arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zomerkalender 2004
by Sam Tuesday, Jun. 22, 2004 at 4:04 PM
samvandriessche@hotmail.com

overview

JULI

Wel Jong Niet Hetero organiseert een kamp in Balen voor holebi-jongeren tot 19 jaar.

De jongerenbeweging van de PVDA trekt voor de tweede keer op vredeskamp naar Nederland. Naast discussiemomenten en workshops zijn er bijvoorbeeld ook jam-sessies en een kortfilmfestival voorzien.

Een kamp rond globalisering met Congo als specifieke focus. De bedoeling is om de deelnemers een beter beeld te geven van de Congolese realiteit door onder andere workshops en een bezoek aan Matongé.

Het kamp is dit jaar geen actiekamp maar zal volledig in het teken staan van de herbronning van Jong Groen! en Groen!

Wel Jong Niet Hetero organiseert een kamp in Balen voor holebi-jongeren van 19 tot 26 jaar.

Vzw Trefpunt organiseert voor de vijftiende keer politieke debatten tijdens de Gentse Feesten. Elke middag is er een politiek debat van vier uur over actuele onderwerpen.

Socialistische jongeren uit heel Europa ontmoeten elkaar in Roemenië.

De Socialistische ArbeidersPartij trekt samen met andere Europese socialisten naar Zaragoza. Dagelijks zijn er zeven à acht workshops, deelnemers kunnen zelf een programma samenstellen.

AUGUSTUS

Een vredestocht van het NAVO-hoofkwartier in Brussel naar Ieper. Met de voettocht wil Voor Moeder Aarde extra aandacht geven aan de noodzaak van nucleaire ontwapening en aan initiatieven die dit proces kunnen ondersteunen.

NAJAAR

De ABVV-jongeren verkennen drie nieuwe Europese lidstaten namelijk Slowakije, Polen en Cyprus.

§PERMANENT

Vrijwilligerswerk in ouderenvoorzieningen, psychiatrische centra en instellingen voor personen met een handicap.





Natoye, op vakantie met de PVDA
by info@pvda.be Wednesday, Jun. 23, 2004 at 10:44 AM

Elke ochtend organiseren we een tweetal conferenties. Hierbij al een voorproefje:

Welke strategie tegen de paarse aanval op het brugpensioen en de sociale zekerheid?

David Pestieau en Mohamed Hassan over de situatie in Irak na de zogenaamde machtoverdracht.

Dirk Van Duppen over de winsthonger van de farmaceutische industrie en de campagne voor goedkope geneesmiddelen.

Belasting op de grote fortuinen? Waarom en wat kunnen we er mee doen?

Jan Fermon over de werking van het rechtsysteem in Belgie.

In de namiddag organiseren we ontmoetingen met jongeren die een tijdlang in het buitenland verbleven: Congo, Cuba, China?.

Waar en wanneer?


Van vrijdagavond 13 tot en met maandag 16 augustus 2004. Relais Patro, 1 Rue Raoul Delgrange, 5360 Natoye. Tel: 083/21.41.51

http://www.pvda.be/natoye/

Marxistische Universiteit
by www.marx.be Wednesday, Jun. 23, 2004 at 10:49 AM

Marxistische Universiteit. Van 17 tot 22 augustus 2004.

Programma van de lessen

Lessen voor beginners

1. Inleiding tot de marxistische economie (van 17 tot 22 augustus).
    Leraar : Luc Lever

Na de dood van Karl Marx slaagde niemand er nog in de werking van de kapitalistische economie zo goed te beschrijven als hij. Marx was niet alleen uiterst nauwkeurig en wetenschappelijk, maar zette zich ook gedreven in voor de uitgebuitenen (een woord waaraan hij zijn volle betekenis gaf) en maakte, met het nodige sarcasme, brandhout van hypocrieten van alle slag. In 1848 legde hij al uit dat het kapitalisme onvermijdelijk uitmondde in de mondialisering

1.1 Markt, waar en waarder
Alles is te koop, alles wordt gekocht. Maar waarom is het ene artikel eigenlijk duurder dan het andere? Waardoor wordt zijn waarde bepaald? Door de schaarste? Of door de arbeid van degene die het produceert?

