arch/ive/ief (2000 - 2005)

Via werkkampen
by Sam Tuesday, Jun. 22, 2004 at 1:59 PM
samvandriessche@hotmail.com

Wat? Via werkkampen

Wanneer? Het hele jaar door maar vooral in de zomer

Waar? Wereldwijd

Wie? Iedereen ouder dan 17 jaar

Gesprek met Magd Feys van Via:

Wat is een Via werkkamp?

FEYS: “Via maakt deel uit van twee internationale netwerken en wij hebben twee programma's. Je hebt de gewone werkkampen maar we hebben ook een langetermijnsprogramma waarbij mensen voor een jaar naar het buitenland kunnen gaan. Voor de twee verschillende programma's maken wij deel uit van twee internationale netwerken. Wij zijn de Vlaamse tak van die netwerken.”

“Een Via-werkkamp is een concept waarbij je in een internationale groep samen werkt en woont, meestal gedurende 14 dagen, soms drie weken. De bedoeling is dat mensen van verschilende nationaliteiten worden samengebracht. Er nemen bijvoorbeeld maximaal twee mensen van eenzelfde land aan eenzelfde project deel waardoor de groep een enorm internationaal karakter krijgt. Mensen kunnen kiezen uit een aanbod van ongeveer 800 vrijwilligersprojecten die wij gebundeld hebben in een brochure. Geïnteresseerden kunnen dus zowel het land als het project zelf kiezen. Dat kunnen allerhande projecten zijn. Er zijn projecten rond solidariteit met het Zuiden, rond vredesopvoeding, welzijnswerk en ecologie. Ook het werk dat men gaat doen kan heel verschillend zijn. Men kan bouwwerk doen of natuurbescherminswerk, men kan mensen met een handicap begeleiden, kinderspeelpleinwerk of actie voeren rond een specifiek thema. Er zitten ook projecten in rond de bescherming van het cultuurpatrimonium. Het aanbod is dus heel divers. De vrijwilligers worden door een plaatselijke projectbegeleider bijgestaan. Dat is iemand die zelf al ervaring heeft en die de brugfuntctie vervuld tussen de groep en het project. Het is belangrijk dat die begeleider van daar is want zo kent hij de cultuur van het land en ook het project zelf.”

Praktische info?

FEYS: “Die meeste kampen worden georganiseerd tussen begin juli en eind oktober, al zijn er ook enkele in de winter. Het is de bedoeling dat je je reis zelf betaalt en organiseert op basis van gedetailleerde informatie die je van ons krijgt. Voor meer info of een brochure, kan je best mailen naar via@viavzw.be of via het telefoonnummer 03/235.94.19 of 03/235.92.21.”