arch/ive/ief (2000 - 2005)

Holebikamp
by Sam Tuesday, Jun. 22, 2004 at 1:34 PM
samvandriessche@hotmail.com

Wat? Holebikamp

Wanneer en wie? Jongeren tot 19 jaar, 1 juli t.e.m. 6 juli (holebikamp XS)

Jongeren van 19 tot 26 jaar, 8 juli t.e.m. 13 juli (holebikamp XL)

Waar? Balen

Sven Pichal, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero, de organisator van het kamp, legt uit:

Wat is het opzet van het holebikamp?

PICHAL: “Het is eigenlijk tien jaar geleden begonnen op een ontmoetingsdag van verschillende holebi-jongeren uit heel Vlaanderen. Op die dag in Blankenberge was er plots enorm veel volk. Er waren onverwachts honderd jongeren. Toen is het idee gegroeid om in plaats van een dag aan zee, vijf dagen op kamp te gaan zoals de scouts en chiro dat doen. En dan zijn we dat in elkaar beginnen steken en daar promotie rond beginnen maken. Het eerste kamp was een enorm succes en er werd beslist om dat jaarlijks te doen. Het concept is altijd blijven groeien en vandaag is dat een heel evenwichtig kamp geworden. Het is ook zo dat de leeftijd door de jaren heen daalde. De jongste deelnemers waren vroeger zeventien of achttien, nu zijn er jongeren van veertien die ook meegaan. Wat we daarom dit jaar voor het eerst gaan doen is twee kampen organiseren. We hebben de leeftijdsgroepen opgesplitst. Het probleem vorig jaar was dat de jongste deelnemer veertien was en de oudste zesentwintig. Hun werelden liggen ver uit elkaar want je had dezelfde strenge regels voor de deelnemers van veertien als van zesentwintig jaar en dat liep een beetje fout. Dit jaar is er het XS kamp voor jongeren tot en met negentien jaar en het XL kamp voor jongeren van negentien tot zesentwintig.”

Waar gaan jullie heen en hoe worden de dagen ingedeeld?

PICHAL: “We gaan dit jaar naar een jeugdcentrum in Balen, waar we al enkele keren naartoe gingen. Er zijn altijd verschillende activiteiten. De eerste dag is er meestal kennismaking en een bosspel, meer de gewone scoutsactiviteiten dus. De volgende dagen zijn er een aantal werkwinkels waaruit de deelnemers kunnen kiezen. Dat zijn verschillende activiteiten die worden aangeboden zoals bijvoorbeeld holebikoppels met kinderen die daarover komen vertellen. Er komen ook gewoon holebikoppels die al een heel lange relatie hebben getuigen, want er is soms nog dat vooroordeel dat holebi's enkel kortstondige relaties kunnen hebben. Daarnaast zijn er nog activiteiten als zelfverdediging en theaterimprovisatie. De deelnemers kunnen ook uit het aanbod kiezen en hun eigen weekprogramma samenstellen. Wie geïnteresseerd is in de holebigeschiedenis bijvoorbeeld kan ook daarvoor kiezen.”

Er gaan ongeveer zestig jongeren per kamp mee, samen met een twintigtal medewerkers. De jongeren worden onderverdeeld in kleinere leeftijdsgroepen en die worden dan door twee medewerkers, zij worden landkaarten genoemd, begeleid. De landkaarten zitten dan elke avond met het groepje samen om de dag te evalueren. Zij gelden uiteraard ook als aanspreekpunt voor de jongeren, want voor sommigen is het de eerste keer dat ze andere holebi-jongeren leren kennen en dat kan soms een shock zijn.”

Praktische info?

PICHAL: “Er is een hele goede website www.holebikamp.be. Daar vind je ook info over de voorbije jaren en ook inschrijvingsformulieren. Er kan ook telefonisch gereageerd worden tijdens de kantooruren op het nummer 09/269.28.17. Ook op het adres Kammerstraat 22 in Gent kan je informatie over het holebikamp bekomen.”