1.2 Loon, prijs en winst
Loon, prijs en winst is de titel van een brochure van Marx. Men heeft het vaak over de ?concurrentiepositie? van een bedrijf of zelfs van een land, die verzwakt wordt ? zegt men ? door de hoge lonen. Maar wat is het juiste, wetenschappelijke, verband tussen deze drie elementen?

1.3 Productiviteit, flexibiliteit en arbeidstijd
Waarom zien we de laatste jaren zo?n enorme toename van flexibele arbeidstijden en lonen, waarom is de achturendag in sommige sectoren verdwenen en neemt de stress op het werk zo erg toe? ? Meer dan honderd jaar geleden al legde Marx uit wat de patroons ertoe drijft dergelijke maatregelen te nemen.

1.4 Winstvoet en klassenstrijd
Is het niet in het belang van zowel de patroons als de werknemers dat de productiviteit en de winst van hun bedrijven toenemen? Dat er geïnvesteerd wordt in moderne machines? En moet men zich niet op alle ?levende krachten? baseren om de welvaart van een regio te verzekeren?

1.5 Concurrentie en crisis
Concurrentie leidt tot efficiëntie en tot prijsdalingen ? zegt men vaak ? maar ook tot overproductie en crisis ? zegt men minder vaak. Zijn economische crisissen dan niet het bewijs dat het kapitalisme voorbijgestreefd is?

Basisboek: Handboek politieke economie

2. Waarom een communistische partij? (van 17 tot 20 augustus)
    Leraars: Danny Claes en Lieve Bossuyt

De werkers hebben, meer dan wie ook, altijd begrepen hoe belangrijk de organisatie is: wie niets bezit, of niet veel, kan maar beter samenwerken. Ja, maar hoe organiseer je je? ?De grote arbeiderspartij? zegt de Internationale. Waarom een partij? Is een vakbond dan niet genoeg? Of een beweging zoals de antiglobalisten? Is een communistische partij echt democratisch? Gaat het niet om een sekte? De lesgevers leggen uit waarom marxisten de voorkeur geven aan een bepaald soort organisatie en hoe een communistische partij een formidabel wapen kan worden in de handen van de werkers.

3. Meer weten over vroegere revoluties (van 17 tot 20 augustus)
    Leraar: Lieven Soete

Een cursus over de geschiedenis van verschillende revoluties: de Franse revolutie, de Parijse Commune, de Russische revolutie, en nog andere. De strijders van deze onderdrukte volkeren ? waarvan u misschien nog nooit hebt gehoord ? komen opnieuw tot leven. U beleeft de gebeurtenissen die het kapitaal, de rijken en den adel hebben doen beven van angst.
Precies 50 jaar geleden zegevierde het Vietnamese volk in de slag van Dien Bien Phu tegen Frankrijk, een koloniale grootmacht. Deze overwinning kende een aanzienlijke weerklank onder alle gekoloniseerde volkeren die vochten voor hun onafhankelijkheid. Vele jaren later zullen Vietnamezen die deze slag hebben meegemaakt aaneen Franse schrijver vragen: ?Waarom hebben de erfgenamen van de Revolutie van 1789 zich kunnen verzetten tegen een beweging die haar inspiratie putte uit haar ideeën?
Net als Marx en Lenin hebben de Vietnamezen zich dus laten inspireren door 250 jaar oude gebeurtenis. Zij hebben de ideeën die de Fransen toen lanceerden overgenomen en gebruikt tegen andere Fransen die nu onderdrukkers waren geworden. Redenen genoeg dus om deze gebeurtenissen te bestuderen en om kennis te maken met diegenen die er de leiding van hadden. Wie zijn bijvoorbeeld Marat, Robespierre, Saint-Just? Saint-Just is 24 jaar wanneer hij met anderen de leiding neemt van het revolutionaire Frankrijk en 25 jaar wanneer hij op de guillotine wordt ter dood gebracht door diegenen die de terugkeer wensen van de vroegere bezitters.
Wat houdt een revolutie feitelijk in?

