arch/ive/ief (2000 - 2005)

Joka kampen
by Sam Tuesday, Jun. 22, 2004 at 2:02 PM
samvandriessche@hotmail.com

Wat? Joka kampen

Wanneer? Afhankelijk van de instelling

Waar? Vijftigtal instelingen verspreid over Vlaanderen

Wie? Jongeren van 16 tot ongeveer 25 jaar

Interview met Erik Merens van JOKA:

Wat is een joka-kamp?

MERENS: “Joka is een organisatie die kampen organiseert in ouderenvoorzieningen, in psychiatrische centra en in instellingen voor personen met een handicap. Dat zijn er zo'n vijftigtal verspreid over heel Vlaanderen. De bedoeling is dat de jongeren daar een week verblijven, dus ook overnachten en voornamelijk voor de animatie zorgen. Het is puur vrijwilligerswerk dus de deelnemers verdienen er niets aan. Deelname is uiteraard volledig gratis, van de instelling krijgen ze ook kost en inwoon. Elke instelling heeft zijn eigen periode dus op de site kunnen ze zelf kiezen naar periode en instelling toe.”

Hoe ziet de dagindeling eruit?

MERENS: “Meestal gaan ze in de voormiddag op bezoek bij de mensen en in de namiddag werken ze een show uit of gaan met de mensen gaan wandelen. Het is echt bedoeld voor jongeren vanaf 16 jaar totdat ze afstuderen, dus tot een jaar of 25. Er is altijd een begeleider per instelling, de kampverantwoordelijke en hij bokst zelf of samen met de jongeren een programma in elkaar. Een keer per jaar hebben we ook een vormingsweekend. Dat is vooral om de jongeren met enkele thema's te laten kennismaken zoals bijvoorbeeld rijden met een rolstoel of dimentie.”

Praktische info?

MERENS: “Op de website www.jokavzw.be staat een kalender met de verschillende activiteiten en je kan je er ook inschrijven.”