arch/ive/ief (2000 - 2005)

Observatiemissie naar Israël-Palestina
by Sam Wednesday, Jun. 23, 2004 at 2:37 PM
samvandriessche@hotmail.com

Wat? Observatiemissies naar Israël-Palestina

Wanneer? Het hele jaar door

Het Actieplatform Palestina (APP) stuurt regelmatig delegaties van vrijwilligers naar Israël en Palestina. Dit kadert in het Palestijnse GIPP initiatief. Grassroots International Protection for Palestinian People zag het levenslicht in mei 2001 en sinsdien gingen reeds heel wat internationale waarnemers naar Palestina om hun solidariteit met het Palestijnse volk te betuigen en om op te treden als ooggetuige. Dergelijke waarnemers zijn bijna permanent aanwezig en vormen zo een soort beschermingsmacht voor de Palestijnen. Deze observatiemissies worden ook regelmatig vanuit België georganiseerd, steeds begeleidt door leden of organisaties die lid zijn van het APP. Naast solidariteit willen de organisatoren van de missies ook een politiek signaal sturen naar de internationale gemeenschap om zo de toepassing van de VN-resoluties en de stopzetting van de Israëlische bezetting te eisen.

Wie wil deelnemen aan een missie moet allereerst twee voorbereidingsavonden volgen. Deze sessies behandelen enerzijds de historiek (Oslo-akkoorden, actualiteit,...) en anderzijds gedragsregels voor ter plaatse. Op zich kan iedereen die dat wil deelnemen. Naast de “verplichte” voorbereidingsavonden is het ook wel de bedoeling om met de opgedane waarnemingen als ooggetuige op te treden in Vlaanderen, te getuigen van wat je eigenlijk gezien hebt om tot een betere informatiespreiding bij de publieke opinie te komen. Dat kan via de media, het verenigingsleven of de politieke wereld.

De richtprijs voor een observatiemissie wordt op 850 à 880 euro geschat. Wie meer wil lezen over de voorbije observatiemissies van het APP naar Palestina, kan de (foto)verslagen vinden via de website www.11.be/palestina.Voor meer informatie over data en inschrijvingen kan je terecht op de website www.actieplatformpalestina.be. Je kan ook contact opnemen met Mirjam Van Belle van het Vlaams Palestina Komitee via e-mail (vpk@belgacom.net) of telefonisch op het nummer 02/501.67.49.