arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verhofstadt weigert manschappen naar Irak te sturen
by Steven Duchateau Monday, Jun. 28, 2004 at 10:49 PM
steven_duchateau@hotmail.com

Op de eerste dag van de NAVO-top in de Turkse stad Istanbul heeft premier Guy Verhofstadt duidelijk gesteld dat België geen manschappen naar Irak zal sturen om te helpen met de opleiding van het nieuwe Irakese leger en agentenkorps. De NAVO daarentegen heeft vanmorgen beslist om wel mee te werken aan die opleidingen.

In Istanbul vindt vandaag en morgen topberaad plaats tussen de 26 lidstaten van de Noord Atlantische Verdragsorganisatie. Maar liefst 46 staatshoofden en regeringsleiders zitten bij elkaar aan tafel om afspraken te maken over de bijdrage van de NAVO aan de veiligheid in Afghanistan én Irak. De vervroegde machtsoverdracht zette extra druk op de toppolitici om het onderwerp Irak prioritair aan te snijden.

Oorspronkelijk was Hoop Scheffer, de secretaris-generaal van de NAVO, gekant tegen een deelname van de NAVO aan operaties in Irak. De NAVO had eind 2003 beloofd om meer manschappen en logistieke middelen naar Afghanistan te sturen. Vermits de militaire organisatie het al moeilijk heeft met het nakomen van die belofte, was een operatie in Irak uitgesloten. Dat was althans wat Hoop Scheffer woensdag nog zei.

Maar na een brief van de voorlopige Irakese eerste minister Iyad Allawi waarin hij bijstand van de NAVO in Irak vraagt, en waarschijnlijk ook na verhoogde Amerikaanse druk, kwam dat standpunt in het gedrang. De afgevaardigden van de verschillende lidstaten onderhandelden hierover vrijdag tot in de late avond. Toen al bereikten ze een princiepsakkoord waarin de NAVO duidelijk zei dat ze de coalitietroepen zouden bijstaan in de opleiding van het Irakese leger en politie. "De internationale gemeenschap mag niet vanop afstand toekijken hoe Irak platbrandt. De NAVO zal personeel inzetten in Irak en daarbuiten", was Hoop Scheffer's reactie toen.

Vandaag hebben de ambassadeurs van de NAVO het licht op groen gezet voor de uitvoering van dat akkoord. Binnen de NAVO is echter nog onenigheid over de rol die de alliantie moet spelen in Irak. De VS willen dat de NAVO zelf naar Irak trekt. De lidstaten mogen echter zelf kiezen of ze troepen sturen om de Irakese manschappen op te leiden. België, Frankrijk en Duitsland hebben al laten weten dat niet te doen.

Naast de kwestie Irak werd er ook gedebatteerd over Afghanistan en welke rol daar voor de NAVO is weggelegd in de nabije toekomst. Er is vandaag een akkoord bereikt om de ISAF-missie in het land uit te breiden van 6 500 manschappen naar 10 000. Er komen bovendien ook vier nieuwe provinciale reconstructieteams naast het al bestaande in Kunduz. De zogenaamde PRT's zijn militaire eenheden die humanitaire organisaties ondersteunen in hun werk.

De vier nieuwe PRT's komen in Mazar-i-Sharif, Maimara, Faizabad en Baghlan, in het noorden van het land. Het is trouwens ook de bedoeling in een volgende fase de NAVO-missie naar het westen van het land uit te breiden. Er bestond al langer een principeakkoord om de NAVO-missie ook buiten Kabul te laten opereren. In de praktijk was daar, op het PRT in Kunduz na, nog niets van gekomen door een gebrek aan troepen. Nu wil Spanje de militairen sturen die het eerder uit Irak weghaalde.

