arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wereldkamp Broederlijk Delen
by Sam Tuesday, Jun. 22, 2004 at 1:42 PM
samvandriessche@hotmail.com

Wat? Wereldkamp Broederlijk Delen

Wanneer? 4 juli t.e.m. 10 juli

Waar? Hoge Rielen in Lichtaart

Wie? Jongeren van 16 tot 25 jaar

Interview met Damien Benoit van Broederlijk Delen:

Wat is het opzet van het Wereldkamp van Broederlijk Delen?

BENOIT: “De bedoeling is om het over globalisering in zijn algemeenheid te hebben. Dan kiezen we telkens een specifieke focus en dit jaar ligt die op Congo. We kozen voor de naam Wereldkamp Likembé. Likembé verwijst rechtstreeks naar een soort muziekinstrumentje, maar het leek ons vooral interessant om muziek te gebruiken als inrijpoort want dat sluit het beste aan bij de leefwereld van de jongeren. Het thema sluit ook aan bij het actiemodel dat we volgend jaar met de campagne van Broederlijk Delen zullen voeren die ook over Congo zal gaan. Er is telkens een link tussen het thema van het kamp en de jaarlijkse campagne. Dat actiemodel zal ook gaan rond “stemmen voor Congo” en dan hebben we het over stemmen in de twee betekenissen van het woord.”

Wat doen jullie dan precies rond Congo?

BENOIT: “We proberen elementen aan te reiken die de deelnemers een zeker kader, een basis bieden van waaruit ze de informatie die dagelijks op hen afkomt, rond globalisering in het algemeen maar ook rond Congo specifiek, gekadert kunnen krijgen. Ik formuleer het zo omdat het al te ambitieus zou zijn natuurlijk om te zeggen dat we de deelnemers zo eventjes de Congolese realiteit gaan meegeven. We gaan heel veel informatie aanreiken maar we zullen vooraal ook veel vragen oproepen. We proberen te werken met de methodieken zoals die in het jeugdwerk worden gehanteerd. Dat is luchtig en speels maar gaat er vooral vrij verbaal aan toe. Elk jaar kunnen wij toch een 350-tal mensen mobiliseren, begeleiding inbegrepen natuurlijk. Dat is niet niets maar dat is vooral ook een serieuze organisatie die daarmee gepaard gaat.”

Waar gaan jullie naartoe?

BENOIT: “We starten in Tervuren waar we uiteraard naar de museumsite gaan. We overnachten ook in Tervuren. Daar staat een bestelprogramma in het verlengde van de Afrikaanse mondelinge overleveringstradities waar we 's avonds aansluiting op proberen te vinden. Dan trekken we 's morgens richting Brussel waar we op zoek gaan naar materiële plaatsen die het toelaten om het koloniale verleden of het koloniale verhaal verteld te krijgen. Eigenlijk gaan we op zondag en maandag vooral de historische toer op. Maar niet alleen dat want als we in Brussel zijn gaan we ook linken proberen te leggen met de actuele Congolese gemeenschap die in Brussel te vinden is of die toch in Brussel een economisch en cultureel centrum heeft in Matongé. Voor de rest van het kamp overnachten we in Lichtaart.”

“Qua begeleiding zitten we met een grote ploeg van mensen die zich engageren. Dat gaat over een veertigtal leefgroepbegeleiders en een tienkoppige animatieploeg die samen het programma voor hun rekening nemen. De ene begeleidt de leefgroep momenten, de andere de groepsmomenten.”

Wie organiseert?

BENOIT: “Broederlijk Delen neemt de organisatie op zich in samenwerking met de jongerenwerking van Oxfam wereldwinkel. Daarnaast hebben we ook als partner de landelijke ploegen of secretariaten van het jeugdwerk die dan vooral werkt rond bekendmaking en rekrutering van deelnemers en begeleiders.”

Praktische info?

BENOIT: “Op de website www.wereldkamp.be waar ook kan ingeschreven worden.”