4. Communisten, vakbonden en NGO's (21 en 22 augustus)

Alle syndicalisten en ook alle activisten zullen het u vertellen: als men een staking of een betoging voorbereidt, dat vormt een kleine groep over het algemeen de speerpunt. En binnen die groep zijn de communisten vaak het meest actief. Maar het succes van de actie hangt af van de massa van de leden en in vele gevallen zelfs van de niet-leden. Als deze laatste niet in beweging komen, is het nutteloos om nog verder te gaan. Soms nemen de dingen een pikante vorm aan: de communisten kunnen voorstellen om voor een bijzondere eis een ?front? te vormen met een organisatie waarmee ze in normale omstandigheden niet veel gemeen hebben. Op sommige ogenblikken kunnen zo?n fronten een kwestie van leven of dood worden, bijvoorbeeld als men het hoofd moet bieden aan een bezetter. Welke principes hanteren de communisten bij de vorming van dergelijke fronten? Op welke basis kiezen ze hun ?bondgenoten??

5. Voor of tegen Europa? (21 en 22 augustus)
    Leraar : Tom De Meester

De antiterroristische wetten die onlangs werden aangenomen, vormen slechts één voorbeeld van hoe de Europese Unie de bovenhand haalt op de nationale regeringen. Ook op het vlak van de lonen of het leefmilieu vindt men de stempen van de Europese Unie terug. Wat hebben we daarmee te maken? Zou een sterk Europa niet in staat zijn om de overheersing van de Verenigde Staten te breken? Kan Europa ten slotte niet leiden tot de ontwikkeling van veralgemeende welvaart voor het hele continent? Sommigen beweren dat dit ?sociale Europa? model staat voor de toekomst van de mensheid. Anderen vrezen echter dat de noden van de werkers in de doolhof van de Europese Commissie zullen verdwijnen. In Groot-Brittannië en de Scandinavische landen maakt de linkerzijde zich zorgen over het verlies van de nationale onafhankelijkheid: de strijd tegen onze eigen patroons is reeds hard, hoe moeten we hem organiseren tegen de naamloze bureaucraten van de Europa?


Haal uw diploma in marxisme

Een basisvorming marxisme voor beginnelingen, in vier modules, gespreid over twee jaar. U ontvangt na afloop uw diploma.

  1. Het ABC van de marxistische filosofie (Marxistische Winteruniversiteit)
  2. Inleiding tot de marxistische economie (Marxistische Zomeruniversiteit)
  3. De staat tegen de werkers? (Marxistische Winteruniversiteit)
  4. Waarom is er een communistische partij nodig? (Marxistische Zomeruniversiteit)

De modules staan los van elkaar; u hoeft ze niet per se in de aangegeven volgorde te volgen. Toch raden we u dat aan om een basiskennis van het marxisme te verwerven.

Lessen voor gevorderden

1. Good morning, Lenin. Een nieuwe kijk op Wat te doen? van Lenin (van 17 tot 22 augustus).
    Leraar: Michel Mommerency

De Marxistische Universiteit biedt vanaf nu telkens een diepgravende cursus aan over een « klassiek » marxistisch werk. Waarom beginnen we me Wat te doen?, een boek dat in 1902 werd geschreven door jonge Russische marxist die toen nog volslagen onbekend was en met andere marxisten polemiseert over duistere theoretische punten? Deze jonge Russische marxist luisterde naar de naam Lenin en de discussies, ogenschijnlijk zonder praktische gevolgen, zouden 15 jaar later beslissen over de Russische revolutie. Sinds toen botst elke nieuwe generatie die in het marxisme een instrument voor de strijd zoekt, onvermijdelijk op dit ?handboek van de militant?. Kan men de wereld veranderen zonder de macht te nemen? Waarom is een partij noodzakelijk? Staat een goede vakbond niet dichter bij de arbeiders? Is een ?netwerk? vandaag niet beter geschikt? Welke verhoudingen bestaan er tussen een partij, een vakbond en de massa van de werkers? Waarom moet men een nationale organisatie oprichten en hoe moet men haar uitbouwen? Is een kleine groep van goed geoefende mannen niet efficiënter dan een partij die de brede massa?s van het volk in beweging moet brengen? Waarom wijzen de marxisten terroristische methodes af? Lenin stelde al deze vraagstukken reeds in 1902 en zij zijn ook vandaag nog uitermate belangrijk.
De cursus wil in de eerste plaats de tekst laten begrijpen en legt vooral de nadruk op de marxistische benadering en methode. Voor welke problemen bevond Lenin zich? Hoe analyseerde hij ze? Hoe loste hij ze?
Maar zonder praktijk heeft het marxisme geen zin. Daarom is er elke dag een gedeelte van de les voorbehouden voor een getuigenis-discussie, verbonden met het bestudeerde thema.