Ook werd er gepraat over de situatie in de Balkan. Voor het eind van dit jaar wil de NAVO een punt zetten achter de SFOR-vredesmissie in Bosnië. De fakkel zal worden overgenomen door een troepenmacht van de Europese Unie, onder de naam EUFOR. Die Europese troepenmacht zal 6 000 manschappen tellen en onder Brits commando staan. Ook België heeft gezegd een bijdrage te willen leveren aan EUFOR. Over hoeveel manschappen het gaat, is nog niet duidelijk.

Ondertussen hebben de Turkse gastheren van de top omvangrijke veiligheidsmaatregelen genomen om te zorgen dat de betogers de politieke leiders niet zouden hinderen en om rellen in de straten van Istanbul te vermijden. Naar verluidt zijn er 26 000 agenten en militairen op de been, ligger er oorlogsschepen klaar op de Bosporus en bewaken gewapende helikopters het luchtruim. Zeker na de bomexplosies die de stad vorige week opschrikten, wil de overheid paniekerig alle incidenten vermijden.

Zondagmiddag gaven enkele manifestanten al een klein staaltje aan de oostelijke oever de Bosporus. Ze scandeerden slogans als "Yankees ga naar huis, dit land is van ons", "Verenigde Staten, moordenaars, verlaat het Midden-Oosten" en "Istanbul sluit zijn deuren voor de NAVO". Ook op T-shirts van talrijke activisten waren boodschappen te lezen als "Bush, kom niet" en "de NAVO is een oorlogsorganisatie die we moeten ontbinden".

Vandaag kwam het dan tot een regelrecht treffen tussen de naar schatting tienduizenden manifestanten en de oproerpolitie. Verschillende manifestanten droegen mutsen en waren gewapend met katapulten, ze schoten steentjes en wierpen brandbommen naar de politie. Deze antwoordde met traangas en het waterkanon om de manifestanten uiteen te drijven. Verschillende betogers werden zonder meer opgepakt.

Verwacht wordt dat morgen nog meer rellen zullen volgen. De politieke leiders op de NAVO-top zullen hier echter weinig van ondervinden. Manifestanten worden enkel toegelaten op door de politie toegewezen plaatsen, ver van het conferentiegebouw.

Wat met...
by Peter Degand Tuesday, Jun. 29, 2004 at 1:52 PM
peter.degand@pandora.be

Wat met de Belgische soldaten die nu in Jordanië het komend Iraaks leger aan het opleiden zijn?
Wat met de soldaten die helpen in onze havens tijdens het laden en het lossen van Vs materiaal

Wat met de verhoging van de troepen in Afghanistan om zo de Vs minder te belasten
Wat met hetgeen achter de schermen of buurlanden gebeurd..Verhofstadt verteld dit niet in zijn brief aan de bevolking hé...

België traint nu al Iraakse politie
by raf Tuesday, Jun. 29, 2004 at 4:46 PM
raf@indymedia.be

Uit een interview met de Belgische ambassadeur in de VS, Frans Van Daele:
"(...)
As for Iraq, of course there were differences of opinion, but all European countries want the reconstruction and stabilization of Iraq to succeed. This is not just an American interest. It is also a European interest. This is the reason why Belgium has offered different forms of help. At the donor conference in Madrid, Belgium offered to help. For example, we are training Iraqi police in Amman, Jordan.

Relations between Belgium and the USA are definitely back to normal".

provinciale "reconstructie"teams
by wim Wednesday, Jun. 30, 2004 at 2:35 AM

De provinciale "Reconstructie"teams zijn *geen* "militaire eenheden die humanitaire organisaties ondersteunen in hun werk" zoals Steven hier schrijft. Het zijn NATO eenheden die zowel geveschtstaken als humanitaire taken hebben. Bovendien staan deze teams niet onder NATO commando maar onder VS bevel. Hulporganisaties hebben al fel geprotesteerd tegen deze vermenging van militaire en humanitaire operaties. Zie "Hulp als wapen in de oorlog tegen de terreur" http://www.intal.be/site/article.php?langId=1&articleId=558&menuId=1