herman De Bode, directeur van McKinsey in de Benelux, die zegt: "Wat Belgiƫ misschien het meest mist, is een denktanktraditie, een traditie van onafhankelijke experts van de lange termijn".
8. En nu maar wachten op de TV-journaals van vanavond!

Bovendien
by Benny Winters Wednesday, Jun. 30, 2004 at 12:56 PM
wintersbenny@hotmail.com

Bovendien wordt de indruk gewekt dat al deze bijkomende regelgeving op elk bedrijf van toepassing is en enkel maar negatief voor het bedrijfsleven kan zijn.
Bijkomende regelgeving kan ook handelen over sectoren waarover totnutoe weinig of geen regelgeving bestaat.

Het bedrijfsleven is nog altijd een onderdeel van de maatsschappij en niet andersom zoals sommigen het graag zouden zien.

te laat
by frank colle Wednesday, Jun. 30, 2004 at 8:16 PM

McKinsey was gisteren reeds in het TV1 journaal. En ja hoor... het ging over 'de te hoge loon-last'. Welgeteld 3 (drie!) 'onderzoekers' van het studiebureau mochten elk hun zinssnede aframmelen