2. De mondisalisering humaniseren? (van 17 tot 22 augustus).
    (de theorieën van Toni Negri, Walden Bello, Susan George, François Chesnais
    en anderen geanalyseerd door de bril van het marxisme)
    Leraars: Pol De Vos en Henri Houben

Leven wij nog altijd in het tijdperk van het imperialisme, zoals Lenin het in 1916 beschreef? Vele hedendaagse progressieve auteurs zijn het erover eens dat de mondialisering wel degelijk de bron is van veel onrecht, dat de multinationalis zich nauwelijks bekommeren om hun werknemers, dat de Verenigde Staten de wereldvrede bedreigen?, maar een nieuwe wereldoorlog is voor hen ondenkbaar : er zijn té veel banden tussen de voornaamste grootmachten, om nog te zwijgen van hun respectievelijke multinationals. En gaat het trouwens niet om democratische landen? Ondenkbaar toch dat zij oorlog zouden voeren tegen elkaar?
Wij nodigen u uit voor een vergelijkende lectuur van Lenin en een aantal van deze hedendaagse denkers. Onder leiding van Pol De Vos.
Om aan deze lessenreeks deel te nemen, vragen wij u op voorhand het boek Het imperialisme, hoogste stadium van het kapitalisme, van Lenin te lezen. Lees ook het interview van M. McGavigan met de leraars.

3. Le trotskisme, une doctrine antimarxiste ? (17 tot 20)
    Professeur : Johnny Coopmans
    Enkel in het Frans.

Avant la Seconde Guerre mondiale, Trotsky a multiplié les appels à l?insurrection en URSS, faisant croire, notamment aux Nazis, que le régime était prêt à s?effondrer. Un de ses disciples, Ernest Mandel, écrit en 1989 : « La Pérestroïka est une véritable nouvelle révolution. Le mouvement trotskiste défend la même thèse depuis 55 ans ». Pour le marxiste indien Harpal Brar, le mouvement trotskiste, sous une façade révolutionnaire, a été dès le début fondamentalement antimarxiste et anticommuniste. Son livre vient de paraître en français. Johnny Coopmans présente ses principaux arguments au public d?expression française.

basiswerk: Harpal Brar : Trotskisme ou léninisme ?

4. Welke school voor welke samenleving? (18 en 19 augustus).
    Leraar : Nico Hirtt, auteur van School onder schot en andere werken.

De school is een reproductiemiddel van de maatschappij. Zij prent politieke en morele waarden in, zij selecteert de elites en de anderen, zij vormt gedisciplineerde en productieve werkkrachten. Moeten we met Ivan Illich opkomen voor een ?maatschappij zonder school?? Moeten we de opvoeding bestrijden omdat ze indoctrineert? Dienen we de examens te schrappen omdat ze een middel tot selectie zijn? Kunnen we alle competenties bij het afval zwieren omdat ze toch alleen maar nuttig zijn voor de uitbuiters?
Hola, niet zo vlug!
De burgerij heeft nood aan het scholen van volk, maar ze heeft evenzeer nood aan het dom houden en afstompen van het volk.
Marx zag het zo: ?De burgerlijke klasse heeft noch de middelen noch de zin om het volk een echte opvoeding te bieden.?
Tussen beide stellingen zijn duidelijk tegenover elkaar. Heeft het kapitalisme uiteindelijk nood aan opvoeding of afstomping? Kennis of onwetendheid? Het antwoord luidt: beide! Sinds meer dan 200 jaar doorkruist deze fundamentele tegenstelling doorkruist de hele geschiedenis en alle vormen van onderwijsbeleid. Zij vormt ook de hefboom waarmee we de school kunnen veranderen. Om wat te bereiken? Wel, om beter de wereld te kunnen veranderen!

5. Defeating the US. Resistance, Terrorism & Nationalism in the Middle East
    (van 20 tot 22 aaugustus)
    Leraars : Mohamed Hassan en David Pestieau, auteurs van Irak,
    oog in oog met de bezetting.
    Enkel in het Engels.

