arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voor dagbladpers waren de kleine linkse partijen onbestaande.
by han Soete Monday, Jun. 21, 2004 at 6:39 PM
han@indymedia.be

De kleinere en veelal radicalere partijen kwamen tijdens de laatste verkiezingskampanje haast niet aan de bak in de geschreven dagblad pers. LSP, MDP of LEEF mochten allen samen niet één interview weggeven aan de geschreven pers, ze mogen al blij zijn met een vermelding. Of dat alles de democratie ten goede komt is zeer twijfelachtig

0 keer, jawel niet een keer mocht LSP in de geschreven dagbladpers haar programma verdedigen. De enige interviews afgenomen door het Nieuwblad en Het Laatste Nieuws op 15.06.2004, na de verkiezingen dus, geven het het woord aan de kandidaat met het minst aantal voorkeurstemmen van Vlaanderen: Wouter Gysen
De overige 8 keer gaat het om vermeldingen, nooit komt iemand van LSP aan het woord om zijn/haar programma te verdedigen. Ook niet in het Nieuwsblad of Het Laatste Nieuws die LSP blijkbaar pas ontdekten daags na de verkiezingen.

De groep van Leef die op lijst van GROEN! stond werd welgeteld 1 keer vermeld, dat was dan nog de publicatie van hun eigen opiniestuk in De Tijd. Filip De Bot, Peter Tom Jones, Gilberto Ferreira Da Costa en Sarah Hutse moesten dan ook hun plaats als onafhankelijk op de lijst va GROEN! via alternatieve media wereldkundig maken.

De Moslim Democratische Partij (MDP) wordt 26 keer vermeld, maar in een aantal gevallen staat MDP voor de Zuid Koreaanse Milenium Partij. Dyab Abou Jahjah kon in 2003 nog rekenen op een grote belangstelling van de media, tijdens de laatste verkiezingskampanje werd hij niet één keer geïnterviewd. Er komt ook helemaal niemand anders van de MDP aan het woord gedurende de gehele verkiezingskampanje.

De PVDA werd in de afgelopen drie maand 128 keer vermeld. In de meeste gevallen gaat het wellisaar om de Nederlandse PVDA of de bezoekjes van Stevaert aan zijn Nederlandse zusterpartij. Toch komt de PVDA van alle linkse kleintjes nog het meest aan bod. Ze krijgen 16 artikels, waarvan een groot aantal te danken zijn aan Jonas Geirnaert, die in Cannes de prijs van de jury voor zijn korte animatiefilm Flatlife won en tevens kandidaat was voor de PVDA. Voor het overige komt de PVDA voornamelijk aan het woord in het Laatste Nieuws in die krant krijgen gedurende de hele kieskampanje drie kandidaten van de PVDA kort het woord.

Als het waar is dat je als partij enkel en alleen bestaat als je ook bestaat in de media. Als het waar is dat media doorslaggevend zijn tijdens verkiezingen en dat blijkt uit een aantal onderzoeken.
En als je weet dat de SP.A 4053 vermelding kreeg en het Vlaams Blok 2580 tijdens de kieskampanje.
Dan kan je alleen maar besluiten dat er iets grondig mis loopt met de democratie en dat zeker niet iedereen gelijk aan de start vertrekt.

Noot: voor het het onderzoek werd beroep gedaan op de databank van www.mediargus.be. Er werd gezocht naar het aantal vermedlingen in een periode van 3 maand voor de verkiezingen.