arch/ive/ief (2000 - 2005)

Politieke debatten op de Gentse Feesten
by Sam Tuesday, Jun. 22, 2004 at 1:47 PM
samvandriessche@hotmail.com

Wat? Politieke debatten op de Gentse Feesten

Wanneer? Van 18 juli t.e.m. 26 juli, telkens van 14u00 tot 18u00

Waar? François Laurentinstituut, Onderstraat 10

Wie? Iedereen

Gentenaar Goeman modereert de debatten en is woordvoerder voor Attac Vlaanderen:

Vanwaar het idee om politieke debatten op de Gentse Feesten te organiseren?

GOEMAN: “Allereerst ben ik zelf Gentenaar en heb ik dus sowieso met de Gentse Feesten te maken. Ten tweede ben ik een kind van de jaren zestig en heb ik de tijd van de rebelse Gentse Feesten meegemaakt op Sint-Jacobs met onder andere Walter De Buck. Op een zeker ogenblik constateerde ik dat er in de loop der jaren met de commercialisering van de Feesten geen kritische debatten meer plaatsvonden. Dat terwijl er in het begin van de Gentse Feesten rond Sint-Jacobs een kritische, progressieve en linkse cultuur bestond. Die is vandaag afgevlakt al zijn er wel nog enkele organisaties die bijvoorbeeld een boekenstandje plaatsen, maar dat is zeker niet meer op dezelfde manier.”

Zijn die debatten dan een vorm van nostalgie?

GOEMAN: “Helemaal niet maar het zit er natuurlijk een stuk in geworteld. Echte debatten waren er gewoonweg niet meer en ik vind dat toch belangrijk. Wel waren er luchtige talkshows met artiesten of politici, maar dat ging dan steevast over de mens achter de artiest of politicus. Dat waren nooit diepgaande politieke gesprekken. Doordat vzw Trefpunt vijftien jaar geleden vatbaar was voor mijn idee om terug echte debatten te organiseren, zijn we eraan begonnen.”

Komt daar voldoende volk op af?

GOEMAN: “Indien er geen volk zou komen was ik er al lang mee gestopt. Ik heb geen zin om er zoveel tijd in te steken voor slechts twintig man. De debatten hebben ook een geschiedenis achter de rug qua locaties. We zijn ooit begonnen in een tent achter het groot podium, de spiegeltent, maar na twee jaar was die te klein en hebben we een grotere moeten nemen. Ook die was vlug te klein, ik spreek dan toch over driehonderd mensen elke middag en dan zijn we naar de Baudelokapel verhuisd. Daar hebben we acht jaar lang de debatten georganiseerd en toen hadden we toch vier- à vijfhonderd mensen elke namiddag.”

Welk soort mensen komen er op af?

GOEMAN: “Eigenlijk alle soorten mensen maar we zien wel dat de ligging en locatie enorm belangrijk is. Door het feit dat die Baudelokapel schitterend gelegen is, hoorden de mensen ook over die debatten en wilden velen ook wel eens komen kijken. Dat publiek was zeer gemengd, van jong en oud tot mensen die nog nooit eerder een debat hadden meegemaakt. Vier jaar geleden hebben we de kapel moeten verlaten omdat die dreigde in te storten. We zijn dan verhuisd naar het Nieuwpoorttheater maar uiteindelijk was dat ook niet veilig en zijn we in dezelfde spiegeltent als waar we 15 jaar geleden begonnen zijn moeten kruipen. Dat minimaliseert natuurlijk het publiek want dat maakt het minder aantrekkelijk voor een groot publiek. Het zijn dan de mensen die sowieso vatbaar zijn voor dergelijke debatten die dan komen opdagen, minder de gewone Gentenaar. Nu hebben we een vaste plek gekregen van de stad Gent in het François Laurentinstituut dat zeer goed gelegen is. Die school ligt ook dicht bij Sint-Jacobs en dat is belangrijk omdat we ook niet willen weglopen van het oorspronkelijk idee. Nu kunnen tweehonderd mensen goed zitten.”

Kunnen bezoekers zelf tussenkomen in het debat?

GOEMAN: “In het tweede deel na de pauze kunnen zij vragen stellen.”

Wat is uw inbreng in dit alles?

GOEMAN: “Ik kies de onderwerpen en modereer de debatten. Die onderwerpen zijn zeer actueel en hebben te maken met wat er in het voorbije jaar gebeurd is, zowel nationaal als internationaal. Je kan de actualiteit niet ontlopen. We debateren onder andere over de dominantie van Amerika, de oorlog in Irak en de verkiezingsoverwinning van het Blok.”

Bestaat er met dergelijke onderwerpen geen gevaar dat de meeste bezoekers die gedachten al delen en dat je dan eigenlijk voor uw eigen kerk aan het preken bent?

GOEMAN: “Ik denk niet dat dat vandaag zo is. In de loop der tijden heb ik toch een verschuiving gezien, al ben ik inderdaad ooit zo begonnen. Er is een nieuw publiek bijgekomen. Drie jaar geleden bijvoorbeeld was er een debat over het Vlaams Blok en dan wou al 3/4 van het publiek in de zaal het cordon sanitair doorbreken. Daar verschoot ik zelf van en ik zag dan ook dat het publiek echt wel veranderd was. Indien ik enkel voor eigen kerk zou preken zou ik het alleszins niet meer doen.

Is overtuigen dan een doelstelling van die debatten?

GOEMAN: “Ik denk niet dat je dat kan doen. Ik bied in het panel een zo breed mogelijke waaier aan van verschillende meningen waardoor mensen zich op een kritische manier een mening kunnen vormen. De debatten zijn ook enorm lang namelijk van twee tot zes uur. De deelnemers die voor de eerste keer in het panel zitten schrikken daar altijd van. Zij zijn gewoon om dertig-seconden-vragen te beantwoorden en nooit te kunnen uitspreken. Dat is ook net het unieke aan onze debatten, er is tenminste tijd om analyses te ontwikkelen en op anderen in te gaan. Zo verlaten de bezoekers ook bevredigd de zaal.

Moet je op voorhand inschrijven?

GOEMAN: “Neen, geïnteresseerden moeten er gewoon op tijd bij zijn.”


De debatten worden georganiseerd door vzw Trefpunt, voor het volledige programma, zie www.trefpuntvzw.be.