George W. Bush announced the end of the war in Iraq for May 1st 2003. A year later, the dream of a lightning US victory has become a nightmare. In the United States, daily pictures of GIs being killed and helicopters being shot down bring back memories of Vietnam.
The Americans claim the occupation is the first stage in the democratisation of the Arab world and that the resistance they meet is « terrorism ». Is it not truer to say that the occupation is part of a colonial project and that the so-called terrorists are really patriots ? What light does Marxism throw on the forces in presence ? What are the historical and social roots of the resistance ? Will Iraq become a new Vietnam ? And to what extent will the present fate of Iraq determine the future of world peace ?

6. Naar een Amerikanisering van de sociale zekerheid ? (van 20 tot 22 augustus)
    Een seminarie onder leiding van Jan Vandeputte

De sociale zekerheid is één van de mooiste veroveringen van de arbeidersstrijd. Wie de film Daens zag of het boek De jungle van Upton Sinclair las, zal het belang van dit beschermende systeem maar al te goed weten in te schatten? Vandaag worden deze verworvenheden van alle kanten bedreigd.
De verzorging in de hospitalen kost steeds meer, de vervangingsinkomens (werkloosheid, ziekte,?) verschrompelen steeds verder, het pensioensysteem wordt in vraag gesteld om de ?privé pijlers? te promoten. Toch zijn onze maatschappijen heel wat rijker dan in het midden van de jaren veertig toen de verplichte verzekering de grootste vooruitgang boekte? en onze arbeiders zijn vandaag heel wat productiever.
Dit seminarie zal gedurende drie dagen proberen enkele denkpistes over deze ogenschijnlijke paradox uit te tekenen. De sociale zekerheid wordt geplaatst in haar historisch kader en het seminarie legt uit waarom en hoe de communisten de sociale zekerheid verdedigen en onderzoekt de limieten en de perspectieven in het Europa van vandaag.

Alle vermelde boeken zijn ter plaatse te verkrijgen of op voorhand te bestellen in de PVDA-shop, Lemonnierlaan 171, 1000 Brussel +32/(0)25 13 69 07, pvda@pvda.be

Naar inkom-pagina van marx.be

Zomerkamp van RAGe-ALN
by rage@jcc.lautre.net Wednesday, Jun. 23, 2004 at 10:55 AM
rage@jcc.lautre.net

RAGe-ALN (Réseau Alternative de Gauche ? Alternatief Links Netwerk)

Vier keer al zijn tijdens antikapitalistische weekends van RAGe zo?n vijftigtal militanten uit de vier hoeken van dit land samengekomen om hun ervaringen te delen en om te debatteren.

Ze waren aangenaam en tegelijk constructief momenten. Sindsdien hebben we besloten, zoals iedereen het wenste, dit te herhalen.

Waar en wanneer ?

In ?Het Dorpshuis? in Haringe, een deelgemeente van Poperinge, in West-Vlaanderen vlakbij de Franse grens. We hebben dit vroegere schoolgebouw volledig ter beschikking. We kunnen er zelf voor de maaltijden zorgen en er zijn ruimtes voor vergaderingen en workshops. Vanaf vrijdagavond 20 augustus tot zondagnamiddag 22 augustus.

Hoe te bereiken?

Met de auto: vanaf A19 Ieper-Kortrijk afrit 5 volgen richting Ieper-Poperinge. Deze blijven volgen via N38. Aan het eind van de N38 ga je de ring van Poperinge links op. Op het eind van de ring neem je de N308 (Provenseweg) richting Proven. Je blijft deze weg volgen en je volgt de wegwijzer naar Haringe.

Openbaar vervoer: trein tot Poperinge, dan bus 744 Ieper-Poperinge-Veurne. In sommige gevallen (bv. vanuit Gent) is het interessanter om de trein te nemen tot Veurne en dan de belbus te contacteren (059/565353). Informatie vraag je aan de Lijn: 059/701627 of de NMBS: 050/383997.

Voor wie?

Voor alle militanten (leden van bewegingen of onafhankelijken) die een open geest en het hart aan de juiste kant hebben en die in het kapitalisme de voornaamste oorzaak zien voor de kwalen van deze planeet. Diploma?s of lange jaren van ervaring zullen in geen geval vereist zijn. Wij hebben zeker niet de waarheid in pacht en wij hopen dat jullie dit ook niet hebben. Het komt er in tegendeel op aan deze samen op te bouwen, om te komen tot een constructieve samenwerking.

