arch/ive/ief (2000 - 2005)

Barroso, de zogenaamde sociaal-democraat
by Herman L. Monday, Jun. 28, 2004 at 4:53 PM

Barroso wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Een weinig fijnzinnig tactisch zetje van de EVP. Bedankt, CD&V.

Het staat nu dus vast: Durao Barroso wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Het postje dat Verhofstadt niet kreeg, omdat hij de kandidaat was van Frankrijk en Duitsland.
De Vlaamse kranten haasten zich om erop te wijzen dat Barroso, premier van Portugal, een sociaal-democraat is. Strikt genomen klopt dat wel: zijn partij heet letterlijk de Sociaal-Democratische Partij. Maar vergis u niet: ondanks de naam is het een centrum-rechtse partij die op Europees vlak samen met o.a. de Vlaamse CD&V, de Franstalig-Belgische CDH, de Britse Conservatieven, de Duitse lederhosenformaties CDU en CSU, de Oostenrijkse ÖVP en de Italiaanse Forza Italia (van Berlusconi) deel uitmaakt van de EVP. Juist ja, de conservatief-democratische Europese fractie van Wilfried Martens en Miet Smet.
Deze fractie is met 294 op een totaal van 786 zetels veruit de grootste van het Europese Parlement, en daarom eiste ze het voorzitterschap op.
De “meesterlijke” zet is duidelijk: het grote voordeel voor de machtsgeile topfiguren van de EVP en de eurosceptische Torries is het openlijk door de EVP zelf toegegeven feit dat Barroso een zwakke, kleurloze figuur is. Of Europa daar wel bij vaart, mag Jean-Luc Dehaene ons eens komen uitleggen.

Is dit alles
by ikke Monday, Jun. 28, 2004 at 5:02 PM

Er zijn van die mensen die nog denken in "roden" & "tjeven".

Valt het U ook op dat Herman vergeet te vermelden dat Verhofstadt werd gewraakt door de "rode" "tjevenwreter" Blair, die behoort tot de Sociaal democratische fractie.

Waren we dan beter bediend geweest met een "liberaal" als voorzitter?

Ik zou wel eens willen weten wat Herman ervan vind dat zijn "rode" minister (Busquin) in de Europese ministerraad voor Bolkestein stemde.

Kritiek ja, en graag zelfs, maar laat het ons AUB om inhoud gaan en niet over "postjes" en "tjeven <=> de roden <=> de blauwen"

nog iets
by jan buelinckx Monday, Jun. 28, 2004 at 6:35 PM
janbuelinckx@yahoo.com

Pascal Lamy, de EU-commissaris voor Handel is ook een 'sociaal-democraat' (Franse PS als ik me niet vergis). Hij is een van de grootste pleitbezorgers van de GATS, het Algemeen Akkoord over de Handel in Diensten, dat van alle diensten koopwaar wil maken. Ik zou dus zeggen: oppassen met alle politici in de EU-Commissie!

beste "tjeven" (ik neem aan dat jullie daar de katholieken mee bedoelen)
by Herman L. Monday, Jun. 28, 2004 at 11:51 PM

Zitten jullie hier nu echt op Indymedia een vriendschappelijke firewall rond de EVP op te trekken, of wat lees ik hier allemaal?
Is men een tjevenvreter omdat men wijst op de rol van de CD&V in die EVP?
Mag men op een andersglobalistisch forum van linkse signatuur niet schimpen op het gezelschap Berlusconi-CDU-OVP-Wilfried Martens? Of is Jean-Luc nu de grote linkse voorman?
Succes met jullie Barroso, vrienden!
En voor alle zekerheid: OOK IK VIND DAT BUSQUIN EN VAN MIERT EN BLAIR EN DELORS EN LAMY EN NOG EEN STEL LIBERAAL-SOCIALISTEN BIJNA ZO ERG ZIJN ALS BERLUSCONI.
Moet ik zwijgen omdat ik ook een socialist ben, maar dan een die de Belgische houding tegenover de Irak-interventie goedkeur (de reden waarom Verhofstadt door BLAIR, ja door BLAIR, ja door BLAIR èn de EVP werd afgeblokt) tot spijt van jullie Barroso???
Welwel, hoe een dubbeltje rollen kan, maar ik zal niet zwijgen omdat jullie nerveus worden, Ikke en Jan!

over tjeven, roden en blauwen
by Frank Wednesday, Jun. 30, 2004 at 1:15 PM

Ik begrijp de kritiek van "ikke" niet, tenzij er comments uitgewist zijn:
Herman L. heeft de woorden tjeven, roden en blauwen toch niet gebruikt. Ik heb zelfs de indruk dat hij de blauwe Verhofstadt te rode kwaliteiten toekent.
En persoonlijk zou ik toch ook eens graag wat ACV- of ACW-kritiek op het gekonkel van de EVP zien. Dat moet toch kunnen op Indymedia.

