arch/ive/ief (2000 - 2005)

Joodse jongeren aangevallen in België
by Wim Friday, Jun. 25, 2004 at 7:29 PM

Joodse jongeren aangevallen in België

In België zijn gisteren in Wilrijk nabij Antwerpen vier joodse minderjarige jongeren belaagd door een groep van tien allochtonen. Eén joodse jongen kreeg een messteek in zijn rug en verkeerde een tijdje in levensgevaar. De drie anderen konden wegvluchten. De vier werden aangevallen toen zij de Talmoedhogeschool verlieten.

Volgens de krant Gazet van Antwerpen waren de belagers jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst, die onder meer gewapend waren met messen en een ijzerenstaaf.

Het Forum van Joodse Organisaties heeft gewaarschuwd voor toenemend anti-semitisme en racisme. Het zegt in een verklaring dat met dit incident een absoluut onaanvaardbare drempel is overschreden.

Burgemeester Patrick Janssens van Antwerpen wil de controle verscherpen in joodse buurten. Van de daders ontbreekt overigens ieder spoor. Zij vluchtten onmiddellijk weg na het gebeuren.

Verslag
by Jan Vandamme Sunday, Jun. 27, 2004 at 5:51 PM

Verscheidene honderden mensen zijn zondagvoormiddag samengekomen aan het monument voor de Joodse martelaren in Anderlecht. Aan de manifestatie tegen racisme en anti-semitisme werd onder meer deelgenomen door personaliteiten van de democratische politieke partijen en vertegenwoordigers van de levensbeschouwingen en mensenrechtenorganisaties.

De demonstranten laken het stijgend aantal racistische incidenten de voorbije drie jaar. De steekpartij donderdagavond in Wilrijk vormde een nieuwe aanleiding om de alarmklok te luiden. "Het is één minuut na middernacht", stelden de sprekers namens de Joodse gemeenschap in België. Ze vroegen de autoriteiten tot de actie over te gaan en een nul-tolerantie in te stellen ten opzichte van het anti-semitisme en het racisme. Voor de vertegenwoordigers van de joodse verenigingen is het zonneklaar dat de agressie tegen een joodse jongen in Wilrijk een "anti-semitische en racistische aanslag is". (LVR)

allochtonen
by Marco Monday, Jun. 28, 2004 at 9:56 AM

Zijn joodse jongeren sowieso Belgischer dan jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst? Waarom zijn dan alleen de laatsten "allochtonen". Omdat dat zo in de Gazet van Antwerpen stond?
Zelf ben ik een allochtoon van Nederlandse afkomst, maar ik weet toch dat de genoemde Gazet ook aangeklaagd zou kunnen worden wegens het aanzetten tot rassenhaat, niet op basis van het hierboven gesignaleerde slordige woordgebruik, maar op basis van hun dagelijkse verdediging van Vlaams-Blokstandpunten en de duidelijk gemanipuleerde rubriek lezersbrieven.

duidelijk!!
by Mina Tuesday, Jun. 29, 2004 at 8:12 PM
minake_hotak@hotmail.com

Inderdaad!! Meeste Belgen zien Joden méér Belg dan andere zwarthaarige allochtoon met bruine ogen. Als België nu nog pleit dat het niet om racisme gaat, om wat gaat het dan wel?! Rasicme is een grote woord, maar die moet gebruik worden als het echt gebruikt wordt in de maatschappij zelf. Als een zwarthaarige jongen i.p.v. de Joodse aangevallen werd, was de media waterdicht daarvoor. Maar nu dat het Joodse jongetje aangevallen is door een allochtoon => zijn alle allochtonen criminelen! Je moet niet gewoon afgaan op het uiterlijke of de status maar op de feiten. En één van de feiten is, dat de Belgen de Joden meer apprecieren dan ze ooit bij een andere allochtoon zouden doen!

attaques antisémites
by Alice Wednesday, Jun. 30, 2004 at 11:08 AM

attaques antisémites

Je voudrais juste réagir aux attaques antisémites à Wilrijk, ne confondons pas antisémitisme et antisionisme.
Soyons vigilants, et n'oublions pas que l'antisémitisme est une forme de racisme dons que nous devons nous insurger contre cela.