Waarom?

Kennis maken, eten, drinken en al wat daaruit volgt?, ervaringen uitwisselen, debatteren over wat ons samenbrengt, deelnemen aan praktische ateliers (zoals bijvoorbeeld: omgang met de media, directe geweldloze acties, alternatief toneel, alternatieve vergaderpraktijken) en thematische discussies (dierenrechten, privatiseringen, alternatieve pers, geschiedenis van de linkse beweging, welke toekomst voor de andersglobalisten?). Maar deze lijst is allesbehalve volledig, we verwachten jullie suggesties. Een volledig programma zal begin juli verkrijgbaar zijn (http://www.jcc.be.tf). En boven alles zal een groep totaal incompetente animateurs ervoor zorgen dat u zich geen enkel ogenblik verveelt. En als u hen niet vertrouwt, neem het heft dan maar in eigen handen!

Wat kost dat?

30 Euro voor het hele weekend: slaapplaats, eten (vegetarisch), enkele drankjes (liefhebbers die meer willen drinken, zullen extra-drankjes zelf moeten betalen). Lakens of slaapzak meebrengen! Zelf meegebrachte onderlakens zijn verplicht.

Wie zijn wij eigenlijk?

RAGe/ALN is een beginnend netwerk van antikapitalistische jongeren (en al wie zich jong van geest voelt) die op een open manier bestaande verschillen willen overstijgen en zich verenigen in actie en discussie rond principes als
democratie, solidariteit, zelfbeheer, vrijheid en gelijkheid. Wij maken deel uit van de anti- of andersglobalistische beweging en strijden voor een ander, rechtvaardiger soort wereld. We zijn actief in het Noorden en het Zuiden van
het land. Door middel van een weekend willen we jongeren uit alle hoeken van het land samenbrengen zodat we over onze ervaringen, onze overeenkomsten en verschillen kunnen discussiëren en banden kunnen smeden om in de toekomst beter samen te werken.

nschrijvingen voor de 1ste van augustus bij :
Jan DUMOLIJN 0479/838078
Pierre EYBEN 04/250.09.37
rage@jcc.lautre.net

Summer Meeting for Activists III
by Direct Axion Network Thursday, Jun. 24, 2004 at 1:23 PM
zomermeeting@yahoo.com

Dear friends,
following the very successful events in 2002 and 2003, there will be another "Zomermeeting voor Activisten" on 3/4/5 September, at the organic farm Bereklauw, near Leuven.
The zomermeeting will bring together activists from across Belgium, and further away, for 3 days of workshops, socialising, networking, plotting and planning. The past years, diverse action groups such as Wildgroei, For Mother Earth, Raaf, Lappersfront, Patdagach, VAK, CEO... were involved in the meeting.

So far, we have thought of workshops about:
Sambaband, Indymedia (how to publish and work with administration), Refugees (sharing ideas and experiences from different groups), Quilombo (to introduce/advertise their event), Graffiti, Corporate Europe Observatory, A SEED, Tree Climbing, Choir and singing on actions, Anti-stress and action first aid, Legal info for activists, Non-cooperative attitudes to repression, Alternative fuel,
Passive housing, Bio-farming, Email encryption, Linux and open-source software, Smoke and paint-bombs (and other fun things for demonstrations), Squatting, Anarchist Black Cross, Nano-technology and gene-tech, Basic democracy/anti-EU, Anarchistische Bond, Media Training, Street Theatre, Activisten school, (Netherlands), Blockade/Tripod tactics, and more...

Any other ideas are very welcome.

On the Friday night there will be a video evening and on Saturday night a party.
Kokkerellen will prepare the vegan food at democratic prices, and besides this, the event is totally free.

If you'd like to offer or suggest another workshop please send a mail to zomermeeting@yahoo.com
this is also the email address to use to let us know you're coming (so we know how many people to expect and can tell Kokkerellen how many people to cook for...)

Later on you will be able to check out http://www.grassroots.be/zomermeeting for more info. We will put the program and other information as soon as possible on the site.

Anybody that's interested in direct actions and basic democracy, feel free to come!