Verschillen?
by Alain Claessens Thursday, Jul. 01, 2004 at 9:51 AM

Zou iemand mij eens het verschil kunnen uitleggen tussen het Europees beleid met een sociaal-democraat, een christen-democraat of een liberaal aan het hoofd.
Zoals ik het nu begrijp zweren ze allemaal bij de toverwoorden "liberalisering", "vrije markt", "loonkosten zijn te hoog", "concurrentiepositie" en ga zo maar door.
Het maakt volgens mij dan ook weinig uit van welke strekking de Commissievoorzitter is. Aan het beleid zal niets wezenlijks veranderen.

euh
by ikke Thursday, Jul. 01, 2004 at 10:40 AM

Als ik het beleid van Barosso nog maar een beetje bekijk dan is dat er één van modernisering (lees besparingen) in de sociale zekerheid, creëeren van een gunstig ondernemers klimaat (lees cadeaus voor de patroons), gezondmaking van de overheidsfinancies (lees besparingen en privatiseringen in de openbare diensten),...

Klinkt het U bekent in de oren,...

maakt het wat uit uit welke politike fammillie deze heer komt. Misschiebn wel, laten we hopen dat vakbdonden zich niet geremd voeleen in hun verzet omdat ze Barosso rekenen tot hun politiek verlengstuk,... zoals we dat in België zien met het ABVV <=> SP.A

En ja het ACV heeft in deze minder boter op het hoofd, de link tussen het ACV ebn de de CD&V is veekl kleiner dan deze tussen hget ABVV en de SP.A (er zetelt minstens één lid van de leiding vcan het ABVV in het politiek bureau van het SP.A) Dat ligt zelfs aan franstalige kant bij het FGTB anders, die werken bijvoorbeeld ook met ECOLO en houden zich niet in om kritiek te geven op het paarse beleid en daartegen te mobiliseren.

Er niet mis met Barosso omdat hij deel uitmaakt van de EVP, maar wel omwille van het beleid waaarvoor hij staat. Zoals er niets mis is met Stevaert omdat hij voorzitter is van de SP.A maar wel omwille van het beleid waarvoor die partij de afgelopen jaren staat.

groeten

han

ACV en ABVV
by Herman L. Friday, Jul. 02, 2004 at 5:14 PM

Kom, kom, Han, “de link tussen het ACV ebn de de CD&V is veekl kleiner dan deze tussen hget ABVV en de SP.A”? Laat me niet lachen. Dat is dan wel omdat jij niet bij het ABVV bent, denk ik. Je vergist je echt, beste Han. Moet ik je de nummers van Visie tonen die vlak voor de politieke verkiezingen verschenen? (behalve de laatste keer - waarschijnlijk omdat Cortebeeck pas - in het nauw gedreven - op tv gezegd had dat er absoluut geen band meer is) Waarom geloof jij Cortebeeck op zijn woord, Han? En je zou hier nogal wat lezen als Barroso tot de ESP zou behoren. A propos: moet ik er iets achter zoeken dat behalve mijn artikeltje er op Indymedia.be niets over Barroso is verschenen? Zijn de persoon en de politieke achtergrond van de voorzitter van de Europese Commissie geen belangrijke feiten? Is het ook geen belangrijk feit dat Anne Van Lancker zich volgens een Belgabericht negatief heeft uitgelaten over de aanduiding van Barroso? O ja, Ann Van Lancker is dan weer te sp.a natuurlijk. Een beetje minder selectiviteit in de keuze van jullie andersglobalistische bondgenoten alstublieft. En als jij, Han, dezelfde bent als "Ikke" dan stoort het mij bovenmate dat jij het nodig vond om mij anoniem af te schilderen als ouderwetse rode tjevenvreter, alleen omdat ik kritiek durf hebben op de EVP. Ik ben absoluut geen tjevenvreter. Sommige van mijn beste vrienden (en mijn vrouw) zijn ACV’ers. En als je wilt noem ik je off screen een aantal ACV’ers en LBC’ers die dat kunnen bevestigen. Juist daarom spijt het mij zo dat het ACV niet meer afstand neemt van de CD&V, die – hoe je het ook draait of keert – veel dichter bij het patronaat staat dan de sp.a. Als jij dat zelfs niet ziet…! Bovendien heb ik veel vrienden (en een vrouw) die op Groen! hebben gestemd of er zelfs militant van zijn. Ben ik dan even braaf als de PS? Wel erger ik mij aan de heiligverklaring van het ACV door klein-links, terwijl diezelfden het ABVV tot de grote boeman verklaren. Ik heb al eerder gezegd – ook op Indymedia – dat ik voor het grote linkse politieke front van ABVV en ACV ijver - op alle mogelijke manieren, o.a. door systematisch (nu ja niet altijd – ik zou nogal werk hebben) tegen te spreken als Indymedia het ABVV probeert tot het rechtse kamp te rekenen. Dan geef ik wat tegenwicht, ja.

