arch/ive/ief (2000 - 2005)

Comac vredeskamp
by Sam Tuesday, Jun. 22, 2004 at 1:38 PM
samvandriessche@hotmail.com

Wat? Comac Vredeskamp

Wanneer? 3 t.e.m. 7 juli

Waar? Schiereiland De Maaslanden (Nederland)

Wie? Van 16 tot 30 jaar

Comac is de jongerenbeweging van de PVDA, An Buelens van Comac Antwerpen geeft tekst en uitleg:

Wat is het opzet van het Comac vredeskamp?

BEULENS: “Het is de tweede keer dat het vredeskamp doorgaat en de bedoeling is om een 200-tal jongeren te verzamelen die actief zijn in Comac, maar ook daarbuiten. Vrienden van Comacers, mensen die actief zijn in de vredesbeweging maar ook personen die er nog niets mee te maken hebben en er gewoon wat meer over willen weten zijn ook welkom. Wij organiseren het kamp samen met de CJB (Communistische Jongeren Beweging van Nederland) en we proberen het ook een internationaal karakter te geven. Er zullen Nederlanders zijn, maar ook mensen van Frankrijk, de Fillipijnen, China ... We willen die mensen vijf dagen samenbrengen om zich zowel te ontspannen als workshops of ateliers te organiseren. Wat ook een belangrijk onderdeel is, is de voorbereiding van het wereldfestival in Venezuela van volgend jaar. We willen ook spreken wat we eigenlijk nog willen doen rond de vrede.”

Wat is het thema en hoe worden de dagen gevuld?

BUELENS: “Het thema is nogal ruim namelijk vrede, maar er zijn zeer verscheidene activiteiten. Jonas Geirnaert bijvoorbeeld zal een kortfilmfestival organiseren met zijn film en nog een aantal andere films. Er gaan discussiemomenten doorgaan rond Irak samen met dokter Geert Van Moortem die een tijd in Irak heeft gezeten. Mohammed Hassan en David Pestieau hebben juist een boek hebben geschreven rond Irak en daar zal ook aandacht aan besteed worden. Maar er zijn ook wel ontspanningsmomenten. Wij zitten juist aan een groot meer en een strand dus daar zullen we sowieso veel rondhangen. Er is elke avond wel een andere activiteit, bijvoorbeeld een kampvuur en een fuif. Er zal ook een jam-sessie plaatsvinden waarbij het de bedoeling is dat iedereen zijn instrument meebrengt. Zij zullen op een podium door professionele muzikanten begeleid worden.

Een vast thema op kamp zijn ook de peace olympics omdat het juist Olympische Spelen zijn in Athene. De mensen worden per regio ingedeeld, zij slapen ook samen zodat ze een soort van leefgroep vormen en elke dag zal er een soort spel zijn dat je tegen elkaar moet spelen. De laatste dag van het kamp is er een actie voorzien in Antwerpen rond het thema Olympische Spelen en vrede, maar het is nog niet duidelijk wat het juist zal worden. De deelnemers aan het kamp kunnen ook volledig vrij kiezen aan welke activiteiten ze wel of niet willen deelnemen.”

Praktische info?

BUELENS: “Via de website www.chengetheworld.org of door te bellen naar de verantwoordelijke voor het vredeskamp (Wouter 0473/777435).