kort
by han Friday, Jul. 02, 2004 at 5:51 PM

Juist, ik ben lid van het ACV. En als lid van het ACV weet ik dat vizie geen ledenblad is van het ACV maar wel het weekblad van de christelijk beweging. Maar ik denk dat jij dat ook weet Herman.

Ik steol vast dat Kortebeek zegt dat er geen band is met de CD&V terwijl men bij het ABVV zegt dat het goed is dat er een band is met de SP.A.
Lees er de verschillende interviews met mensen uit de verschillende vakbonden op de deze website maar eens op na.

Over de link tussen de partijen en de vakbonden kunnen we een heel verhaal vertellen, dat zou intressant zijn, maar daar ik gewoon lid ben, en geen militant laat staan verkozen delgee, ... vind ik niet dat het aan mij is om me daarover uit te spreken. Ik stel het gewoon vast.

Zoals ik al zij Herman, mij stoort het niet dat er kritiek komt op Barosso, mij stoort dat het enige dat je weet te vertellen is dat de man tot de EVP behoort. Dat vind ik redelijk flauw.

Het is niet omdat De Man voorzitter was van de Solcialistische partij of omdat Blair deel uitmaakt van de Europese Socialistische Familie dat ik daarom iedereen die lid is van die partij verketter.
Lees er misschien het interview met Anne van Lancker maar eens op na dat ik samen met Christophe afnam. Ik ben er zeker van dat je dat niet is ontgaan.

Maar laat ons maar stoppen met kibbelen over dergelijke neven-probleempjes, er is meer dat ons verenigd dan dat ons scheid. en het is meer dan ooit nodig dat we samen de neoliberale machinnen stoppen, en het maakt mij niet uit of die machinne een blauw, geel, of rood schijntje heeft. Als ik Vandebroucke hoor dan staat er ons een meer dan heet najaar te wachten.

groetjes


han


niet om het laatste woord te hebben
by Herman L. Friday, Jul. 02, 2004 at 8:42 PM

Ik geef grif toe dat de sp.a veel linkser kan en moet zijn dan ze nu is. Maar hoe gaan we ooit de liberale machine stoppen als "zuiver" links tegen beter weten in blijft doen alsof inzake werknemers- en werkgeversbelangen de sp.a en de cd&v inwisselbaar zijn. Dat is intellectueel oneerlijk.

Mensen die binnen de sp.a en binnen het ABVV proberen deze historisch verwante bewegingen op hun socialistische roots te wijzen - en ik veronderstel dat jij weet dat ik dat doe - verketteren als 1 neoliberale pot nat, ondermijnt mee de mogelijkheden om aan grote linkse coalities te werken.
Op Europees vlak is dat nochtans zeer belangrijk. Wij moeten proberen de linkse krachten binnen de ESP, de sp.a, de ps en het ABVV te steunen - niet ze op de brandstapel van de extreemlinkse inquisitie zetten.

En ja, Han, misschien zonder het te beseffen doe jij mee aan dat verketteren: jij hebt hierboven letterlijk geschreven dat Reynders mijn rode minister is en je suggereert dat Blair als mijn "rode" tjevenvreter beschouwt moet worden en ik heb inderdaad al herhaaldelijk op Indymedia gezien dat socialisten die in een discussie te goede argumenten hadden, het verwijt kregen dat Hendrik De Man of Paul-Henri Spaak ook socialisten waren en zij dus een toontje lager dienden te zingen.

De haast automatische fysieke afkeer van vele ACV'ers voor iedereen die uit de "traditioneel" socialistische hoek komt (ik heb het in verband met die afkomst niet over mijzelf, maar dat kun jij niet weten) is nefaster voor de grote linkse beweging dan mijn persoonlijke afkeer van de politiek-economisch tegennatuurlijke CD&V.

En hou alstublieft op met dit soort discussies als bijzaak af te schilderen.